Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  26.04.2016 12:08:18REKLAMA

Krize urychlila transformaci v průmyslu i službách. Budeme se novému přístupu učit od Bati?

"Hlavní proud ekonomie nedokáže rozlišit jevy, které se týkají krize, a ty, které se týkají transformace. A největší selhání je na úrovni politiků" - říká profesor Zelený z Fordham University (USA), host, jehož zásadní přednáška zazní na konferenci KVALITA 2016. Je krize jev dočasný nebo cyklický a uměle vyvolaný? Uvědomujeme si, že svět se již nevratně změnil? Transformace ekonomik probíhá a už se jednoduše nejde vrátit ke starým přístupům. Přežijí jen ti, kdo si změnu, kterou prožíváme, uvědomí a budou na ni adekvátně reagovat.

Profesor Zelený je jedním z těch, kdo upozorňují na probíhající dramatickou změnu ve světové ekonomice i na selhávání elit, které se mají s touto změnou vypořádat. "Vytrvale opakujeme stejná opatření, fiskální i monetární, v blahé naději, že konečně dostaneme odlišný výsledek," zhodnotil Milan Zelený z Fordham Univesity (USA) kreativitu špiček světové politiky při zvládání krizí v jednom ze svých blogů. Svůj pohled a návrhy představí v přednáškách i v diskuzi na konferenci Kvalita 2016. Ve svém příspěvku "Odkaz Bati v éře akcelerujících změn" se bude zabývat tím, jestli právě v naší zemi, u jednoho z nejznámějších českých podnikatelů nemůžeme najít řešení současných problémů ekonomiky. Spolu s ním na konferenci vystoupí i další špičky akademické i průmyslové sféry.

 Profesor Zelený nebude na konferenci Kvalita poprvé

"V programu konference Kvalita 2016 se každý rok snažíme přinášet zajímavé osobnosti, které mají odvážné a novátorské názory a mohou obohatit myšlení jak odborníků z podnikové praxe, tak i teoretiků a přednášejících z vysokých škol. Nechceme účastníkům donekonečna předkládat jen "osvědčené pravdy". V dnešní složité době chceme a musíme být nakloněni lidem, kteří přináší originální řešení a kteří jsou schopni inspirovat ostatní," shrnuje záměry organizátorů Růžena Petříková, odborný garant konference.

Úkolem konference je i upozorňovat na světové trendy, změny a normy, které budou mít významné dopady na českou ekonomiku. Jednou z takových změn je i Německem vyhlášená "Průmyslová revoluce 4.0". Jak může na naši zemi dopadnout? A není jednostranná orientace české ekonomiky na Německo stejně škodlivá, jako byla dříve orientace na země RVHP? Na tyto otázky se bude ptát ve svém příspěvku profesor Jaromír Veber, emeritní děkan podnikatelské fakulty VŠE, který v současnosti přednáší na VŠPP.

Řada témat, které komplikují řešení současných palčivých problémů západní ekonomiky, se již dlouhá leta diskutuje, ale pokud se dostanou do praxe, tak často jen ve formální podobě. Týká se to i otázky kvality a souvisejících norem. Zda se tato praxe nyní, po přijetí nové normy ISO 9001:2015 změní, zda se firmy začnou zabývat kvalitou reálně a nikoli jen formálně bude na konferenci řešit český guru kvality profesor Jaroslav Nenadál z VŠB TU Ostrava. A jak vzdálená je cesta od norem ISO k Business Excelenci vysvětlí rektor VŠB TU Ostrava Ivo Vondrák.

 Účastníci loňského ročníku

"Bouřlivou diskuzi očekáváme zejména v panelových diskuzích, kde se budou setkávat názory akademické obce s názory představitelů významných firem z České republiky i ze zahraničí. Ale kde jinde by měly vznikat nejpodnětnější myšlenky, když ne v diskuzích uznávaných osobností," doplňuje profesorka Petříková.

Reálnou zkušenost s "Průmyslovou revolucí 4.0" v diskuzi představí například Ivan Slimák, ředitel závodu Škoda Auto ve Vrchlabí, který už díky této revoluci nevyrábí auta, ale spustil hi-tech produkci převodovek. Za nejlepší transformaci podniku získal i mezinárodní ocenění Die Fabrik des Jahres 2015. Dalšími hosty budou představitelé řady významných podniků: Česká zbrojovka, ArcelorMittal, ČEZ, Tatra truck, Zetor, TŽ a Vítkovice. Do "Školy kvality" pozve účastníky konference Libor Kulišťák, vedoucí oddělení kvality BROSE CZ, loňského vítěze Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost.

Společenská odpovědnost a udržitelný rozvoj vůbec získávají v úvahách manažerů průmyslových firem i ostatních organizací stále větší význam. Na propojení kvality a CSR se ve svém příspěvku zaměří Ivo Žižka, ředitel pro personalistiku a administrativu Třineckých železáren, závislost Výkon – kvalita – angažovanost osvětlí Petr Podlipný, jednatel ČEZ Korporátní služby.

Konference kvalita nepropojuje jen názory průmyslové a akademické sféry, ale setkávají se zde se svými názory i zástupci municipality. Vedoucí odboru Hejtmana Moravskoslezského kraje Vlastislav Kuchař ve svém příspěvku ukáže, jak se sny o kvalitě setkávají ve veřejné správě s realitou a Třinec jako "Chytré město" představí jeho starostka Věra Palkovská.

"Ostravská konference Kvalita patří k pilířům Národní politiky kvality již od jejího vzniku. V jejím programu jsou vždy zajímavá témata a dlouhá řada významných osobností na pozici řečníků i diskutujících. Konference svým účastníkům přináší rozvíjení znalostí, rozšiřování obzorů a pohled na tradiční problematiku z mnohdy netradičních úhlů a tak není divu, že je hojně navštěvována již čtvrt století. Jsem stoprocentně přesvědčen, že si organizátoři udrží vysoko nastavenou laťku a že odezva všech zúčastněných bude jako vždy skvělá," uzavírá hodnocení významu konference Robert Szurman, státní tajemník v Ministerstvu průmyslu a obchodu a předseda Rady kvality ČR.

Konference KVALITA 2016 proběhne v Domě techniky Ostrava ve dnech 3. - 4. května.

Zde najdete kompletní program, jména řečníků a názvy jejich příspěvků.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688