Domácí koupelny: pisoár se vrací do soukromých koupelen

Pisoár doma v koupelně

Pánské sociální zařízení v restauraci, ve škole nebo na stadionu bychom si dnes jen těžko představili bez pisoárů. Šetří čas, jsou pohodlnější, hygieničtější a spoří velké množství vody. Všestranně výhodný pomocník si v poslední době razí cestu i do soukromých koupelen. Proč si ho (ne)pořídit?

Pokud je v domácnosti jen jeden muž, je pořízení domácího pisoáru opravdu na zvážení. Jakmile se jich ale o společný záchod dělí dva a více, není už co řešit. Nepředstavujte si při tom klasické „mušle“, které potkáte ve veřejných provozech. Domácí pisoár je menší, vyrábí se v nesčetně možných variantách designového provedení, je zpravidla kryt poklopem, takže opticky neruší a jeho údržba je až směšně jednoduchá. Také samozřejmě nijak nezapáchá. Navíc je dnes standardem vybavovat domácí pisoáry elektronickým splachováním, které eliminuje nehygienické stlačení vypínače bezprostředně po použití pisoáru. Pořízení takového domácího pomocníka navíc neocení jen jeho přímí uživatelé, ale také pracovité hospodyňky, kterým usnadní úklid samotné toalety. Ta totiž, když se do ní nikdo nemusí trefovat z výšky, vydrží čistší mnohem déle.

Úspora vody až 70 %!

U běžné toalety dnes zpravidla najdeme dělené splachovací tlačítko, určené pro „malou“ a „velkou“ potřebu. Menší tlačítko splachuje obvykle 3 litry vody, to větší 6 litrů. Nové modely domácích pisoárů zvládnout spláchnout jen 1 litrem vody, což znamená úsporu až 70 %. K lepší hygieně přispěje zejména automatizované splachování. „Možností v automatizaci je více. Může se jednat o klasické infračervené čidlo, které reaguje na pohyb před pisoárem, lepší variantou pro domácí koupelny je ale radarový splachovač. V domácím provozu je totiž falešný pohyb v okolí pisoáru poměrně častý a zbytečně by tak docházelo ke splachování. U radarového splachovače vysílá čidlo do vnitřního prostoru pisoáru vlny, které sledují pohyb kapaliny v pisoáru. Při použití se hladina v pisoáru rozvlní, čidlo pohyb zaznamená a po jeho ustálení provede spláchnutí. Nemůže se tak stát, že by systém spláchl naprázdno, aniž by došlo k použití,“ vysvětluje Ing. Radomír Ambrož ze společnosti Sanela, která se výrobou sanitární elektroniky zabývá bezmála 20 let.

Design je dnes samozřejmostí

Díky radarovému splachovači je také možné dosáhnout designově čistého řešení, protože je umístěn za samotnou keramikou pisoáru, a obklad stěn tak neruší žádné plastové nebo nerezové kryty. Těm se u manuálních splachovačů případně infračervených čidel nedá vyhnout. Samozřejmostí je dnes také široká nabídka pisoárů různých tvarů i designů, často doplněná i o vrchní poklopy. Ty mají sloužit nejen z estetického hlediska, ale i z důvodu možného zápachu, který by se mohl v koupelně šířit. „Samozřejmě má každý domácí pisoár zápachovou uzávěru v sifonu, takže k unikání nežádoucího zápachu nedochází. Protože ale domácí pisoár není tolik používaný jako pisoáry ve veřejných provozech, je jeho zakrytí žádoucí. Pokud je navíc pisoár opatřen již zmiňovaným radarovým splachovačem, lze nastavit každých 6 hodin – pokud během nich nedojde k použití pisoáru, k takzvanému samočinnému sanitárnímu spláchnutí. To slouží právě k tomu, aby voda v pisoáru příliš dlouho nestála,“ dodává Radomír Ambrož.

Hygiena a čistota na prvním místě

Pisoár vzhledem k účelu svého použití potřebuje připojení na odpad o průměru 40, nebo 50 mm a klasický přívod vody. V případě automatického splachování je důležité i připojení na elektrický proud, nebo volit varianty s napájením na baterie. Klasicky se pisoár umisťuje do výšky 650 mm (vzdálenost od podlahy k přední hraně pisoáru), je ho ale samozřejmě možné umístit ho níž nebo výš podle vzrůstu členů domácnosti. Díky vysokému umístění pisoáru je jeho provoz mnohem čistší, a tím pádem i hygieničtější, protože nedochází k rozstřiku do okolí, jako je tomu při používání klasické WC mísy ve stoje. Vlastní údržba pisoáru není náročná, navíc jeho používání tak usnadní i čištění klasického WC. Pro pány je navíc používání pisoáru mnohem pohodlnější a rychlejší. Pokud tak máte doma místo, kam domácí pisoár umístit, proti nehovoří v podstatě žádné argumenty. Navíc si na sebe díky velké úspoře vody za čas vydělá.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna