Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.05.2016 13:50:25

Nadšení ze startu Netflixu už brzy přestane stačit, musí začít vydělávat ...


Když Netflix začínal s půjčováním DVD nosičů poštou, ještě málo lidí tušilo, jakou revoluci v přenosu obsahu tato společnost učiní. Ale celý příběh vlastně začal ještě dříve s vynálezem televize. Toto médium se nadobro usídlilo ve většině domácností vyspělého světa a poskytovalo jak informace, tak zábavu. Netrvalo dlouho a toto médium se začalo používat jako nosič reklamy. To přetrvalo do dnešních dnů. Jistě znáte ty nekonečné minuty reklam při filmech nebo tzv. „commercial breaks“ při hokejových utkáních, kdy si můžete vyřídit řadu jiných činnosti než sledovat určitý pořad, film nebo dokument.

Netflix se k dodávání obsahu přes internet dostal v podstatě z donucení, kdy mu jednotlivá studia účtovala stále vyšší a vyšší licenční poplatky. Tak Netflix započal dodávat obsah klientům přes internet. To se stalo velmi populární a v podstatě hlavním byznysem celé firmy. Společnost dnes produkuje svoje vlastní seriály a filmy dokonce v různých jazykových mutacích.

Co ovšem pomohlo Netflixu na výsluní a co jeho start akceleroval, mohl být hlad po kontrole nad tím, co člověk sleduje. A zároveň možnost sledovat oblíbený obsah bez reklam kdykoliv. Trochu to připomíná model volného obsahu zdarma prošpikovaného a olepeného reklamou s možností vypnutí těchto reklam za nějakou i sebemenší platbu. Tento model se docela opakuje na internetu.

Za zmínku stojí dozajista YouTube od Alphabet, kde si před každým videem prohlédnete nějakou tu reklamu. Alternativou je zaplatit si balíček YouTube Red a získat sadu výhod. Obdobně se můžeme dívat na jednoduché nástroje na tvorbu webových stránek, které následně zobrazují automaticky reklamu na vaší webové stránce. Pokud je chcete vypnout, musíte si zaplatit měsíční předplatné.

V tomto pohledu byl teoreticky Netflix hodně podobný, ovšem dodával lidem velkou databázi hodně populárních filmů nebo seriálů bez reklam a lidé za to byli tak ochotni platit rovnou.

Dílem této změny byly i technologické změny. S rychlostí internetu běžnou například kolem roku 2000 by sledování videa ve vysokém rozlišení bylo při nejlepším obtížné. Dnes s novými možnostmi se dá dívat v HD rozlišení i na mobilních zařízeních.

Jak už to tak bývá Netflix byl na správném místě ve správnou dobu. Timing vstupu na trh je velké umění. Přijít příliš brzy, budou se vám smát a říkat, že to nefunguje nebo to nikdo nepotřebuje, přijít pozdě by znamenalo nemít dominantní pozici.

Myslím si, že o Netflixu ještě uslyšíme, už jen proto, že vede masivní expanzi na evropské trhy včetně toho českého. Hlavním důvodem proč o něm ještě uslyšíme je ten, že se mohl přiblížit kritické hodnotě počtu uživatelů, ze kterých teprve teď začne sbírat plody práce několika posledních let.

Ostatně bylo by i na čase, analytici omlouvají mladé rozvíjející se firmy jejich náklady na expanze, ale běžného akcionáře více zajímá hodnota akcie a výše dividendy. Situace se zdá být zatím stabilní, ale hliněné nohy v podobě nadšení a vysokých očekávání, které podpírají zatím vysoké valuace (P/E 312,80) by měly co nejdříve dostat pevnější základy v podobě vyšších tržeb a reálných toků peněz ( cashflow z operativní činnosti ke konci 1Q16 stále v záporu 127 mil. USD). Jen tak se může hodnota akcie vyhnout rozsáhlejšímu výprodeji.

Foto: Yvonne Esperanza - CC BY 2.0

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688