Research (Česká spořitelna)
Investice  |  10.05.2016 09:09:43

Nová bankovní rada ČNB bude známa na konci května


Prezident Zeman včera oznámil, že už se rozhodl ohledně obsazení postů v bankovní radě, které se uvolní v červnu tohoto roku. Nová sestava bankovní rady tak bude známa 25. května. Jedná se o dvě pozice, které se původně měly uvolnit k 30.6. První mandát skončí členu bankovní rady K. Janáčkovi, ten tedy může být znovu jmenován do druhého období. Ohledně postu guvernéra po M. Singerovi se všeobecně očekává, že ho dostane dosavadní člen bankovní rady J. Rusnok. Bude tedy jmenován minimálně jeden další nový člen bankovní rady. Od této částečné personální obměny nečekáme žádný výrazný dopad na měnovou politiku.

Ačkoliv bankovní rada minulý týden po měnověpolitickém zasedání trhy jemně upozornila, že má v rukávu mimo záporných úrokových sazeb přeci i posunutí kurzového závazku, druhým dechem bylo řečeno, že bude vyčkávat na další signály ohledně ukotvenosti inflačních očekávání. To je velmi jemná práce a spíše na dlouho. Nečekáme, že by posun urovně kurzového závazku, jako poměrně hrubé opatření, bylo použito v aktuální situaci slušného růstu, ani že by to ovlivnil jeden nový člen bankovní rady. Co se týká záporných sazeb, J. Rusnok doposud nevylučoval jejich použití, pokud by to ekonomická situace vyžadovala. Ale tam podle nás také nejsme. Členové bankovní rady vidí případné záporné sazby jako nástroj na odrazení spekulativního kapitálu, který by do ČR přitékal za úrokovým diferenciálem. Jenže, co vidíme: příliv kapitálu (a intervence ČNB) převážně v obdobích primární emise ministerstva financí, kdy je do čeho investovat. Zahraniční kapitál tak nepřitéká do Česka primárně kvůli tomu, aby byl uložen u ČNB. Některé výnosy tak jsou (podle splatnosti) již také záporné. Navíc bude vůči záporným sazbám i kvůli dopadům na finanční stabilitu.

Jmenování nového člena bankovní rady nás samozřejmě velmi zajímá, ale nemyslíme, že by mělo dojít k výrazné změně kurzu ČNB.

Dana Hájková







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688