Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2016 10:03:32

Raiffeisenbank za 1Q16 v ČR se ziskem 517 mil.Kč


  

 

 

„V průběhu prvního čtvrtletí roku 2016 se nám podařilo navázat na velmi úspěšný loňský rok. Veřejnost oslovila naše nabídka atraktivních produktů a služeb, důkazem čehož je i 16% meziroční nárůst počtu nových klientů retailového bankovnictví. Jsem velmi rád, že současně s tím dále roste i spokojenost klientů s naší bankou, což demonstruje jejich o 10 % nižší odchodovost oproti srovnatelnému období loňského roku,“ říká Igor Vida, generální ředitel
a předseda představenstva Raiffeisenbank, a dodává: „Dobrých výsledků jsme dosáhli také v oblasti hypotečních úvěrů, kde jsme meziročně rostli o více než 30 %, a rovněž
firemních
a korporátních úvěrů i depozit.“

 

 

 

„Naše úspěchy se přirozeně promítly také do čistého zisku banky za první čtvrtletí. Ten však i přesto meziročně klesl o 26 % a dosáhl výše 517 milionů . Za tímto poklesem je třeba vidět dva hlavní důvody. Tím prvním je vytvoření jednorázové rezervy na očekávaný povinný příspěvek naší banky do nového Fondu pro řešení krize a nové podoby Fondu pojištění vkladů. Druhým důvodem je absorpce nákladů na integraci retailového bankovnictví české Citibank. Tato akvizice je pro Raiffeisenbank velkou příležitostí do budoucna a jsem přesvědčen, že ji beze zbytku využijeme,“ uzavírá Igor Vida. 

 

 

 

 

 

BLIŽŠÍ INFORMACE K HOSPODÁŘSKÝM VÝSLEDKŮM ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ 2016

 

 

 

ČISTÝ ZISK A VÝNOSY 

 

Čistý zisk banky za první čtvrtletí roku 2016 dosáhl výše 517 milionů , což představuje meziroční pokles o 26,3 %. Celkové provozní výnosy banky vzrostly o 4,7 % především
díky jednorázovému výnosu z prodeje činností souvisejících s akceptací platebních karet (acquiring).

 

 

 

Čisté úrokové výnosy banky meziročně klesly o 1,1 % na 1,5 miliardy . Čisté příjmy z poplatků meziročně klesly o 9,5 % na 417 milionů . Ostatní výnosy banky, které zahrnují především výnosy z operací na finančních trzích, meziročně klesly o 7,1 % na 263 milionů .

 

 

 

NÁKLADY 

 

Provozní náklady meziročně vzrostly o 21 % na 1,58 miliardy . Tento nárůst je způsoben absorpcí nákladů na integraci retailového bankovnictví české Citibank a především pak vytvořením jednorázové rezervy na očekávaný povinný příspěvek banky do nového Fondu pro řešení krize a nové podoby Fondu pojištění vkladů.

 

 

  

ŘÍZENÍ RIZIK 

 

Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek vzrostly o 85 % na 160 milionů ,
a to především v důsledku nízké srovnávací základny ve srovnatelném období roku 2015, kdy došlo k rozpouštění opravných položek vytvořených v předchozích letech. Banka nadále udržuje velice dobrou kvalitu svého úvěrového portfolia.

 

 

 

VKLADY A ÚVĚRY 

 

Celková aktiva banky dosáhla výše 269 miliard a meziročně tak vzrostla o 20,6 %.
Za růstem bilanční sumy je nárůst klientských úvěrů a vkladů a také nárůst z titulu akvizice retailového portfolia české Citibank. Objem poskytnutých úvěrů klientům se meziročně zvýšil o 12,8 % na 197 miliard . K růstu přitom došlo ve financování domácností (spotřebitelské úvěry a hypotéky) i firem. Objem přijatých vkladů od klientů se meziročně zvýšil o 24,1 % na 199 miliard .

 

 

 

KAPITÁL 

 

Kapitálová přiměřenost banky k 31. březnu 2016 dosáhla výše 16,30 % oproti 15,26 %
k 31. březnu 2015.

 

 

  

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI 1. ČTVRTLETÍ ROKU 2016

 

 

 
  • V únoru představila Raiffeisen investiční společnost dva nové fondy. Investoři mohou nově využít Raiffeisen fond udržitelného rozvoje a Raiffeisen fond globálních trhů. Jedná se o flexibilní smíšené fondy vytvořené v rámci tzv. Master–Feeder (řídící fond-podřízený fond) struktury.

     

  • V úterý 1. března 2016 došlo k převodu vlastnických práv retailového bankovnictví české Citibank na Raiffeisenbank, čímž byla formálně dokončena prodejní část akvizice.

 

 

 
  • Ve středu 9. března 2016 byla na ulici Jana Palacha v Břeclavi otevřena nová pobočka Raiffeisenbank. U příležitosti slavnostního zahájení provozu předal Miloš Matula, člen představenstva Raiffeisenbank, starostovi Pavlu Dominikovi šek na třicet tisíc korun na podporu města Břeclav.

 

 

 

Základní informace o Raiffeisenbank a.s. 

Raiffeisenbank poskytuje od roku 1993 v České republice široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele. Banka obsluhuje klienty v síti více než 130 poboček a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou
na českém trhu, která dává práci třem tisícovkám zaměstnanců. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.05.2016ČSOB v 1Q16 s poklesem zisku o 10% na 129 mil.EUR Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
05.06.2013Raiffeisenbank v 1Q vykázala zisk 557 mil.Kč Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688