Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.05.2016 09:05:28

LGIM: Čína předstírá pohodu a míří k dluhovému kolapsu


Podle některých názorů je Čína vzorem země, která se díky strukturálním reformám vrací do pozice tahouna globální ekonomiky. My se ale domníváme, že takový návrat není pravděpodobný a dokonce jsme přesvědčeni, že Čína představuje obrovský zdroj systematického rizika. V tuto chvíli je totiž jasné, že k žádnému postupnému přechodu od exportů a investic ke službám nedochází. Oficiální data sice stále ukazují, že ekonomika roste, ovšem tempo růstu prudce klesá i přesto, že došlo k několika snížením sazeb a probíhá masivní fiskální stimulace.

Základem slabosti čínské ekonomiky jsou dluhy. Dluhová bublina v této zemi dosáhla obrovských rozměrů. Podle Banky pro mezinárodní vypořádání vzrostl poměr dluhu k HDP od roku 2008 asi o sto procent. V USA před hypotéční krizí tento poměr vzrostl o čtyřicet procent a v Japonsku před kolapsem roku 1997 o šedesát procent. Čínský úvěrový boom převyšuje i růst dluhu v zemích, jako je Řecko, Itálie, Portugalsko a Španělsko. Porovnatelný je jen s bublinou v Thajsku, která se nafoukla před asijskou krizí. Pokud by si ale čínská ekonomika prošla tím, čím si prošlo Thajsko v roce 1997, světová ekonomika by to těžce odnesla.

Čínské dluhy jsou koncentrovány v korporátním sektoru. Ovšem rozdělení na jednotlivé sektory je umělé, protože státní společnosti jsou nástrojem vlády. Podle některých odhadů se korporátní dluh v roce 2016 vyšplhá na dvojnásobek dluhu v roku 2008. V Číně přitom existuje řada zombie firem, které si půjčují jen proto, aby mohly splácet dluhy staré. Gavekal Dragonomics odhaduje, že 28 % firem obchodovaných na trhu v Šanghaji je bez svých dceřiných společností ztrátových. A dluhy dál rostou vysokým tempem.

Většina dluhů je financována z domácích zdrojů a to je pozitivní. Vnější nerovnováha tedy ani zdaleka nedosahuje rozměrů jako v Thajsku roku 1997. Spořící čínské domácnosti jsou ale ohroženy. Banky a vláda se snaží špatné dluhy všemožně maskovat a používají k tomu finanční inženýrství. I v USA a Evropě existovala řada mimorozvahových společností a všechny padly ve chvíli, kdy praskla hypotéční bublina. V Číně budí největší obavy peer-to-peer půjčky, které mají všechny znaky Ponzi schémat. Objem těchto úvěrů vzrostl v roce 2015 čtyřikrát a čínský regulátor se domnívá, že asi třetina z něj je problematická.

Odhadnout, kolik úvěrů a půjček bude muset být odepsáno, je složité. V konečném důsledku to závisí na tom, kolik nadbytečných kapacit se v čínské ekonomice nachází. Julien Garran z MacroStrategy odhaduje, že od roku 2008 bylo zbytečně zainvestováno 8 bilionů dolarů do neproduktivního výrobního kapitálu. Pokud předpokládáme, že 60 % z toho by bylo kryto úvěry a z každého dolaru takového špatného úvěru by se získalo 40 %, odhadujeme ztráty ve výši 3 bilionů dolarů. To odpovídá asi 30 % čínského HDP. Autonomous Research dochází k podobným závěrům. Taková výše ztrát by znamenala nutnost pomoci ze strany vlády, protože finanční systém by tuto tíhu sám neunesl.

Čínská vláda se intenzivně snaží, aby nevypukla krize. Vydala se japonskou cestou a snaží se oddálit soudný den. Snižuje tím současnou volatilitu, ale zároveň zhoršuje krizi, která přijde v budoucnu. Ignorování problému špatných úvěrů je součástí politiky předstírání. Ovšem ztráty plynoucí ze špatných úvěrů jen tak nezmizí. A i kdyby hora dluhů nezkolabovala ihned, bude dál brzdit domácí ekonomickou aktivitu. Japonská politika předstírání, že vše je v pořádku, strukturální problémy nevyřešila. V Číně to bude stejné. Nakonec jen zhorší to, co stejně musí přijít.

Autorem je Ben Bennett ze společnosti Legal & General Investment Management.

Zdroj: FT, BeyondBrics


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.06.2023Kolaps stavebnictví v Číně pokračuje Research (Česká spořitelna)
10.06.2022Domov s láskou k tradici přinese i pohodu Barbora Hoření (Barbora Hoření)
10.02.2019Víkendář: Chce Trump úplný kolaps Číny? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688