Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  17.05.2016 22:51:38

17. května: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v úvodu úterní obchodní seance jen mírně klesaly, v druhé polovině obchodování ale zrychlily sestup a navzdory posílení ropy hlavní indexy ztratily okolo procenta. Investoři přijali se smíšenými pocity americká makrodata a soustředí se na zápis z posledního zasedání FOMC, který vyjde ve středu.

Index Dow klesl o 1,02 % na 17 529,98 bodu, S&P 500 ztratil 0,94 % na 2 047,21 bodu a Nasdaq Composite propadl o 1,25 % na 4 715,73 bodu a zažil nejslabší seanci od 7. dubna. V plusu se udržela pouze odvětví energetiky a základních materiálů, přes procento naopak odepsaly sektory jako necyklické výrobní zboží, technologie, telekomunikace a síťové společnosti. Index volatility VIX stoupl o 6,06 % na 15,57 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o necelý bazický bod na 1,762 %.

Podle analytiků je možnost, že by Fed navzdory dosavadnímu přesvědčení trhu mohl letos agresivněji zvedat sazby (dvakrát nebo vícekrát), hlavní brzdou případného dalšího růstu cen akcií. Výsledková sezóna přitom na úrovni zisků zhruba potvrdila oprávněnost aktuálního ocenění akcií. Nahoru by cenám akcií mohlo pomoci trvalejší oživení na trhu s komoditami.

K opatrnosti, pokud jde o příliš holubičí výhled Fedu, přimělo investory úterní vystoupení šéfů sanfranciské a atlantské pobočky centrální banky, Johna Williamse a Dennise Lockharta, kteří uvedli, že by letos banka mohla zvednout základní úrok klidně i dvakrát nebo třikrát. Nejde sice o hlasující členy měnového výboru banky, jejich slova ale mají váhu.

Dolar na devizových trzích během dne mírně oslaboval, nakonec ale zakončil zhruba na pondělních úrovních. Nová data o růstu spotřebitelských cen v USA totiž obchodníky nepřesvědčila, že se americká centrální banka chystá v blízké době přikročit k dalšímu zvýšení základních úrokových sazeb.

Americké ministerstvo práce oznámilo, že spotřebitelské ceny v USA v dubnu vzrostly o 0,4 procenta a zaznamenaly nejrychlejší nárůst od února 2013. Analytici ale uvedli, že celkové vyznění zprávy je nejednoznačné. Takzvaný jádrový index bez zahrnutí kolísavých cen energií a čerstvých potravin totiž zpomalil meziroční růst na 2,1 procenta. Dolar po zveřejnění statistiky zprvu zamířil vzhůru a zpevňoval k euru i ke švýcarskému franku. O zisky ale později přišel.

Světové ceny ropy se vyhouply na maxima za více než půl roku a přiblížily se k hranici 50 dolarů za barel. Trh podporuje opětovné šíření lesních požárů v Kanadě a také očekávaní dalšího poklesu zásob v USA.

Těžaře ropy v kanadské provincii Alberta znovu zasáhlo rozšiřování lesních požárů kolem města Fort McMurray. V posledních dnech rovněž tlačí ceny vzhůru silné výpadky produkce v Nigérii.

Analytici agentuře Reuters řekli, že za minulý týden očekávají další pokles zásob suroviny. Své odhady po zavření trhů v USA zveřejnila soukromá organizace API (viz níže) a ve středu je oznámí vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Po skončení obchodování American Petroleum Institute zveřejnil stav zásob ropy za poslední týden. Ty v USA podle jeho odhadů klesly o 1,1 milionu barelů, čekal se ale výraznější pokles o 3 miliony barelů po nárůstu o 3,45 milionu barelů o týden dříve.

Růst cen zmírnila zpráva z Vídně, podle níž jsou světové velmoci ochotny podpořit výjimku z embarga a vyzbrojit libyjskou vládu národní jednoty, aby mohla bojovat s radikálními islamistickými skupinami na svém území. Ve Vídni se také dohodlo na smíru několik soupeřících libyjských frakcí, což přiblížilo obnovení těžby v této zemi.

