Jízda vlakem s novinkou: s jednou jízdenkou projezdíme celé Česko!

TNBiz, 17.5.2016

Pokud se dnes rozhodnete, že se například na výlet vydáte vlakem, máte možnost vybrat si společnost, se kterou chcete cestovat. Dominantní postavení na trhu mají stále České dráhy (ČD), objevilo se ale také několik soukromých dopravců, kteří často nabízejí kvalitnější služby.

Není divu, že spousta lidí si pro cestu přes celou republiku vybere místo starých a zanedbaných vagónů pohodlnější a rychlejší spoje. Soukromí dopravci ale nejezdí všude a problém nastává ve chvíli, kdy potřebujete vlakem pokračovat dál. Čeká vás kolotoč, během kterého si musíte koupit několik různých jízdenek, soukromí dopravci totiž jízdenky ČD ve většině případů neuznávají.

Právě tohle by chtělo změnit ministerstvo dopravy, které plánuje umožnit lidem cestovat po celé republice s jedinou jízdenkou, kterou by akceptovaly všechny společnosti, píše web iDNES.

Ministerstvo už jednotlivým dopravcům rozeslalo materiál, ve kterém návrh popisuje, jeho konkrétní podoba ale vznikne až po diskuzi s nimi. Ministerstvo inspiraci hledalo ve Velké Británii, kde fungují různí dopravci se svými ceníky, zároveň ale existuje možnost koupit si jednotnou jízdenku.

Lidé by si tak mohli vybrat: Buď si koupí jen jízdenku u soukromého dopravce, na kterou se mohou vztahovat různé akční a slevové nabídky, ale platí třeba jen na jeden konkrétní spoj, nebo si zvolí jednotnou jízdenku, se kterou by mohli využít jakýkoli vlak.

V současnosti probíhají jednání mezi ministerstvem dopravy a jednotlivými vlakovými dopravci. Konkrétní podoba změny tak ještě není jasná, pro ministerstvo je ale zavedení jednotné jízdenky jednou z priorit.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky