Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.05.2016 00:05:31

18. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily středeční obchodování mírným poklesem, brzy se ale dostaly nad nulu. Investoři celý den čekali na zveřejnění zápisu z dubnového zasedání měnového výboru Fedu. Po zveřejnění zápisu ve 20.00 SELČ indexy prudce klesly a Dow a S&P 500 spadly výrazně pod nulu, protože z dokumentu vyplynulo, že Fed je odhodlaný v červnu opět zvýšit úrokové sazby. Další obrat nicméně ztráty akcií opět smazal a vrátil benchmarky k nule.

"Většina účastníků (dubnového zasedání FOMC) se shodla, že pokud zveřejňovaná data budou svědčit o opětovném zrychlování růstu ekonomiky, dalším zlepšování situace na trhu práce a růstu inflace k 2% cíli, bude opodstatněné v červnu zvýšit základní úrokovou sazbu," uvádí se v zápisu z dubnového zasedání měnového výboru Fedu.

Někteří účastníci zasedání vyjádřili obavy ohledně dalšího vývoje americké ekonomiky, ostatní ale upozornili na pokračující robustní tvorbu pracovních míst, která podle nich svědčí o stále dobré kondici hospodářství USA.

Dow nakonec klesl o 0,02 % na 17 526,62 bodu, širší S&P 500 posílil o 0,02 % na 2 047,63 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,5 % na 4 739,12 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 2,44 % na 15,95 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o sedm bazických bodů na 1,843 %.

Z jednotlivých sektorů skončily v plusu pouze technologie, zdravotní péče a finance. Nejslabší výkon podaly sektor základních materiálů, energetické odvětví a sektor veřejných služeb.

Investiční analytik Jim Paulsen ze společnosti Wells Capital Management předpokládá, že se trhy s růstem úrokových sazeb nakonec vypořádají. "Domnívám se, že je nejvyšší čas, aby Fed začal měnovou politiku normalizovat," řekl agentuře Reuters.

Americké akcie (18. května 2016)
Americké akcie (18. května 2016)Zdroj: Google

Posílení spekulací o červnovém zvýšení úrokových sazeb v USA podpořilo akcie bank. Cenné papíry JPMorgan Chase (+3,86 %) zpevnily téměř o čtyři procenta, akcieGoldman Sachs (+3,42 %) poskočily o více než tři procentaBank of America (+4,85 %) zpevnila téměř o pět procent, Morgan Stanley (+4,13 %) přidala přes čtyři procenta aWells Fargo (+2,16 %) den zakončila silnější o více než dvě procenta.

Výrazně se naopak propadly akcie maloobchodního prodejce Target (-7,62 %), který před začátkem obchodování zveřejnil hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Společnost oznámila, že v prvních třech měsících letošního roku hospodařila se ziskem na akcii 1,29 USD nad odhadem trhu 1,20 USD při tržbách 16,2 miliardy USD. Trh čekal na úrovni výnosů silnější výsledek 16,32 miliardy USD. Investory navíc nepotěšil slabý výhled firmy, za aktuální kvartál společnost čeká zisk na akcii 1-1,20 USD, zatímco trh vyhlíží 1,36 USD.

V indexu Dow si ve středu vedle akcií bank JPMorgan Chase a Goldman Sachs dobře vedly i cenné papíry vydavatele platebních karet American Express (+1,21 %), technologické firmy Apple (+1,14 %) nebo vydavatele platebních karet Visa (+0,83 %) a pojišťovny Travelers (+0,8 %). Tři procenta naopak odepsaly akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart, o více než procento zlevnily akcie výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,72 %), výrobce letadel Boeing (-1,18 %) a řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald''s (-1,16 %) a rovné procento odepsaly cenné papíry mobilního operátora Verizon Communications.

Akcie automobilky Tesla Motors (+3,18 %) v řádném obchodování přidaly přes tři procenta. Po konci obchodování ale společnost oznámila, že vydá akcie za dvě miliardy dolarů, aby získala dostatek peněz na financování výroby nového vozu Model 3. V poobchodní fázi akcie Tesly v reakci na zprávu zlevňovaly zhruba o dvě procenta.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Americká centrální banka je připravená na svém červnovém zasedání opět zvýšit úrokové sazby. Podmínkou je ale další zlepšování ekonomických dat, která budou vycházet.Vyplývá to ze zápisu z dubnového zasedání měnového výboru Fedu, který byl zveřejněn ve středu večer. Fed zejména vyžaduje, aby data ukázala na silnější růst ekonomiky ve druhém čtvrtletí.
  • Americkou burzu NYSE ve středu zasáhly technické problémy. Kvůli "kritické chybě" bylo odpoledne dvakrát pozastaveno obchodování se 199 tituly na tomto trhu.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Okénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií společnosti AlphabetOkénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií společnosti Alphabet 

Alphabet se pere se slábnoucím Applem o pozici největší společnosti na americkém akciovém trhu. Jaký potenciál mají akcie majitele Googlu?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 14:27  Akcie Barclays po pozitivních výsledcích za 1Q24 rostou o 4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688