TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  11.05.2016 08:55:16

Víte, jak se chovat při nehodě? Neriskujte zdraví a peníze! NÁVOD


U nehody můžete figurovat různými způsoby - buď jste jejím přímým účastníkem, nebo jste svědkem, případně už místem nehody jen projíždíte. V každé z těchto rolí se musíte chovat jinak, ve všech případech ale platí, že je nutné zachovat chladnou hlavu. Stres totiž dokáže každou situaci ještě zhoršit a lidé tak zbytečně riskují i vlastní zdraví.

 

Účastník dopravní nehody

Mít dopravní nehodu ve vždy nepříjemné, i v tomto případě je ale důležité jednat s rozvahou. Pokud se nejedná o nehodu s vážnějším zraněním, zabezpečte nejprve vozidlo. Zastavte, vypněte motor, zapněte výstražná světla a oblečte si reflexní vestu. Zjistěte, jestli z auta neunikají provozní kapaliny, pokud ano, odpojte autobaterii a volejte hasiče.

Snažte se z auta dostat všechny osoby, pokud to jejich zdravotní stav umožňuje. Zajistěte životní funkce zraněných, zaklíněné osoby nevyprošťujte násilím a zavolejte záchranku. Místo nehody označte výstražným trojúhelníkem, mimo obec do vzdálenosti alespoň 50 metrů. Držte se v bezpečné vzdálenosti od vozidla. Účastníci nehody mohou v nepřehledném úseku řídit dopravu.   

S havarovanými vozidly nemanipulujte, pokud bezprostředně nebrání provozu. V takovém případě vyznačte jejich původní polohu, například sprejem nebo ji vyfoťte. Policii volejte v případě, že došlo ke zranění nebo usmrcení osoby, škodě větší než 100 tisíc korun, škodě na majetku třetí osoby nebo poškození komunikace.

Účastníci havárie jsou povinni vyměnit si osobní údaje - data z občanky, registrační značky, číslo povinného ručení a musí vyplnit záznam o dopravní nehodě. Teprve po jeho podpisu mohou z místa nehody odjet. Případný odtah vozidel zajistí viník nehody přes svou pojišťovnu.

 

Svědek dopravní nehody

Svědci hrají při dopravních nehodách často klíčovou roli, a to především u těch vážnějších. Jsou to totiž většinou oni, kteří jako podávají první pomoc zraněným, pokud oni sami toho nejsou schopni. Povinnost poskytnout první pomoc je navíc dána zákonem a nezastavení u dopravní nehody je jedním z nejzávažnějších přestupků, za který hrozí pokuta až pět tisíc a řidič "dostane" sedm bodů.

První pomoc musí poskytnout každý, pokud by se tím nevystavil vlastnímu ohrožení. Když by tak neučinil, mohl by skončit až na rok za mřížemi. Řidič, který zapříčinil nehodu a neposkytne potřebnou pomoc, může být potrestán až třemi roky vězení.

 

Projíždím místem dopravní nehody

Pokud jste přijeli k dopravní nehodě ve chvíli, kdy jsou na místě záchranáři, povinnost zastavit a pomáhat už se vás netýká. Nebezpečí ale ještě v žádném případě nepominulo, v této fázi musíte být extrémně opatrní. V místě nehody se často pohybuje velké množství lidé a může být zablokované. Je tedy nutné projíždět se zvýšenou opatrností a připravit se na nečekané situace.

Obzvlášť nepříjemné je setkat se s nehodou v křižovatce, zvláště v takovém případě je nutné zachovat klid - troubením ani nadávkami situaci neurychlíte. Nezmatkujte, důsledně se řiďte světelnou signalizací, značkami nebo pokyny policisty. Dodržujte bezpečnou vzdálenost a nesnažte se z křižovatky za každou cenu odjet první, buďte ohleduplní k ostatním. Není totiž výjimkou, že stres a spěch dokážou v křižovatkách napáchat pěknou paseku.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688