Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.05.2016 09:15:42

Do „centrálního mozku“ MMF míří česká bankéřka

Vnitřní dohody v Radě guvernérů Mezinárodního měnového fondu (MMF) zaručují pro následující dva roky českého nominanta do Výkonné rady MMF. Měla by to být zkušená bankéřka Michaela Erbenová.

V říjnu proběhnou volby členů Výkonné rady, tzv. výkonných ředitelů, Mezinárodního měnového fondu (dále MMF) pro období od 1. 11. 2016 do 31. 10. 2018. Výkonná rada má 24 volených členů (výkonných ředitelů MMF). Díky uzavřeným dohodám by měl letos „projít“ český kandidát, kterým je Michaela Erbenová, která již v MMF působí od roku 2007. Pokud budou dodrženy všechny dohody, mělo by Česko svého zástupce v „centrálním mozku“ Mezinárodního měnového fondu. Po zvážení řady kritérií, zejména kritéria odbornosti, praxe v oboru, znalosti procesů a věcné povahy záležitostí MMF navrhuje na základě rozhodnutí bankovní rady guvernér ČNB ze své pozice člena Rady guvernérů MMF na tuto pozici paní Michaelu Erbenovou. Návrh bere v úvahu rovněž aktuální úsilí o posílení vyváženosti mužů a žen ve Výkonné radě MMF,“ uvádí se ve zprávě pro vládu, kterou má Ekonomický deník k dispozici.

Osm členů Výkonné rady je nominováno velkými státy tvořícími tzv. jednočlenné konstituence MMF (USA, Japonsko, Německo, Francie, Velká Británie, Rusko, Čína, Saudská Arábie) a 16 členů je nominováno z ostatních členských zemí MMF, které se sdružují ve smíšených, vícečlenných konstituencích. Výkonná rada (Executive Board) je odpovědná za vedení každodenní agendy MMF. Skládá se z 24 ředitelů, kteří jsou jmenováni nebo voleni členskými zeměmi nebo skupinami členských zemí. Členem Výkonné rady je i generální ředitel, který zastává funkci předsedy Výkonné rady. Výkonná rada se obvykle schází několikrát týdně. Její členové jsou trvale usazeni v sídle MMF ve Washingtonu a mají k dispozici vlastní sekretariát. Po dobu výkonu svého mandátu jsou v pracovněprávním vztahu k MMF.

Rada guvernérů (Board of Governors), o níž je řeč v perexu článku,  je vrcholným řídícím orgánem MMF. Každá členská země je zde zastoupena jedním guvernérem a jeho alternátem. Guvernér je jmenován členskou zemí a je jím obvykle guvernér centrální banky. Rada guvernérů může delegovat všechny své pravomoci na Radu výkonných ředitelů, s výjimkou vyhrazených pravomocí. Rada guvernérů se obvykle schází jednou ročně.

Česká republika je spolu s Tureckem, Rakouskem, Maďarskem, Slovenskem, Slovinskem, Běloruskem a Kosovem součástí středo a východoevropské konstituence, která musí navrhnout jediného kandidáta. Ministerstvo financí a Česká národní banka navrhují Michaelu Erbenovou, renomovanou bankéřku, která už v MMF působí od roku 2007. Od října 2012 jako ředitelka divize regulace a dohledu nad finančním trhem, Odbor měnových a kapitálových trhů. Erbenová má téměř stoprocentní jistotu, že na podzim bude na dva roky zvolena do tohoto „centrálního mozku“ významné světové ekonomické instituce.

Průchodnost kandidátů zajišťuje dohoda z Vídně

Zástupci „naší“ konstituence – většinou guvernéři národních bank se v červenci 2012 ve Vídni dohodli na tom, že jednotlivé země budou střídat v nominaci kandidátů a ostatní je podpoří. Vznikl tedy tento jízdní řád: Turecko (návrh kandidáta na pozici člena Výkonné rady v letech 2014 – 2016, 2018 – 2020), Maďarsko (20202022), Rakousko (2012 – 2014) a Česká republika (2016 – 2018). Pokud tedy budou dodrženy všechny dohody, měla by mít Erbenová volbu jistou.

„Proces volby je standardně zahájen podáním nominace kandidáta, které v souladu s konstituenční dohodou předchází úzká vzájemná konzultace mezi jejími členy. S ohledem na skutečnost, že zástupcem ČR v Radě guvernérů MMF guvernér ČNB a že ČNB vystupuje vůči MMF jako tzv. fiskální agent a zajišťuje reprezentaci České republiky v této mezinárodní organizaci, navrhla kandidáta konstituence na tuto pozici pro období 2016 až 2018 bankovní rada ČNB. Tato kandidatura byla sdělena i ostatním členům konstituence. V souladu s vžitou praxí je nominace kandidáta podávána vždy některým z dalších partnerů v konstituenci, tedy guvernérem ze státu, z něhož nepochází příslušný kandidát,“ vysvětluje se v materiálu pro ministry Sobotkovy vlády.

Michaela Erbenová (*1968)

Michaela ErbenováPracuje v MMF od roku 2007, předtím působila v soukromé firmě A. T. Kearney Česká republika jako manažerka, mezi léty 200-2006 byla členkou Bankovní rady ČNB. Před nástupem do centrální banky působila na Úřadu vlády, ministerstvu financí a v soukromém sektoru. Od roku 1997 do roku 2007 přednášela na vysokých školách.

Má doktorát na CERGE, Karlova Univerzita, Praha, Ph.D. v ekonomii (1997)
Titul Ing. získala na MOSKEVSKÉ STÁTNÍ UNIVERZITĚ, Fakulta Ekonomie, matematické metody v ekonomii (1990), diplom nostrifikován na Fakultě řízení VŠE Praha.

působila na:
HARVARD UNIVERSITY, Harvard Institute for International Development, USA, výzkumná stáž (1995/96)
PRINCETON UNIVERSITY, Economics Department, USA, studijní stáž (1993/94)
TINBERGEN INTITUUT, University of Amsterdam, Holandsko, studijní stáž, program EU TEMPUS (1992)

Michaela Erbenová je vdaná za ekonoma Ondřeje Schneidera a mají spolu dvě děti.

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688