Hlavní úterní události na amerických trzích

  • Tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech se v dubnu zvýšilo více, než se čekalo. Ceny meziměsíčně vzrostly o 0,4 % po předchozím růstu o 0,1 %, očekával se růst o 0,3 %. Meziročně tempo vyskočilo na 1,1 %, jak se očekávalo po 0,9% růstu v březnu. Jádrové ceny, očištěné o volatilní ceny potravin a energií, meziměsíčně vzrostly o 0,2 % v souladu s odhady po předchozím růstu o 0,1 % a meziročně jádrová inflace naopak mírně zpomalila na 2,1 % z předchozích 2,2 %, rovněž v souladu s odhady.
  • Průmyslová výroba ve Spojených státech v dubnu vzrostla o 0,7 % při očekávání 0,3% růstu. Březnový pokles o 0,6 % však byl revidován níže, a to na 0,9% propad. Za růstem stojí především výroba strojů a aut, v dubnu ožila také síťová odvětví poté, co je nečekaně teplý březen srazil dolů. Naproti tomu produkce těžařského sektoru v dubnu klesla o 2,3 %.
  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v dubnu meziměsíčně vzrostla o 6,6 % na celoročně přepočítané tempo 1,172 milionu jednotek. Očekával se mírnější růst o 3,3 % na 1,125 milionu jednotek po předchozím revidovaném propadu o 9,4 % na 1,099 milionu jednotek. Počet vydaných stavebních povolení meziměsíčně vzrostl o 3,6 % na 1,116 milionu, očekával se růst o 5,5 % na 1,135 milionu po březnovém revidovaném propadu o 7,3 % na 1,077 milionu.
  • Uživatelé sociální sítě Twitter získají již brzy větší flexibilitu při psaní zpráv, takzvaných tweetů. Firma plánuje přestat započítávat fotografie a odkazy na internetové stránky do limitu počtu znaků u jednoho vzkazu, který dosud činí 140 znaků. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informovaný zdroj.
  • FBR & Co. zvyšuje doporučení na akcie Halliburton na "outperform" z "market perform" a upravuje cílovou cenu na 49 ze 44 dolarů.
  • CLSA začíná pokrývat akcie společnosti Intel s doporučením "underperform".
  • Bankéřka amerického finančního domu Bank of America zažalovala svého zaměstnavatele za to, že jí a dalším ženám platil méně než mužským protějškům.Banka se jí podle žaloby také mstila za to, když si stěžovala na praktiky spolupracovníků, které byly podle ní protiprávní. Megan Messinaová po bance kvůli nižšímu ohodnocení požaduje nejméně šest milionů dolarů a další kompenzace za duševní újmu a ponížení.

Výsledková sezóna

Akcie ve volném pádu: Nejbohatší prodávají mezi prvními

Akcie ve volném pádu: Nejbohatší prodávají mezi prvními

Poznat, kdy jde na finančních trzích opravdu do tuhého, je nelehký úkol i pro zkušené investory. Možná ale ne úplně pro všechny, jak ukazuje nová studie. Podle ní má minimálně jedna skupina investorů něco jako šestý smysl, který ji před hlubokými propady na trzích varuje.

BlackRock: Toto jsou 4 investiční příležitosti pro letošní druhé pololetí

BlackRock: Toto jsou 4 investiční příležitosti pro letošní druhé pololetí

Světové finanční trhy jsou deprimovány rekordně nízkými úrokovými sazbami centrálních bank. Podle předních expertů ze společnosti BlackRock však lze i v současném nízkoúrokovém prostředí najít zajímavé investiční příležitosti. Následující čtyři tipy společnost zařadila do svého výhledu pro druhé čtvrtletí jako možná témata pro zbytek roku.

Nenáviděné akcieNenáviděné akcie

Čekáte nějaké akciové tipy? Nebo snad antitipy? Kdepak, dnes to bude o jedné velice volatilní statistice, která se ale naklání jen jedním směrem již řadu týdnů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688