Peletová kamna: ekologický a úsporný způsob topení

Peletová kamna patří spolu s krbovými kamny do kategorie lokálních spotřebičů na tuhá paliva se sezónním využitím. Přijdou vhod zejména v přechodných obdobích – na jaře a na podzim, kdy se nevyplatí krátkodobě zapínat hlavní zdroj vytápění. Kromě toho se mohou stát zajímavým designovým prvkem obývacího pokoje.

I přes vyšší cenu jsou pelety v Česku stále oblíbenějším zdrojem vytápění. Jejich nespornou výhodou oproti ostatním pevným palivům je zejména čistota a vysoká míra pohodlí při jejich využívání. Uplatnění najdou jak v peletových kotlích napojených na teplovodní rozvod, tak i v peletových kamnech - moderní konkurenci krbů a krbových kamen.

Peletová kamna vypadají na první pohled jako klasická krbová kamna. Na rozdíl od nich ale díky zásobníku pelet nevyžadují častou obsluhu a přikládání, o které se automaticky stará elektronicky řízený šnekový podavač. Peletová kamna jsou vhodná i pro nízkoenergetické bydlení, kde mohou spolu s hlavním zdrojem kompletně vytápět celý byt či dům.

Protože jsou peletová kamna nejčastěji umístěna v obývacím pokoji, výrobci přichází s funkčními a zároveň estetickými produkty. Například bohumínský výrobce kotlů VIADRUS připravil pro letošní rok novinku s názvem AGURO. Jedná se o v Česku vyráběná peletová kamna s integrovaným zásobníkem a regulovatelným výkonem od 2,6 do 6,5 kW. Kompaktní design lze sladit s interiérem i vkusem uživatele.

Zásobník na pelety je umístěn netradičně na boku spalovací komory, o to více ale překvapí svojí velikostí, která umožňuje až několikadenní bezúdržbový provoz. Kamna lze ovládat buďto ručně, dálkovým ovladačem nebo prostřednictvím, dnes moderní, mobilní aplikace. Kromě regulace výkonu lze kamna na dálku také vypnout nebo zapnout. O bezpečnost se stará elektronická řídící jednotka, která hlídá celou řadu parametrů jako například množství spalovacího vzduchu, podtlak v či teplotu ve spalovací komoře, nebo teplotu v zásobníku pelet.

"Právě bezpečnost a nízká míra obsluhy jsou hlavní devizou peletových kamen. Protože z pelet zbývá jen velmi málo popela, prakticky jej při běžném provozu stačí vynášet jednou týdně. Pouze občasné otevírání kamen přináší výhodu v podobě nízké prašnosti a nulovém pronikání kouře do místnosti. Naši zákazníci také oceňují, že nemusí skladovat dřevo vedle kamen, ale pelety občas dosypou z pytle, který mají schovaný například v garáži, technické místnosti nebo skladu," popsal Radek Pilch, produktový manažer společnosti VIADRUS.

5 hlavních výhod peletových kamen

1) Poloautomatický provoz – nemusíte chodit často přikládat a vybírat popel

2) Tepelný komfort na míru – pohodlně si nastavíte teplotu v místnosti pomocí regulace

3) Dálkové ovládání - pokud vyrážíte v zimně na chatu nebo chalupu, můžete nastavit teplotu dálkově před příjezdem

4) Ekologický a čistý provoz – díky elektronické regulaci jsou peletová kamna ekologickým zdrojem tepla spalující obnovitelný zdroj paliva.

5) Bezpečnost - díky kontrolním čidlům nehrozí přetopení nebo unik spalin



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika