Odpovědný investor si hlídá kvalitu stavby i použitých materiálů sám

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo věcný záměr nového zákona o stavebních výrobcích a jejich použití, který rozšiřuje pravomoci České obchodní inspekce (ČOI). Pracovníci inspekce by po přijetí tohoto zákona mohli kontrolovat, jaký materiál jde na stavbu přímo z firemních skladů bez mezičlánku v maloobchodě. To nyní ČOI kontrolovat nemůže. Jde hlavně o reakci na rostoucí dovoz levnějších, ale méně kvalitních stavebních materiálů z jiných zemí.

Větší důraz na kontrolu kvality staveb je jistě nutný. V tomto případě se ale nelze ubránit pocitu, že jde o další nesystémové řešení navrhované úředníky bez kontaktu s praxí, které jen více zaplevelí už tak složitý systém stavebního práva. Hlídání kvality stavebních prací i použitého materiálu je primárně věcí investora, který by si to měl jednak pečlivě ošetřit ve smlouvě, a pak také v průběhu stavby pravidelně kontrolovat. K tomu musí mít kvalitní a zkušený stavební dozor. Kde nefunguje stavební dozor, tam ani takzvaná stavební policie z ČOI nepomůže.

Problém s nekvalitními stavebními materiály se týká hlavně veřejných staveb, úředníci totiž často stavební dozor vybírají pouze podle nejnižší ceny. Stává se také, že je stavební dozor přímo spojený s konkrétní stavební firmou, případně stavbu kontroluje pouze formálně. Soukromá firma, která staví za vlastní peníze, si dodavatele dokáže lépe pohlídat. Jde jí totiž nejen o úsporu nákladů nutných na odstranění vad nekvalitně odvedené práce, ale také o dobrou pověst, která úzce souvisí se spokojeností budoucích klientů. Důslednou kontrolou kvality použitých materiálů se developer chrání také před budoucími reklamacemi stavebních vad. V tomto mají větší jistotu klienti zavedených velkých společností, které za své projekty ručí celým svým základním jměním, na rozdíl od účelově založených společností, které v případě problémů nezodpovědný developer pošle do konkurzu.

EKOSPOL, který za svou čtyřiadvacetiletou historii postavil v 51 velkých rezidenčních projektech více než 4000 bytů, má velmi propracovaný systém kontroly kvality. Stavební firmy si pečlivě vybíráme ve vícekolových tendrech. Důraz při výběru vítěze klademe na dodržení našeho kvalitativního standardu. Ve smlouvě poté důkladně uvedeme požadované stavební postupy a použité materiály. Za kontrolu jejich dodržování a využití pak zodpovídá osvědčený stavební dozor, který je přítomný na staveništi v průběhu celé stavby.

Více než dříve si kvalitu stavby kontrolují i samotní kupující, kteří stále častěji na převzetí nového bytu chodí s profesionálním stavařem či jiným zkušeným řemeslníkem. Tento trend je pozitivní, protože pomáhá kultivovat celý trh a zvyšovat kvalitu dokončených bytů.

RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba