Jaký osud letos čeká zlato? Sledujte těchto 5 faktorů!

Autor: Patria (Patria Finance)
11.05.2016 15:16:00


Zlato si letos užívá nejlepší začátek roku za poslední tři desetiletí. Od ledna posílila cena žlutého drahého kovu o více než 18 procent. Zda je však tento raketový nárůst, který k investicím do zlata nalákal řadu spekulantů v čele s hedge fondy, udržitelný, zůstává otázkou. Klíčovou roli by v době, kdy se zlato obchoduje pod 1300 dolary za trojskou unci, mohla mimo jiné sehrát i fyzická poptávka ze strany dvou největších světových konzumentů drahého kovu Indie a Číny či geopolitická rizika.

Miliardář Paul Singer považuje nejlepší zlatý kvartál za poslední tři dekády za počátek jasného oživení ceny drahého kovu. Názor manažera hedge fondů je ovšem v rozporu s postojem Goldman Sachs. Americká banka se ještě nedávno netajila očekáváním trojnásobného zvyšování úrokových sazeb v letošním roce a tím pádem i medvědím pohledem na vývoj cen zlata až k 1000 dolarům za trojskou unci. Goldman Sachs sice výhled pro zlato 10. Května poněkud vylepšila, nicméně v horizontu následujících 12 měsíců i nadále počítá s propadem jeho ceny, i když tentokrát k 1150 dolarům za unci, což vychází z umírněnějších prognóz letošního růstu amerických sazeb.

Jaké klíčové faktory tedy mohou cenu zlata ovlivnit a je dobré je sledovat?


1. Fed

Zlato oproti jiným aktivům, jako jsou kupříkladu dluhopisy, nenese žádný výnos, a proto se žlutému drahému kovu obzvláště dobře daří v prostředí co nejnižších sazeb. V loňském roce zlato srážela právě vidina prvního zvyšování úrokových sazeb v USA po bezmála deseti letech a tato úzkostlivá očekávání investorů do značné míry omezovala možný růst ceny kovu v prostředí narůstajících geopolitických hrozeb. Vzhledem k datům, která letos přicházejí z americké ekonomiky, se však pohled Fedu na zvyšování sazeb v roce 2016 nakonec změnil v obezřetný. Zlatu se otevírá prostor k posílení. Pro žlutý kov je navíc podstatný vývoj reálných sazeb a je proto důležité sledovat nejen případné zvyšování sazeb americkou centrální bankou, ale i vývoj cenové hladiny.

2. Americký dolar

Zlato je denominováno právě v dolarech a vývoj kurzu americké měny je tedy pro drahý kov zásadní. Mezi cenou zlata a kurzem dolaru navíc dlouhodobě funguje inverzní vztah. V letošním roce se prozatím dolaru i s ohledem na odkládání zvyšování úrokových sazeb v USA ale příliš nedaří. Na rozdíl od zlata totiž právě americké měně naopak zvyšování sazeb svědčí.

3. Poptávka investorů

Stejně jako i každé jiné obchodované aktivum i cenu zlata ovlivňuje poptávka investorů. Ačkoliv v posledních týdnech příliv peněžních prostředků do burzovně obchodovaných fondů (ETF) krytých zlatem mírně opadl, doposud v roce 2016 teče do zlatých ETF kapitál nejrychleji od roku 2009. Cena zlata se tedy bude dále odvíjet i podle toho, zda nebývalý zájem investorů o žlutý kov přetrvá nebo začne upadat. Držba v burzovně obchodovaných fondech na zlato zůstává navzdory silnému nárůstu zájmu v tomto roce asi třetinu pod vrcholem z prosince 2012. Faktorem podněcujícím odliv kapitálu z těchto fondů by mohlo být například přibližující se červnové zasedání amerického Fedu a tím pádem i riziko navýšení sazeb.

4. Nejen fyzická poptávka z Indie a Číny

Z pohledu drahého kovu je letos jednoznačnou zvláštností naprostá absence jakéhokoliv vzrůstajícího zájmu o tuto komoditu v Číně. Ačkoliv Číňané si letos z obchodování s futures na ocel či železnou rudu nebo dokonce vejce udělali nový národní sport a regulátor musel tvrdě zakročit, zlato zůstalo jaksi stranou jejich zájmu a v Šanghaji se oproti globální ceně obchoduje dokonce s diskontem.

Z dat zveřejněných GFMS (Thomson Reuters) vyplynul jasný propad zájmu o zlaté šperky ve druhé největší ekonomice světa. Čínské nákupy zlatých klenotů v prvním kvartále roku 2016 klesly dokonce o 27,3 procenta. Negativní trend v Číně, která je spolu s Indií jedním ze dvou největších světových konzumentů fyzického drahého kovu, přispěl ke globálnímu propadu nákupů fyzického zlata na nejnižší úroveň od prvního čtvrtletí roku 2009. Důvodem pro pokles fyzické poptávky ovšem mohou být právě vyšší ceny zlata v tomto roce, které mohly odradit potenciální kupující. Jejich zájem by ale mohl oživit další kontinuální nárůst cen.

5. Brexit jako divoká karta pro bezpečné přístavy

Velká Británie bude již v červnu hlasovat o případném odchodu z Evropské unie. Pokud by se Spojené království rozhodlo EU skutečně opustit, mohla by související nejistota zlato jako jedno z bezpečných útočišť v době tržních bouří vystřelit vzhůru. Investoři by v případě Brexitu pravděpodobně hledali bezpečný přístav, kam zaplout a zlato by tak těžilo vedle švýcarského franku nebo japonského jenu právě z poptávky po jistotě v době nejistoty.

Zdroj: FT, BBG


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 16:00 1 unce 2 214,35 USD
28.03.2024 15:54 1 unce 2 213,74 USD
28.03.2024 15:44 1 unce 2 212,08 USD
28.03.2024 15:40 1 unce 2 209,66 USD
28.03.2024 15:32 1 unce 2 206,96 USD
28.03.2024 15:24 1 unce 2 206,42 USD
28.03.2024 15:18 1 unce 2 206,30 USD
28.03.2024 15:12 1 unce 2 206,93 USD
28.03.2024 15:04 1 unce 2 206,49 USD
28.03.2024 14:56 1 unce 2 205,74 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.