Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  29.04.2016 01:06:27

28. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek výrazně oslabily, srážela je zpráva o zpomalení hospodářského růstu ve Spojených státech. Náladu investorů zasáhlo rovněž rozhodnutí japonské centrální banky ponechat měnovou politiku beze změny. Ve zlevňování pokračovaly i akcie technologické společnosti Apple poté, co investor Carl Icahn oznámil, že se zcela zbavil svého podílu ve firmě.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že růst ekonomiky USA v prvním čtvrtletí zpomalil na 0,5 % z 1,4 % v předchozím kvartálu. Jeho tempo tak bylo nejnižší za poslední dva roky.

Od chvíle, kdy se ekonomika USA před téměř sedmi lety začala zotavovat z finanční krize, vykazuje za první čtvrtletí roku pravidelně mnohem nižší tempo růstu než ve zbylých kvartálech. Podobný vývoj předpokládají ekonomové i letos. Růst ve druhém čtvrtletí odhadují na zhruba dvě procenta.

Dow klesl o 1,17 % na 17 830,76 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,92 % na 2 075,81 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 1,19 % na 4 805,29 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 10,53 % na 15,22 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil téměř o tři bazické body na 1,823 %. Index Dow klesl o více než procento poprvé po dvou měsících.

V červených číslech skončilo devět z deseti hlavních sektorů, v plusu se udržel pouze sektor necyklického spotřebního zboží, který přidal necelé tři desetiny procenta. Nejvýraznější pokles zaznamenaly technologické odvětví, sektor cyklického spotřebního zboží a finanční odvětví. Jen minimální ztrátu zaznamenal sektor základních materiálů.

Americké akcie (28. dubna 2016)
Americké akcie (28. dubna 2016)Zdroj: Google

Akcie provozovatele sociální sítě Facebook (+7,2 %) vyskočily o více než sedm procent poté, co firma ve středu večer zveřejnila velmi slušné hospodářské výsledky za první čtvrtletí. Příjmy Facebooku se v 1Q2016 zvýšily o 51,9 % na 5,38 miliardy USD, když příjmy z reklamy vzrostly o 56,8 % na 5,2 miliardy USD. Příjmy z mobilní reklamy se na celkových příjmech podílely 82 %, před rokem tento podíl činil 73 %. Počet měsíčně aktivních uživatelů sociální sítě vzrostl o 15 %. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 77 centů. Analytici dotázaní agenturou Thomson Reuters čekali zisk 62 centů na akcii a příjmy 5,26 miliardy USD.

Akcie internetového prodejce Amazon.com (-0,75 %) krátce po začátku obchodování rostly o zhruba dvě procenta. Akcie firmy podporovala zpráva, že společnost v New Jersey plánuje otevřít dvě nová logistická centra, ve kterých práci najdou zhruba dva tisíce lidí. Postupně ale titul zisky odevzdával a nakonec pod tíhou celkově nepříznivého sentimentu na trhu oslabil. Po konci čtvrtečního obchodování pak společnost zveřejnila výsledky za letošní první čtvrtletí, podle kterých v období od ledna do března hospodařila se ziskem 513 milionů dolarů po ztrátě 57 milionů dolarů před rokem. Akcie Amazonu v reakci na výsledky v poobchodní fázi zdražovaly o 12 %.

Cena akcií technologické společnosti Apple (-3,06 %) se ale naopak propadla o více než tři procenta poté, co známý americký aktivistický investor Carl Icahn oznámil, že prodal celý svůj podíl v tomto podniku. Apple tento týden vykázal první pokles čtvrtletních tržeb za 13 let a první pokles prodaných iPhonů.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Celoročně přepočtený růst americké ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu ministerstva financí USA zpomalil na 0,5 %, a byl tak nejslabší za poslední dva roky. Výsledek je navíc horší než odhady analytiků, kteří čekali růst o 0,7 %. V předešlém kvartálu stoupla největší světová ekonomika o 1,4 %. Ministerstvo financí za hlavní brzdu expanze označilo pomalejší zvyšování spotřebitelských výdajů, klesající vývoz a snižování firemních investic, zejména v energetickém sektoru.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 23. dubna stoupl na 257 tisíc z 248 tisíc v předchozím týdnu (revidováno z 247 tisíc). Čekal se mírnější růst na 252 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 16. dubna klesl na 2,13 milionu z 2,135 milionu v předchozím týdnu (revidováno z 2,137 milionu).
  • Index aktivity kansaského Fedu v dubnu stoupl na -8 bodů z -14 bodů v březnu.
  • Francouzská farmaceutická firma Sanofi učinila nabídku na převzetí americké firmy Medivation, výrobce léků na rakovinu, za 9,3 miliardy USD. Vedení firmy Medivation však nabídku odmítá. Zvýšení aktivity v oblasti akvizic je v souladu s novou strategií generálního ředitele Sanofi Oliviera Brandicourta, který se ujal funkce před rokem.
  • Firma amerického podnikatele Elona Muska SpaceX chce do dvou let vypravit na Mars kosmickou loď Dragon s lidskou posádkou. Dosud měli odborníci za to, že něco takového bude možné nejdříve za 11, ale spíš až za 25 let.
  • Americký výrobce zdravotnického vybavení Abbott Laboratories se dohodl na převzetí specializovaného výrobce zdravotnických přístrojů St. Jude Medical.Transakce v hodnotě 25 miliard dolarů by měla být vypořádána v hotovosti a akciích.
  • Největší americký provozovatel kabelové televize Comcast koupí výrobce animovaných filmů DreamWorks Animation za zhruba 3,8 miliardy dolarů. Comcast již vlastní filmové studio Universal Pictures. To sice v posledních letech slavilo úspěchy s animovanými filmy Já, padouch či Mimoni, stále však na tomto poli zůstává relativně malým hráčem.
  • Známý americký investor Carl Icahn prodal všechny své akcie technologické společnosti Apple. Icahn, který vlastnil téměř procento akcií Applu, to ve čtvrtek řekl televizi CNBC. Své rozhodnutí zdůvodnil zejména obavami ohledně problémů, kterým společnost čelí na čínském trhu. Akcie Applu poté prohloubily ztrátu na téměř tři procenta.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Okénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií Tesla MotorsOkénko tradera: Klíčové cenové úrovně akcií Tesla Motors

Akcie společnosti Tesla Motors nedávno ztratily růstové momentum a zkorigovaly níže. Aktuálně probíhá konsolidace a váhavé obchodování. Kam se titul vydá?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688