Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  11.05.2016 22:58:14

11. května: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Co americké akcie v úterý získaly, ve středu prakticky odevzdaly zpět. Trh srážely níže hospodářské výsledky firem Macy's a Walt Disney, nepomohlo ani oživení na trhu s ropou po oznámení překvapivého poklesu zásob suroviny v USA. Americká WTI přitom uzavřela na půlročním maximu.

Index Dow odepsal 1,21 % na 17 711,12 bodu, S&P 500 klesl o 0,96 % na 2 064,46 bodu a Nasdaq Composite ztratil 1,02 % na 4 760,69 bodu. V plusu se udržely sektory energetiky, základních materiálů a síťových služeb, největší ztráty naopak zaznamenala odvětví cyklického spotřebního zboží, zdravotní péče a průmyslu. Index volatility VIX narostl o téměř osm procent na 14,69 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o tři bazické body na 1,7315 %.

S&P 500 (11. května 2016)
S&P 500 (11. května 2016)

Americké burzy zamířily hned v úvodu do mínusu, a to především kvůli výsledkům firem. Akcie Macy's výrazně ztrácely v reakci na snížení výhledu letošních tržeb i zisku a akcie Walt Disney reagovaly na slabší než očekávaný zisk, který firma oznámila v úterý po uzavření obchodování.

"Akcie ve středu ztrácely kvůli obavám investorů o kondici amerických spotřebitelů. Ti přitom dosud drželi americkou ekonomiku i výhledy analytiků nad vodou," uvedla Kate Warne ze společnosti Edward Jones. "Celkový obrázek ale podle mě zůstává pozitivní."

Ještě většími propadáky byly akcie prodejců kancelářského vybavení Staples (-18,34 %) a Office Depot (-40,39 %), a to kvůli zrušení plánované fúze.

Vedle akcií společnosti Walt Disney srážely index Dow do více než 200bodové ztráty také akcie Wal-Mart Stores (-3,43 %)Home Depot (-2,31 %) nebo Nike (-3,72 %).

"Nemyslím si, že by středeční výprodej naznačoval úprk býků z trhu," věří v lepší akciové zítřky J. J. Kinahan, stratég z TD Ameritrade. Úterní zisky na burze podle něj navíc byly trochu přemrštěné.

Americký dolar ve středu poprvé za sedm dnů oslabil vůči koši ostatních předních měn. Investoři totiž vybírali zisky, které jim přinesl předchozí růst hodnoty americké měny. Další vývoj kurzu dolaru bude podle analytiků záviset především na pátečních údajích o maloobchodních tržbách a spotřebitelské důvěře ve Spojených státech.

Euro se odpoledne prodávalo za 1,1425 USD, oproti úterý si tak vůči dolaru připisovalo zhruba půl procenta.

Vůči japonskému jenu vykazoval dolar pokles o 0,7 % na 108,55 JPY poté, co během asijského obchodování vystoupil až na dvoutýdenní maximum 109,37 JPY. K posílení jenu přispěl pokles na akciových trzích. Japonská měna je investory považována za bezpečné útočiště v období nejistoty.

Světové ceny ropy vymazaly počáteční středeční ztráty a obnovily růst. Posílily je odpolední údaje o překvapivém poklesu ropných zásob na americkém trhu. Ropný trh nadále podporují pokračující hluboké výpadky produkce v Kanadě a Nigérii.

Zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 3,4 milionu barelů a zaznamenaly první pokles od března. Analytici dotázaní agenturou Reuters přitom čekali nárůst o 714 000 barelů. O více, než se čekalo, klesly rovněž zásoby benzínu a dalších ropných produktů, uvedl vládní Úřad pro energetické informace (EIA).

Ropu v posledních dnech podporují rozsáhlé výpadky produkce v Kanadě a Nigérii. V Kanadě těžaři odstavili velkou část kapacit těžby ropných písků kvůli obřímu lesnímu požáru v provincii Alberta. Série útoků na nigerijskou ropnou infrastrukturu snížila těžbu ropy největšího afrického producenta ropy nejníže za 22 let.

Hlavní středeční události na amerických trzích

  • Zásoby ropy v USA v posledním týdnu překvapivě výrazně klesly, naopak ale narostly v důležitém překladišti v Cushingu.
Americká makrodata (11. května 2016)
Americká makrodata (11. května 2016)Zdroj: dailyfx.com
  • Největší americký prodejce kancelářských potřeb a vybavení Staples a jeho hlavní konkurent Office Depot ruší plánovanou fúzi za zhruba 6,3 miliardy dolarů. Reagují tak na rozhodnutí soudce, který měl obavy z narušení hospodářské soutěže, a plán firem proto zablokoval. Akcie podniků v reakci na sdělení výrazně oslabily.
  • Panama se připojila k mezinárodní dohodě o automatické výměně finančních informací, která má zabránit daňovým únikům. Oznámila to ve středu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). K úmluvě se připojila zatím zhruba stovka zemí. Nejnověji jejich řady rozšíří také Bahrajn, Libanon, Nauru a Vanuatu.
  • Nadnárodní pivovar Anheuser-Busch InBev ve Spojených státech na léto přejmenuje své pivo Budweiser a bude mu říkat America. Vlastenecký název se bude na lahvích a plechovkách skvět od 23. května do listopadových prezidentských voleb, ve kterých budou Američané rozhodovat o nástupci Baracka Obamy. Prodej piva obvykle vrcholí v létě a pivovar doufá, že změněným názvem přiláká více amerických zákazníků.

Výsledková sezóna

 Zajímavé dividendy za málo peněz? Tady je máte!

Zajímavé dividendy za málo peněz? Tady je máte!

Akcie sice od poloviny února opět vypadají v kondici, ale k jistotě a dobré náladě mají daleko. Investoři stále počítají s možností, že se trend nadobro stočí "na jih". V takových případech je dobré mít v záloze několik pozic, které na poklesy trhů nebudou reagovat přehnaně a budou nabízet výnos i v době propadů.


Buffettovy dopisy: 10 lekcí (nejen manažerské) komunikace

Buffettovy dopisy: 10 lekcí (nejen manažerské) komunikace

Od roku 1965, vždy na přelomu února a března, vždy v sobotu ráno, zveřejňuje Warren Buffett svůj výroční dopis akcionářům investiční společnosti Berkshire Hathaway. Bez nadsázky jde o nejanalyzovanější finanční newsletter na světě, bezprostředně po zveřejnění jej interpretují noviny a finanční servery od USA po Austrálii. Buffett píše dopis sám, v jednoduchých odstavcích, prastarým fontem a v podstatě bez obrázků a grafů, jen sem tam nějaká ta tabulka probleskne.













K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688