Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.05.2016 00:28:48

6. května: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v první polovině páteční seance oslabovaly, nakonec ale mírně zpevnily. Investoři během dne dospěli k závěru, že slabší údaje z amerického trhu práce nejsou až tak velkým zklamáním, jak si zprvu mysleli. Obdobně ožil také americký dolar, pomohlo mu vyjádření představitele Fedu.

Dow v pátek posílil o 0,45 % na 17 740,63 bodu, širší S&P 500 přidal 0,32 % na 2 057,14 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,4 % na 4 736,15 bodu. Index volatility VIX se snížil o 7,35 % na 14,74 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o tři bazické body na 1,777 %.

V plusu skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru základních materiálů a odvětví necyklického spotřebního zboží, pod nulou skončily sektor zdravotní péče, odvětví veřejných služeb a energetický sektor.

Americké akcie (6. května 2016)
Americké akcie (6. května 2016)Zdroj: Google

Investoři nejen v USA již od rána netrpělivě čekali na zprávu z amerického trhu práce, která vyšla ve 14.30 SELČ. Příliš je ale nenadchla. Americká ekonomika podle zveřejněných dat v dubnu vytvořila pouze 160 tisíc pracovních míst, trh vyhlížel přírůstek 200 tisíc míst. Březnový údaj byl navíc revidován na 208 tisíc z 215 tisíc a údaj za únor byl snížen na 233 tisíc z 245 tisíc. Celková míra nezaměstnanosti zůstala na 5 %, ačkoli se čekal pokles na 4,9 %. Průměrná hodinová mzda se v dubnu meziměsíčně zvýšila v souladu s očekáváním o 0,3 %, v březnu podle revidovaných údajů stoupla proti předchozímu měsíci o 0,2 % (před revizí +0,3 %). Meziročně se průměrná hodinová mzda zvýšila o 2,5 % po 2,3% růstu v březnu. Míra participace v dubnu klesla na 62,8 % z 63 %.

"Mám za to, že celkově zpráva nebyla špatná. Hlavní sledované číslo (počet nových pracovních míst - pozn. red.) sice kleslo, reakce trhu ale byla přehnaná," uvedl podle agentury Reuters analytik Brad McMillan ze společnosti Commonwealth Financial.

Za celý týden Dow odepsal 0,19 %, S&P 500 klesl o 0,4 % a Nasdaq Composite přišel o 0,82 %.

Americké akcie (týden do 6. května 2016)
Americké akcie (týden do 6. května 2016)Zdroj: Google

Akcie výrobce potravinových doplňků Herbalife (+9,09 %) přidaly téměř deset procent poté, co společnost již ve čtvrtek večer zveřejnila dobré výsledky za letošní první čtvrtletí. Firma uvedla, že v uplynulém kvartálu hospodařila s upraveným ziskem na akcii 1,36 USD nad odhadem trhu 1,09 USD při tržbách 1,1 miliardy USD rovněž nad odhadem trhu 1,07 miliardy USD. Zároveň společnost uvedla, že za aktuální čtvrtletí očekává zisk na akcii 1,10 až 1,20 USD a tržby mezi 1,16 a 1,19 miliardy USD. Trh čeká zisk na akcii 1,16 USD a tržby 1,19 miliardy USD.

Dařilo se rovněž akciím recenzní sítě Yelp (+23,72 %), které vyskočily takřka o čtvrtinu poté, co společnost vykázala za první čtvrtletí upravený zisk na akcii 0,08 USD a tržby 158,6 milionu USD. Analytici čekali očištěnou ztrátu 0,16 USD na akcii. Firma zároveň upravila výhled tržeb za celý letošní rok na 690 až 702 milionů USD z původního rozpětí 685 až 700 milionů USD. Za druhé čtvrtletí Yelp očekává tržby 167 až 171 milionů USD, analytici čekají v průměru 167,7 milionu USD.

V indexu Dow v pátek nejvíce zdražily akcie maloobchodního řetězce Wal-Mart (+1,55 %), počítačového obra IBM (+1,53 %) a technologické společnosti Cisco Systems (+1,22 %). Nedařilo se naopak cenným papírům farmaceutické společnosti Merck (-0,91 %), technologické firmy Apple (-0,56 %) nebo investiční banky Goldman Sachs (-0,43 %).

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v dubnu vytvořila jen 160 tisíc pracovních míst, trh vyhlížel přírůstek 200 tisíc míst. Březnový údaj byl navíc revidován na 208 tisíc z 215 tisíc a údaj za únor byl snížen na 233 tisíc z 245 tisíc. Celková míra nezaměstnanosti zůstala na 5 %, ačkoli se čekal pokles na 4,9 %.
  • Německá chemická společnost Evonik Industries koupí od americké firmy Air Products and Chemicals divizi speciálních chemikálií a přísad do nátěrových hmot za 3,8 miliardy dolarů. Německá firma v pátek uvedla, že expanzí v USA chce snížit svou závislost na Evropě a na kolísavém trhu krmivových přísad. Kupovaná divize má roční tržby kolem 3,5 miliardy eur. Její provozní zisková marže přesahuje 20 %, sdělil Evonik podle agentury Reuters.
  • Světové trhy primárních akciových emisí začaly rok 2016 nejpomalejším rozjezdem od roku 2009. Celková hodnota IPO dosáhla v prvním čtvrtletí 12,5 miliardy eur, což je téměř o dvě třetiny méně ve srovnání se stejným obdobím loni.
  • Americký výrobce léků Medivation by mohl obdržet vylepšenou akviziční nabídku od francouzského farmaceutického giganta Sanofi. Pokud ovšem její management bude s Francouzi mluvit. Pokud ne, nevylučuje Sanofi ani pokus o nepřátelské převzetí.
  • Průmyslový konglomerát Honeywell se mimosoudně vyrovnal a majitelem Googlu, firmou Alphabet. Giganti se dohodli na společném využívání svých licencovaných produktů. Případ se týkal divize Alphabetu Nest Labs, jež vyrábí chytré termostaty.
  • Investiční banka Goldman Sachs se podle zdrojů obeznámených se situací údajně hodlá v letošním roce rozloučit až s 10 % svých zaměstnanců.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu klesl posedmé v řadě, tentokrát o 4 na 328. Celkový počet aktivních vrtů pro těžbu ropy a zemního plynu se snížil o pět na 415.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Jedna (ne)opodstatněná kritika oblíbeného Jedna (ne)opodstatněná kritika oblíbeného "Sell in May" aneb Proč (ne)nakoupit v listopadu za víc

Je tady květen a s ním přichází na akciových trzích období považované za "těch horších" šest měsíců roku. Historie dává tomuto tvrzení za pravdu, ale to neznamená, že je letos do podzimu na akciovém trhu potřeba počítat se ztrátami.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688