Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  27.04.2016 06:00:42

GE Money jde na burzu. Vyplatí se koupit akcie?


Čeští investoři budou moci investovat do banky Ge Money, která nejen generuje zajímavé zisky, ale je také levná. Otevírá se zajímavá investiční příležitost? A na jaká rizika je potřeba si dát pozor?

GE Money plánuje vstoupit na Burzu cenných papírů Praha. Banku odprodá jediný akcionář, společnost GE Capital International Holdings Limited. Skupina GE Capital si však chce ponechat menšinový podíl po dobu půl roku s tím, že ho bude postupně snižovat. Akcie GE Money Bank budou k dispozici mezi 68 až 85 korunami. Tržní kapitalizace banky dosáhne přibližně 40 miliard korun. Dojde také ke změně názvu banky na Moneta Money.

Pro investory se jedná o významnou událost, neboť Pražská burza v posledních letech skomírala. Zatímco indexy zahraničních burz z velké části rostly, u té pražské byla situace opačná a index PX postupně klesal. Důvodem jsou především problémy velkých energetických firemspolečnosti ČEZ a NWR.

Na rozdíl od energetiky však lze bankovní sektor označit jako konzervativní či defenzivní investici. Český bankovní sektor je stabilní, což dokázal i během hospodářské krize od roku 2009, kdy nepotřeboval pomoc jak ze strany českého státu, tak České národní banky. Krize se jen projevila na mírném růstu klasifikovaných úvěrů a poklesu ziskovosti.

GE Money se změní na Moneta Money Bank.
GE Money se změní na Moneta Money Bank.

Jak se daří GE Money?

GE Money se dařilo v posledních letech zvyšovat svůj zisk. Zatímco v roce 2014 dosahoval 4,180 miliard , v roce 2015 vydělala banka 4, 506 miliard . Bylo to primárně kvůli tomu, že bance klesla čistá ztráta ze znehodnocení úvěrů a pohledávek z 1,742 miliardy v roce 2014 na 849 milionů2015. Bance se podařilo také zvýšit rentabilitu průměrných aktiv z 2,9 % na 3,2 %. Jeden zaměstnanec průměrně bance přinese na zisku 1,445 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy banky.

Ukazatel P/E, který vyjadřuje poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii, dosáhne na burze přibližně hodnoty 9-10, což svědčí o tom, že akcie budou patřit mezi ty levnější. Komerční banka dosahovala v roce 2015 průměrně P/E ve výši 14,75, Erste bank má nyní 11,49.

Nepodceňovat rizika

Při nákupu akcií je třeba zvážit také další finanční ukazatele. Rizikem mohou být klesající čisté výnosy z poplatku a provizí. Zatímco v roce 2013 dosahovaly u GE 3,158 miliard, v roce 2015 se jednalo jen o 2,336 miliard . Stále intenzivnější konkurenční boj se také projevuje na čistých úrokových výnosech, které poklesly z 10,385 miliard v roce 2013 na 9,522 miliard v 2015. Úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů také mohou jít dolů. A to nejen kvůli bankám, ale také nejrůznějším novým internetovým službám, kde si lidé vzájemně půjčují a to v mnoha případech s nižšími úroky než u „tradičních institucí“.

Rizikem je také to, že oproti jiným bankám GE Money nezveřejňuje informace o růstu či poklesu klientů. Nevíme tedy, jaký byl vývoj v posledních letech a zda-li klienti banku opouštěli či bance přibývali.

GE Money také bude muset usilovně zapracovat nejen na svém internetovém bankovnictví, které působí zastarale, ale především na svém mobilním bankovnictví, které není hodnoceno ze strany uživatelů příliš kladně. Lidé si stěžují na složité přihlašování a nepřehlednost aplikace. Banku tak čekají obrovské investice, které bude muset realizovat co nejdříve.

Arsen Lazarevič

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.04.2016GE Money: Podrobnosti k záměru IPO akcií na BCPP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
03.03.2014Video: Vyplatí se investovat do bankovních akcií na pražské burze? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688