Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  10.05.2016 14:23:09

Fidelity: Spotřeba v USA může příjemně překvapit. I akcie


Středem pozornosti investorů byl v uplynulých letech vzestup Číny, coby hlavního motoru globální ekonomiky. Jenže je nepochybné, že jedním z klíčových faktorů vývoje globální ekonomiky dlouhodobě zůstává americká spotřeba. Při podrobném pohledu na statistické údaje se podle mínění analytiků Fidelity International ukazuje, že z absolutního hlediska zůstává americká spotřeba zdaleka nejdůležitějším hybatelem globálního ekonomického růstu.

Z níže uvedeného grafu vyplývá, že na americkou ekonomiku připadá téměř čtvrtina celosvětového HDP (měřeno tržními směnnými kurzy), což je stále výrazně více, než je tomu u Číny, jejíž podíl činí 16 %. Navíc - v rámci samotné americké ekonomiky je soukromá spotřeba zdaleka nejvýznamnější složkou poptávky – v roce 2015 činila 68 % amerického HDP, což je podíl vyšší než v ostatních předních vyspělých ekonomikách – ve Velké Británii činí tento podíl 65 %, v Německu 55 % a v Japonsku 59 %.


Zdroj: Fidelity International, IMF World Economic Outlook

Spotřeba ovlivňuje investování

Překvapivě příznivý vývoj americké spotřeby by měl mít podle analytiků Fidelity International pozitivní vliv na americký hospodářský růst a měl by se kladně promítnout do cen amerických cenných papírů. To platí zejména pro cenné papíry amerických společností podnikajících ve spotřebitelském sektoru. Pozitivní prognóza pro jakékoliv odvětví však nemusí podle Fidelity International odpovídat investičním příležitostem, zejména v situaci, kdy – jak vyplývá z níže uvedeného grafu – tato oblast již nějakou dobu vykazuje nadprůměrně dobré výsledky. Klíčový význam má proto schopnost výběru a velmi důležitý je důkladný průzkum široké škály základních faktorů včetně potenciální citlivosti na širší makroekonomické faktory, jako je spotřebitelská prognóza.

Vývoj ceny cenných papírů amerických společností podnikajících ve spotřebitelském sektoru


Zdroj: Datastream

Tým analytiků Fidelity International sestavil příklady cenných papírů společností ze spotřebního průmyslu, které s ohledem na základní ukazatele oceňují experti obzvláště vysoko:

Mattel – výrobce hraček, který je vlastníkem světoznámých obchodních značek, jako Barbie a Fisher-Price, si v minulosti nevedl příliš dobře. Důvodem byla zejména ztráta výrobních licencí disneyovských obchodních značek Frozen a Princess, které získali jeho konkurenti, a také měnové turbulence. Radikální plán nového managementu však vedl ke stabilizaci prodeje základních značek společnosti Mattel, a uvážíme-li silný potenciál firmy s ohledem na expanzi na zahraniční trhy, zdá se, že zde existuje značný prostor pro zvyšování momentálně slabé výnosnosti.

Kellogg – přední americký výrobce cereálií a dalších trvanlivých potravin byl negativně zasažen rostoucí konkurencí a také silným dolarem, který vedl ke snížení příjmů z exportu. Současné prognózy budoucího vývoje se však zlepšují díky pravděpodobnosti dalších nákladových úspor, které ve spojení s možným zlepšením prodeje vytváří prostor pro výrazný nárůst ziskové marže v několika příštích letech.

Investoři pozor, rizika tu jsou

Ačkoliv celkově se růst americké spotřeby zdá být v současné době silný, existují zde podle analytiků Fidelity International určitá rizika, která bychom neměli přehlížet. Zaprvé je to zejména trh práce, kde je sice povzbudivé, že dochází k poklesu hlavní míry nezaměstnanosti i širší  nezaměstnanosti U-6, ale již méně povzbudivý je celkový nízký podíl pracujících osob, který činí 63,0 % (je nižší než 30letý průměr, který činí 65,7 %).

Zadruhé je možné, že slábnoucí dolar z posledních měsíců se může proměnit v dlouhodobější trend, což by snížilo zisky kupní síly s ohledem na dovážené zboží, které se podařilo vytvořit v průběhu posledních let.

A zatřetí, pokud začnou mzdy v USA výrazně růst, existuje možnost, že Federální rezervní systém v důsledku toho zaujme ostražitější přístup a zvýší úrokové sazby, což by zhoršilo podmínky pro úvěrovou expanzi, ale i pro další růst spotřeby.

Příznivý scénář slibuje Americe růst

Ačkoliv zde existují určitá rizika, analytici Fidelity International říkají, že z krátkodobého hlediska bude vývoj spotřeby v USA pozitivně ovlivněn několika souběžně působícími faktory. Jedná se zejména o nízké ceny energií, zdravý sektor bydlení, silný dolar a začínající růst mezd. Ze závěrů analytiků vyplývá, že pokud tomu tak bude a americká spotřeba se bude vyvíjet nad očekávání dobře, mělo by to podpořit americký hospodářský růst, růst cen amerických akcií a zejména růst cen akcií amerických společností podnikajících ve spotřebitelském sektoru. Nejdůležitější však je věnovat pozornost individuálnímu výběru společností.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688