Okénko investora  |  18.05.2016 09:43:14

Zamezte ztrátám svého portfolia díky opcím

Pokud jste akciový investor, tak jste s velkou pravděpodobností zažil situaci, kdy cena Vašich akcií ze dne na den prudce klesla. Stává se to zejména při zveřejňování informací o společnosti, jako jsou např. kvartální výsledky. Naštěstí je možné negativní dopady takových cenových pohybů omezit. Jedním z nejefektivnějších nástrojů pro zajištění jsou opce. Konkrétně put opce.

 

Jak funguje put opce jako zajišťovací nástroj?

Trocha teorie k opcím… Put opce nám umožňuje prodat akcie za dopředu stanovenou cenou. V případě, že mám nakoupené akcie za cenu $100 a mám nakoupenou put opci s realizační cenou $95, tak mám právo prodat tyto akcie za $95. Pokud by cena akcií na burze klesla např. na $70, mohu pomocí opce své akcie prodat za $95 místo aktuální tržní ceny $70. Kdybych neměl nakoupenou opci, tak bych měl ztrátu $30 na akcii, ale pomocí opce je tato ztráta pouze $5. 

 

Jak zajistit akciové portfolio?
Existují různé způsoby zajištění pomocí put opce. Nyní si ukážeme zajištění dle počtu akcií. Budeme uvažovat 1 000 kusů akcií Apple, které se dne 26.4.2016 obchodovaly za $104. Hodnota portfolia v dolarovém vyjádření byla $104 000. Po zavření burzy byly vyhlášeny výsledky společnosti a další den po otevření burzy cena akcií klesla na $96.
Před zavřením burzy se put opce s realizační cenou $104 obchodovala za cenu $340. Protože máme 1 000 akcií a jedna opce zahrnuje zajištění pro 100 akcií, je nutno nakoupit 10 takových opcí. Celková investice do zajištění by byla $3 400.

Tabulka níže ukazuje potenciální ztráty při poklesu ceny akcií při zajištění i bez zajištění opcemi:

 Z údajů v tabulce je zřejmé, že s poklesem ceny akcií úměrně klesá i hodnota portfolia. Pokud akcie ztratí 10 %, portfolio bez zajištění také klesne o 10 %. Jestli je portfolio zajištěné put opcemi, tak je situace zcela odlišná. Při libovolném poklesu ceny akcií je ztráta limitována na 3,27 % z hodnoty portfolia. Je to proto, že put opce s realizační cenou $104 nám zajistí právo prodat akcie za $104 bez ohledu na tržní cenu. Proto čím více klesnou akcie tím je zajištění efektivnější. 

Na druhou stranu při růstu ceny akcií není omezen potenciální zisk. Pouze dochází k jeho snížení o cenu, kterou jsme za zajištění opcemi zaplatili. S tím ale počítáme, protože nákup put opce byl za účelem zajištění proti poklesu ceny akcií. A zajištění, podobně jako pojištění nemovitosti je náklad. Nikdo nechce, aby mu dům vyhořel, ale mít ho pojištěn je sichr.

Naučte se pracovat s rizikem u svých úspor

Pomocí opcí můžete snadno pracovat s rizikem u svých investic. Risk management je často zanedbávaný při investování, což je významná chyba. Přece jen lidská psychika velmi negativně reaguje na ztráty, tudíž právě v období paniky na trzích mají investoři tendence vyprodávat portfolio se ztrátami, aby předešli hlubším poklesům cen. Držte svou psychiku na uzdě díky opcím.

 Pokud byste se rádi dozvěděli více o tom, jak efektivně zajišťovat své pozice pomocí opcí, objednejte si zdarma knihu Úspěšné obchodování opcí. Zjistíte více o základech obchodování opcí a budou vám na názorných příkladech představeny další praktické strategie.

Už za týden Vám představím velmi oblíbenou strategii akciových investorů, kteří využívají opcí ke zvýšení ziskovosti. Jedná se o způsob nakoupení akcií se slevou díky opcím.

 

 



Gabriel Jurčák

Opční specialista u LYNX. Finančním trhům se začal věnovat v roce 2003. Intradenní obchodování vyměnil v roce 2008 za poziční obchodování opčních spreadů a komoditních spreadů. Zaměřuje se na technickou analýzu, price action a využití statistiky v obchodování. Připravuje pravidelné webináře a vzdělávací články u LYNX. Je také autorem Komoditního Newsletteru, který pravidelně každý měsíc nabízí několik investičních tipů v oblasti komoditních spreadů.


LYNX

Logo LYNX

LYNX je specialista na online investování. Investorům poskytuje přístup na více než 100 trhů ve 24 zemích. Prostřednictvím uživatelsky přívětivé a odborníky oceňované obchodní platformy Trader Workstation v češtině mohou klienti jednoduše zadávat obchodní pokyny. LYNX má nejširší nabídku mezi českými brokery (akcie, opce, futures, forex, ETF, CFD, dluhopisy). To vše za extrémně nízkých poplatků. V roce 2015 LYNX získal ocenění Broker Roku


Získejte investiční knihu zdarma

Vzhledem k rychle rostoucímu zájmu o obchodování opcí mezi českým investory, LYNX vytvořil investiční knihu Úspěšné obchodování s opcemi. Kniha seznamuje s nezbytným základem pro obchodování opcí, unikátně vysvětluje mechanismy obchodování opcí na praktických příkladech a podrobně představuje 7 nejznámějších opčních strategií. Knihu můžete nyní získat zdarma na www.lynxbroker.cz/obchodovani-opci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688