Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  30.04.2016 00:43:22

29. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pátek druhý den za sebou oslabily. Mohly za to firemní výsledky a zpráva o osobních příjmech a výdajích amerických spotřebitelů, která naznačila pokles tempa inflace. V červených číslech skončily všechny tři hlavní akciové benchmarky i za celý týden, duben však byl pro dva ze tří hlavních indexů ziskový.

Zpráva amerického ministerstva obchodu o výdajích spotřebitelů naznačila, že růst spotřebitelských cen v zámoří minulý měsíc zpomalil a výdaje spotřebitelů zůstávají slabé. To zvýšilo prodejní tlaky na trhu.

Dow v pátek klesl o 0,32 na 17 773,64 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,51 % na 2 065,30 bodu a Nasdaq Composite oslabil o 0,62 % na 4 775,36 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 3,15 % na 15,7 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se pohyboval kolem 1,826 %.

Americké akcie (29. dubna 2016)
Americké akcie (29. dubna 2016)Zdroj: Google

V červených číslech skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejslabší výkon podaly odvětví zdravotní péče a sektor cyklického spotřebního zboží. V plusu se udržely sektor veřejných služeb, odvětví necyklického spotřebního zboží a sektor základních materiálů.

Za celý týden Dow klesl o 1,28 %, S&P 500 odepsal 1,26 % a Nasdaq Composite přišel o 2,67 %.

"Největším překvapením uplynulého týdne byla jednoznačně japonská centrální banka, respektive její rozhodnutí neuvolnit dále svoji měnovou politiku," říká Art Hogan, hlavní tržní stratég ve společnosti Wunderlich Securities. "Pořád je to na trhu cítit," dodává.

Americké akcie (týden do 29. dubna 2016)
Americké akcie (týden do 29. dubna 2016)Zdroj: Google

Od začátku dubna pak Dow přidal 0,5 % a S&P 500 posílil o 0,27 %, zatímco Nasdaq Composite naopak o 1,94 % oslabil. Pro index Dow jde již o třetí měsíc růstu v řadě.

Americké akcie (duben 2016)
Americké akcie (duben 2016)Zdroj: Google

Akcie biotechnologické společnosti Gilead Sciences (-9,06 %) po čtvrtečních kvartálních výsledcích ztratily v pátek více než devět procent. Firma ve čtvrtek večer uvedla, že v prvních třech měsících letošního roku hospodařila s upraveným ziskem na akcii 3,03 USD pod odhadem trhu 3,15 USD při tržbách 7,79 miliardy USD pod odhadem trhu 8,06 miliardy USD.

Opětovně zlevnily rovněž akcie technologické firmy Apple (-1,14 %), které stále sráželo čtvrteční oznámení známého amerického investora Carla Icahna, že prodal celý svůj podíl v této firmě.

Naopak akcie internetového prodejce Amazon.com (+9,57 %) po příznivých čtvrtečních hospodářských výsledcích přidaly takřka 10 %. Společnost ve čtvrtek večer oznámila, že v období od ledna do března hospodařila se ziskem 513 milionů USD po ztrátě 57 milionů USD před rokem.

V pátek hospodářské výsledky za uplynulé čtvrtletí zveřejnily mimo jiné firmy Chevron (-0,21 %) a ExxonMobil (+0,42 %). Energetický obr Chevron vykázal za první čtvrtletí letošního roku ztrátu na akcii 0,39 USD, trh čekal pouze 0,17 USD. Tržby podniku dosáhly 23,55 miliardy USD, trh čekal 24,5 miliardy USD. Ropná firma ExxonMobil pak vykázala upravený kvartální zisk na akcii 0,43 USD nad odhadem trhu 0,29 USD při tržbách 48,7 miliardy USD nad odhadem trhu 44,19 miliardy USD.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Výdaje na osobní spotřebu se v USA v březnu zvýšily o 0,1 %, čekal se růst o 0,2 %. Údaj za únor byl revidován na +0,2 % z +0,1 %. Osobní příjmy se v březnu zvýšily o 0,4 % po 0,1% růstu v únoru (revidováno z +0,2 %), čekal se jen 0,3% růst. Meziroční tempo inflace měřené PCE cenovým indexem pak kleslo na 0,8 % z 1 % a jádrová meziroční inflace podle tohoto ukazatele zpomalila na 1,6 % z 1,7 %.
  • Index nákupních manažerů pro oblast Chicaga v dubnu klesl na 50,4 bodu z březnových 53,6 bodu v březnu.
  • Index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity v dubnu podle finálních údajů klesl na 89 bodů z 91 bodů v březnu (rychlý odhad pro duben: 89,7 bodu).
  • Evropský výrobce letadel Airbus získal od americké letecké společnosti Delta Air Lines zakázku na 37 strojů A321. Hodnota zakázky podle katalogových cen činí 4,25 miliardy dolarů. Delta je podle objemu přepravy druhou největší leteckou společností v USA a stroje A321 mají nahradit její starší letouny, jejichž provoz je kvůli vysoké spotřebě pohonných hmot nerentabilní. Delta si již dříve objednala 45 letadel A321, napsala agentura DPA.
  • Těžba ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v dubnu stoupla o 170 000 barelů na 32,64 milionu barelů za den, a ocitla se tak blízko rekordního maxima. K růstu těžby přispěly hlavně Írán a Irák, v Kuvajtu naopak těžba kvůli stávce klesla; nižší byla i těžba v Nigérii a Venezuele. Uvedla to v pátek agentura Reuters, která vychází z vlastních průzkumů u ropných společností, činitelů OPEC a analytiků.
  • Počet aktivních ropných vrtů ve Spojených státech v uplynulém týdnu klesl o 11 na nové šestileté minimum 332. Počet aktivních vrtů pro těžbu zemního plynu se snížil o jeden na 87. Uvedla to v pátek společnost Baker Hughes.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 2. květnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 2. května 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 2. května a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688