Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.05.2016 01:05:23

13. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové trhy zakončily týden poklesem, srážely je zejména akcie maloobchodních prodejců. Povzbudivé statistické údaje z maloobchodu byly zastíněny nepříznivými firemními výsledky a ztráty trhu prohloubil pokles cen ropy.

Dow v pátek klesl o 1,05 % na 17 535,32 bodu, S&P 500 odepsal 0,85 % na 2 046,61 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,41 % na 4 717,68 bodu. Index volatility VIX stoupl o 4,37 % na 15,04 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o pět bazických bodů na 1,7 %.

Trh zpočátku podporovaly údaje, podle nichž maloobchodní tržby v USA vzrostly minulý měsíc nejrychleji za poslední rok. Akcie maloobchodních prodejců však začaly brzy klesat pod vlivem slabých výsledků řetězců obchodních domů Nordstrom (-13,42 %) a J.C. Penney (-2,82 %). Výsledky a zhoršené výhledy maloobchodních firem vyvolaly obavy z oslabování spotřebitelských výdajů, které jsou nejvýznamnější složkou americké ekonomiky.

"Investoři si začínají skládat mozaiku informací naznačujících, že spotřebitelé na tom nejsou tak dobře, jak se očekávalo," řekl agentuře Reuters Mohannad Aama z newyorské investiční firmy Beam Capital Management.

V červených číslech skončilo všech deset hlavních sektorů, největší pokles zaznamenaly energetický sektor, finanční odvětví a sektor cyklického spotřebního zboží. Relativně nejlepší výkon naopak podaly sektor zdravotní péče, technologické odvětví a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (13. května 2016)
Americké akcie (13. května 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow klesl o 1,16 %, S&P 500 přišel o 0,51 % a Nasdaq Composite odevzdal 0,39 %.

Americké akcie (týden do 13. května 2016)
Americké akcie (týden do 13. května 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow v pátek v červených číslech skončilo 26 z 30 titulů, nejvíce zlevnily akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (-2,86 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-2,27 %) a chemického obra DuPont (-2,13 %). V plusu se udržely pouze cenné papíry výrobce počítačových čipů Intel (+0,5 %), technologické společnosti Apple (+0,2 %) a pojišťovny Travelers (+0,03 %). Akcie farmaceutické společnosti Pfizer poslední seanci týdne zakončily na nule.

Akcie Applu podporovala mimo jiné zpráva, že společnost investovala miliardu dolarů do firmy Didi Chuxing Technology, čínského konkurenta Uber Technologies.

Akcie britsko-nizozemského ropného koncernu Royal Dutch Shell obchodované na NYSE klesly o 2,2 % v reakci na zprávu, že ze zařízení firmy v Mexickém zálivu ve čtvrtek uniklo podle odhadů 2 100 barelů surové ropy. Společnost uvedla, že šlo s největší pravděpodobností o únik z podmořského potrubí. Záležitost podnik vyšetřuje.

Cenné papíry výrobce čipů NVIDIA (+15,21 %) vyskočily o více než 15 % v reakci na výsledky firmy. Podnik po konci čtvrtečního obchodování oznámil, že v letošním prvním čtvrtletí hospodařil s upraveným ziskem na akcii 0,56 USD nad odhadem trhu 0,31 USD při tržbách 1,31 miliardy USD nad odhadem trhu 1,26 miliardy USD.

Americký dolar v pátek na devizových trzích rostl a vůči koši měn se vyšplhal na nejvyšší hodnotu za poslední dva týdny. Podpořily ho údaje o silném růstu maloobchodních tržeb, které posílily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by letos mohla základní úrokové sazby zvýšit vícekrát než jenom jednou.

Euro vůči dolaru ke konci obchodování ztrácelo 0,6 % na 1,1304 EUR/USD a dolar vůči koši šesti hlavních světových měn zpevňoval o 0,5 % na 94,61 bodu.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Přední americký výrobce elektroniky Apple investoval miliardu dolarů do čínského provozovatele aplikace pro alternativní taxislužbu Didi Chuxing.Doufá, že mu to umožní lépe chápat důležitý čínský trh, uvedl generální ředitel Applu Tim Cook.
  • Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční komunikaci (SWIFT) upozornila na nový kybernetický útok, který byl namířen proti nejmenované komerční bance. Firma vyzvala svoje klienty, aby neodkladně zkontrolovali svoje systémy zabezpečení.
  • Ceny výrobců v USA v dubnu meziročně stagnovaly (odhad: +0,2 %, březen: -0,1 %). V meziměsíčním srovnání vzrostly 0,2 %, když se po březnovém poklesu o 0,1 % čekal silnější růst o 0,3 %. Index jádrových cen výrobců byl v dubnu také meziročně slabší (+0,9 %), než se čekalo (+1 % stejně jako v březnu).
  • Dubnové maloobchodní tržby příjemně překvapily meziměsíčním růstem o 1,3 % (odhad: +0,8 %, březen: -0,3 %). Při očištění o prodeje aut se tržby meziměsíčně zvýšily o 0,8 %, čekal se růst o 0,5 % po +0,2 % v březnu.
  • Velkoobchodní skladové zásoby v březnu stouply o 0,4 % (odhad: +0,2 %, únor: -0,1 %).
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v květnu podle předběžných údajů vyskočil na 95,8 bodu (odhad: 91 bodů, duben: 89 bodů).
  • Světová poptávka po zlatě v prvních třech měsících letošního roku stoupla meziročně o 21 % na 1 289,8 tuny, a dostala se tak na historicky nejvyšší úroveň. Zájem byl kvůli nejistému ekonomickému výhledu především o investiční zlato, naopak poptávka po kovu pro šperkařskou výrobu kvůli růstu jeho ceny a zvýšení daní v Indii klesla. Vyplývá to ze čtvrtletní analýzy Světové rady pro zlato (World Gold Council, WGC).Nepatrně zpomalily také nákupy kovu ze strany centrálních bank.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v USA v uplynulém týdnu klesl o 10 na 318.Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se snížil o 9 na 406. Vyplývá to z údajů firmy Baker Hughes.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 16. květnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 16. května 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 16. května a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688