Ekologické materiály oblíbené stovky let

Obliba ekologických materiálů stále roste a i Češi se pouštějí do ne úplně tradičních způsobů, jak se o svůj dům a zahradu postarat. Protože mají málo volného času, volí moderní bezúdržbové materiály. V případě zateplení domu sahají po surovinách našich předků, které nezatěžují životní prostředí a nezruinují rodinný rozpočet.

Konopí

Konopí se na začátku 20. století hojně používalo při výrobě tvárnic. Jako stavební materiál ho ale používají lidé už od starověku, a to konkrétně jeho dřevitou hmotu, tzv. pazdeří. To se i dnes využívá jako izolační materiál a také pro výrobu konopného betonu. Díky výborné akumulaci tepla a odolnosti proti vlhkosti se konopí používá při izolaci střech, podlah i zdí.

Z konopného betonu se dá dokonce postavit celý dům, což věděli Francouzi již v 16. století. Pazdeří v kombinaci s hašeným vápnem, cementem a vodou je recyklovatelný materiál, který zaručuje velmi rychlou výstavbu a oproti klasickému betonu je jeho hmotnost asi osminová. Užitečné jsou ale také laky a oleje z konopí, které chrání dřevo proti různým druhům plísní a škůdcům.

Dřevo

Přírodní dřevo patří mezi úplně první stavební materiály. Budovaly se z něj příbytky, zemnice i sruby. Jako konstrukce se tento materiál využíval jak na vesnicích, tak ve městech. A i dnes existuje početný zástup milovníků dřeva. Nejčastěji volí české klasiky jako smrk a borovici, z těch tvrdších se používá především habr či akát. Vhodnou volbou jsou také exotické dřeviny, které mají mnohem delší životnost.

Péče o přírodní dřevo je ale náročná a moderní doba si žádá nové ekologické materiály. Mezi ně patří například dřevoplast neboli WPC, jehož část tvoří dřevo a část plastová složka. WPC se velmi dobře uplatňuje při výrobě terasových nebo plotových prken. Spojuje v sobě přirozený vzhled dřeva a bezúdržbové vlastnosti polymeru HDPE (high-density polyethylene). „Díky příměsi zdravotně nezávadného plastu se nám u WPC teras nestane, že bychom se potkali se štěpem nebo třískou. Protiskluzový povrch stejně jako odolnost vůči chlorované i slané vodě pak jistě ocení majitelé bazénů,“ říká Zuzana Krucká z woodplastic.cz.

 Kromě toho, že má nízkou nasákavost, nevadí mu ani sníh a mráz. Oproti dřevu nevybledne vlivem slunečního záření a v létě nepálí do chodidel. Udržuje se poměrně snadno – WPC prkna stačí omýt vodou se saponátem. Potřeba nejsou ani oleje, laky, mořidla a přípravky proti škůdcům. Kvalitní dřevoplast, který by mělo tvořit ze 60 % dřevo a ze 40 % polymer, vydrží 40 až 50 let.

Hlína

Jestli něco opravdu značí návrat k našim předkům, pak jsou to určitě hliněné omítky. Mezi nejstarší způsoby zpracování hlíny patří dusání a následné šalování, tedy napěchování hlíny do dřevěných konstrukcí při budování zdí. Takové hliněné domky byly po dlouhou dobu tradičním a dá se říci i lidovým způsobem stavitelství na střední a jižní Moravě. Nepálená hlína byla primárním stavebním materiálem přibližně od 17. do počátku 20. století, protože pálené cihly byly v té době pro většinu lidí drahé.

Dnes se k hliněným stavbám vrací lidé nejen z ekologických důvodů, ale také zdravotních. Jedná se totiž o materiál, který udržuje příznivou vlhkost pro astmatiky a eliminuje nachlazení. Využívá se spíše v interiéru, protože venkovní omítku by výrazně narušila dešťová voda. Ačkoli se to nemusí na první pohled zdát, vybrat si můžete hned z několika odstínů. Z barevných hlín se totiž vyrábí také přírodní pigmenty, které se dají do omítkových směsí přimíchat. Na výběr bývá nejčastěji žlutá, cihlová, hnědá, černá, ale i třeba pistáciová.

Sláma

Z lisované slámy se vyrábí tzv. ekopanely, které jsou poslední dobou opravdu vyhledávané především pro svoji pevnost. Společně s čistou obilnou slámou tvoří ekopanely ještě recyklovaný papír, kterým je obalen povrch. Kormě toho, že výborně akumulují teplo a snižují tak náklady na vytápění, mohou ekopanely sloužit také jako samonosné příčky, použít se dají na půdních vestavbách i jako obvodové zdi.

Díky slámě umí ekopanel absorbovat přebytečnou vlhkost a protože je jádro slisované a obsahuje tak minimum vzduchu, jedná se o prakticky nehořlavý materiál. Je také poměrně lehký, takže manipulace s ním a instalace je snadná.  

Společnost WPC – WOODPLASTIC a.s. je předním českým výrobcem unikátních produktů z materiálu WPC dle licence Strandex Corporation (USA). Vyrábí a prodává prvotřídní plná terasová prkna s ploty z materiálu WPC (WOOD-PLASTIC COMPOSITE), s obsahem 60 % dřeva a 40 % kvalitního, zdravotně zcela nezávadného polymeru HDPE) v mnoha designech, velikostech i barevných variantách. Produkty WoodPlastic® jsou výjimečné svojí odolností vůči povětrnostním vlivům, vysokou kvalitou provedení, dokonalým designem a téměř nulovou potřebou údržby (zcela bez natírání). Garantovaná záruka činí až 25 let. Více informací na: www.woodplastic.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada