Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.05.2016 11:32:21

Ultramedvědi jsou nebezpečím pro hedge fondy i běžné investory


Ignorování sentimentu není nikdy moudré. Platí to při volbách i při investicích. Jinak řečeno, ačkoliv ho nemusíme považovat za rozhodující faktor, měli bychom ho zasadit do celkového kontextu, ale neměli bychom dávat úplně stranou. Veřejnost a její postoje jsou totiž často dobrým barometrem toho, co se děje ve společnosti a ekonomice. Na druhou stranu jsou postoje veřejnosti vrtkavé a názory lidí ovlivňuje řada neobjektivních faktorů. Dochází tak i k situacím, kdy je sentiment v přímém rozporu s realitou.

Příkladem uvedeného rozporu mohou být webové stránky Zero Hedge. Na nich lze najít informace o derivátech, hedge fondech a vysokofrekvenčním obchodování. A vedle této problematiky jde v podstatě o jeden velmi negativní pohled na vývoj na trzích za druhým. Je dobré dát si tento ultramedvědí pohled do kontextu celkového vývoje. Zdá se totiž, že čím výše ceny akcií vystoupaly, tím více se prohloubil pesimismus některých lidí, kteří veřejně prezentují své názory na internetu.

Matt Egan ze CNN Money k tomu říká následující: „I když se ceny akcií dostávají na nové rekordy, Zero Hedge má stále velkou popularitu mezi hedge fondy, tradery a dalšími lidmi z oblasti financí. Důvod je ten, že názory prezentované na Zero Hedge jsou v souladu s temným pohledem na akciový trh a ekonomiku, který je na veřejnosti značně rozšířený.“ Dochází tedy k tomu, že investoři, hedge fondy a tradeři mají už předem pesimistický pohled, jen vyhledávají názory podobné těm jejich? Pokud ano, jde o klasický případ iracionálního chování. Je také možné, že investoři stále trpí traumatem z poslední krize, protože takové trauma může trvat celá desetiletí.

Warren Buffett nedávno hovořil o tom, že výše poplatků, které si hedge fondy nechávají platit za své nijak výjimečné výsledky, je „neuvěřitelná“. Pokud se podíváme na následující graf, zjistíme, že výsledky těchto fondů jsou skutečně výjimečně špatné, a to jde o návratnost před poplatky (po nich by graf vypadal ještě hůře). Možná je to jen náhoda, že návratnost hedge fondů začala trpět ve stejnou dobu, kdy začala růst popularita Zero Hedge a extrémně pesimistických názorů. Jisté ale je, že v dnešní době jsou zdánlivě přesvědčivé a zároveň ke ztrátám vedoucí názory na internetu velmi jednoduše dostupné. V dřívějších dobách se také našlo dost podivných názorů a teorií, ale museli jste je aktivně hledat. Neobjevily se vám před očima na první stránce vyhledávače Google.



Investoři by si měli dobře vybírat zdroje, ze kterých čerpají informace. Musí se ptát, které zdroje jsou důvěryhodné a poskytují hodnotné úvahy, a které poskytují myšlenky vedoucí k soustavným ztrátám. Uspoří jim to peníze.

Autorem je investor Barry Ritholtz.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688