Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.05.2016 00:08:18

16. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy zahájily nový týden výrazným růstem. Podpořily je akcie technologické společnosti Apple a cenné papíry energetických firem, které se vezly na vlně dražší ropy. Na devizovém trhu oslabil japonský jen, který reagoval na další spekulace o připravenosti Japonska intervenovat, aby kurz měny výrazněji klesl.

Index Dow zpevnil o procento na 17 710,71 bodu, širší S&P 500 přidal 0,98 % na 2 066,66 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,22 % na 4 775,46 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,39 % na 14,68 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět bazických bodů na 1,752 %.

V plusu skončilo všech deset základních sektorů, nejvíce stouply energetický sektor, odvětví základních materiálů a technologický sektor, nejslabší výkon naopak podaly sektor veřejných služeb a finanční odvětví.

Americké akcie (16. května 2016)
Americké akcie (16. května 2016)Zdroj: Google

Akcie společnosti Apple (+3,71 %) stouply téměř o čtyři procenta poté, co konglomerát Berkshire Hathaway amerického investora Warrena Buffetta oznámil, že nakoupil akcie Applu v hodnotě zhruba miliardy dolarůBerkshire Hathaway (+0,18 %) navíc v pondělí potvrdila, že je v případě potřeby připravena poskytnout finanční asistenci miliardáři Danu Gilbertovi pro jeho nabídku na převzetí internetové společnosti Yahoo! (+2,74 %).

V indexu Dow se vedle akcií Applu, které skončily s velkým náskokem v čele benchmarku, dařilo rovněž akciím chemického obra DuPont (+2,27 %), maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,66 %) či maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+1,66 %) a výrobce čipů Intel (+1,6 %). V mínusu skončily pouze akcie pojišťovny Travelers (-0,38 %), výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-0,3 %), zábavní společnosti Walt Disney (-0,16 %) a vydavatele platebních karet American Express (-0,08 %).

Akcie farmaceutické společnosti Anacor Pharma (+57,22 %) vystřelily bezmála o 60 % poté, co se na trhu objevila zpráva, že firmu za 5,2 miliardy USD koupí farmaceutický obr Pfizer. Za jednu akcii Anacoru zaplatí Pfizer 99,25 dolaru, což ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje prémii 55 %. Správní rady obou společností již transakci jednomyslně schválily.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • David Tepper, jeden z nejlépe vydělávajících hedgeových manažerů posledních let, se po vzoru několika svých kolegů rozhodl prodat celý svůj podíl ve společnosti Apple.Z favorita portfoliomanažerů se tak stává černá ovce, kterou ve svém stádu nikdo nechce. Tedy téměř nikdo.
  • Společnost Gannett v pondělí oznámila, že zvyšuje akviziční nabídku za Tribune na 475 milionů dolarů v hotovosti poté, co Tribune před dvěma týdny její nižší nabídku odmítla. Zvýšená nabídka činí 15 dolarů za akcii.
  • Ropná a plynárenská skupina Range Resources koupí za zhruba 3,3 miliardy dolarů konkurenčního producenta zemního plynu Memorial Resource Development. Dohoda přichází v době, kdy jsou fúze v tomto sektoru spíše výjimečné a kdy stále více těžebních firem kvůli propadu cen ropy a plynu končí v úpadku.
  • Společnost Pfizer koupí za 5,2 miliardy dolarů farmaceutickou firmu Anacor Pharma.Akvizice má doplnit nabídku léků firmy Pfizer na imunologická a zánětlivá onemocnění. Transakce by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí.
  • Čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing, který je na svém domácím trhu hlavním konkurentem americké společnosti Uber, připravuje uvedení svých akcií na americký trh. Mělo by se to stát v roce 2018, řekl v pondělí agentuře Reuters informovaný zdroj.
  • JPMorgan zvyšuje cílovou cenu akcií Facebooku na 161 ze 136 dolarů.

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Nenáviděné akcieNenáviděné akcie 

Čekáte nějaké akciové tipy? Nebo snad antitipy? Kdepak, dnes to bude o jedné velice volatilní statistice, která se ale naklání jen jedním směrem již řadu týdnů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 10:17  Indexy v USA nadále níže s poklesem technologického sektoru Research (Česká spořitelna)
Čt   9:51  Stratég: Jak (ne)hrát rozjíždějící se výsledkovou sezónu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt   8:16  Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688