Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.05.2016 00:29:33

9. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech uzavřely úvodní seanci druhého květnového týdne smíšeně, pohyby hlavních indexů ale nebyly výrazné. Index Dow dolů stáhl pokles ceny akcií energetických firem a cenných papírů producentů surovin. Světové ceny ropy přišly o počáteční zisky, jimiž reagovaly na pokračující obří požár kolem nalezišť ropných písků v kanadské provincii Alberta, a nakonec klesly.

Dow klesl o 0,2 % na 17 705,91 bodu, zatímco širší S&P 500 přidal 0,08 % na 2 058,69 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,3 % na 4 750,21 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,02 % na 14,57 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 1,747 %.

V plusu skončila polovina z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru zdravotní péče a odvětví necyklického spotřebního zboží. Zaostaly naopak sektor základních materiálů a energetické odvětví. Ztráty producentů surovin a materiálů způsobila slabá statistika z Číny. Tamní vývoz i dovoz v dubnu klesly více, než se čekalo, což ukazuje, že poptávka v druhé největší ekonomice světa je slabá.

"Trh balancuje na ostré hraně. Investoři se ptají, zda akciím, které rostly prakticky od února, nezačíná docházet pára," říká Robert Pavlik, hlavní tržní stratég ve společnosti Boston Private Wealth.

Americké akcie (9. května 2016)
Americké akcie (9. května 2016)Zdroj: Google

Akcie farmaceutické firmy Allergan (+5,98 %) zpevnily téměř o šest procent. Reagovaly tak na oznámení, že firma Teva Pharmaceutical Industries (5,05 %) očekává dokončení akvizice Allerganu v červnu. Teva za Allergan zaplatí 40,5 miliardy dolarů.

Zpevnily také akcie výrobce koblih a provozovatele řetězce kaváren Krispy Kreme (+24,32 %) po zprávě, že ho koupí německá investiční společnost JAB za 1,35 miliardy USD a jeho akcie pak stáhne z trhu. Skupina JAB Holding uvedla, že koupí Krispy Kreme prostřednictvím své dceřiné firmy JAB Beech. Jejím menšinovým vlastníkem je americká investiční firma BDT Capital Partners. JAB Holding je investičním nástrojem německé miliardářské rodiny Reimannů. Skupina vedená firmou JAB v březnu koupila za 13,9 miliardy dolarů populárního amerického výrobce kávovarů Keurig Green Mountain, čímž vznikl globální gigant na trhu s kávou.

V indexu Dow v pondělí nejvíce zpevnily akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,03 %) a farmaceutických společností Merck (+0,93 %)Johnson & Johnson (+0,87 %) aPfizer (+0,71 %). Nedařilo se naopak cenným papírům výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (-3,52 %), energetické firmy Chevron (-1,48 %) či technologického podniku United Technologies (-1,02 %).

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Americká společnost Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, v Číně vyhrála soudní spor s tamní potravinářskou firmou, jež si zaregistrovala ochrannou známku "face book". Čínská vláda přístup na síť společnosti Facebook blokuje, vítězství v soudním sporu tak podle listu Financial Times (FT) naznačuje že postoj Pekingu vůči Facebooku by se mohl změnit.
  • Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Angus Deaton, autor ekonomického bestselleru Capital in the Twenty-First Century Thomas Piketty a dalších více než 300 ekonomů z více než 30 zemí vybídlo světové lídry, aby skoncovali s érou daňových rájů. Jejich existence podle nich nemá "žádné ekonomické opodstatnění". Napsali to v dopise, který byl zveřejněn jen pár dnů před mezinárodním protikorupčním summitem v Londýně.
  • Saúdská Arábie plánuje uvést akcie státní ropné společnosti Aramco na burzy v Londýně, Hongkongu a New Yorku. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom v pondělí informoval britský list The Telegraph. Záměr prodat menšinový podíl v ropném kolosu na burze oznámila Saúdská Arábie v dubnu spolu s plánem hlubokých reforem. Ty mají přeorientovat ekonomiku, která je nyní závislá na příjmech z prodeje ropy.
  • Prezident chicagské pobočky Fedu Charles Evans v pondělí prohlásil, že americká ekonomika sice dále expanduje, avšak její výkon v prvním čtvrtletí byl slabý a ve zbytku roku by měla růst tempem kolem 2,6 %. Zároveň uvedl, že ze strany centrální banky je nyní adekvátní politikou vyčkávat a hodnotit přicházející data, a také prohlásil, že dle jeho názoru je rozumné klidně mírně přestřelit inflační cíl, aby se zajistilo jeho dosažení. Inflace a investice podniků jsou podle něj stále příliš nízké, čímž naznačil, že by se Fed neměl pouštět do dalšího zvyšování sazeb.
  • Amerického výrobce a prodejce koblih a provozovatele kaváren Krispy Kreme koupí německá investiční společnost JAB. Zaplatí za něj 1,35 miliardy USD a jeho akcie pak stáhne z veřejného trhu. Německá firma tím podniká svou druhou akvizici americké potravinářské společnosti během dvou měsíců, informovala v pondělí agentura Reuters.

Výsledková sezóna:

  • Izraelské farmaceutické skupině Teva Pharmaceutical Industries klesly v prvním čtvrtletí zisk i tržby, v obou případech byl však výsledek lepší, než čekali analytici.Společnost měla nižší tržby z prodeje generických přípravků, tedy kopií léků, jimž skončila patentová ochrana. Naopak tržby z prodeje nejprodávanějšího léku Copaxone vzrostly, uvedla firma. Teva, která působí i v České republice, nyní přebírá výrobu generických léků firmy Allergan. Zaplatí za ni 40,5 miliardy dolarů.
  • Výsledky Sotheby''s v 1Q: Upravená ztráta na akcii 0,35 USD (odhad: -0,26 USD), tržby 106,5 milionu USD (odhad: 121 milionů USD). Akcie v pondělí +6,01 %.
  • Výsledky Tyson Foods v 1Q: Upravený zisk na akcii 1,07 USD (odhad: 0,96 USD), tržby 9,17 miliardy USD (odhad: 9,03 miliardy USD). Akcie v pondělí +1,47 %.
  • Výsledky SolarCity v 1Q: Upravená ztráta na akcii 2,56 USD (odhad: -2,31 USD), tržby 122,6 milionu USD (odhad: 110 milionů USD). Akcie v pondělním after-marketu -14 %.

 Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Týden na trzích podle burzovních grafů: Mírný pokles indexu S&P 500 zatím paniku nevyvolává, maxima se ale vzdalujíTýden na trzích podle burzovních grafů: Mírný pokles indexu S&P 500 zatím paniku nevyvolává, maxima se ale vzdalují

Květen začal pro index S&P 500 mírnou týdenní ztrátou 0,4 %. Index na letošní maxima vystoupal při nízkých objemech obchodů, klesá z nich v podobném módu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688