Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  25.04.2016 23:39:27

25. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí podkopávaly slabé firemní výsledky a pokles cen ropy. Trh čeká na výsledek dvoudenního zasedání Fedu, které skončí ve středu večer, do té doby by mělo být obchodování opatrné.

Dow klesl o 0,15 % na 17 977,24 bodu, širší S&P 500 odepsal 0,18 % na 2 087,79 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ztrátou 0,21 % na 4 895,79 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 6,51 % na 14,08 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva bazické body na 1,909 %.

Pod nulou skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejslabší výkon podaly akcie ze sektoru základních materiálů a odvětví energetiky, v plusu se naopak udržely sektory cyklického a necyklického spotřebního zboží a jen nepatrně klesl sektor veřejných služeb.

Americké akcie (25. dubna 2016)
Americké akcie (25. dubna 2016)Zdroj: Google

Akciové indexy v USA po propadu na začátku roku rostly v osmi z deseti posledních týdnů a blíží se rekordům z minulého roku. Investoři ale potřebují najít důvody k dalším nákupům v situaci, kdy se firemní zisky zhoršují a nad trhem se vznáší přízrak zvyšování úrokových sazeb. Od Fedu se tento týden žádný krok nečeká, centrální bankéři ale možná naznačí, že ekonomika USA si vede dobře a snese další zvýšení úroků.

Akcie výrobce kopírek Xerox (-13,34 %) se v pondělí výrazně propadly kvůli slabším tržbám a zaznamenaly nejvýraznější jednodenní pokles od září 2009.

V indexu Dow nejvíce zlevnily akcie výrobce těžké stavební a těžební technikyCaterpillar (-1,95 %), vydavatele platebních karet Visa (-1,23 %) a investiční bankyGoldman Sachs (-1 %). Dařilo se naopak cenným papírům provozovatele restaurací s rychlým občerstvením McDonald''s (+1,56 %), maloobchodního prodejce Wal-Mart (+1,09 %) či zábavní společnosti Walt Disney (+0,77 %).

"Investoři jsou zvědaví, zda ve středu Fed nezmění svůj dosud výrazně holubičí tón," říká Oliver Pursche, výkonný ředitel ve společnosti Bruderman Brothers. "Ani bych nebyl překvapený, kdyby centrální banka řekla, že americká ekonomika je připravená na další zvýšení sazeb, ale kvůli situaci za hranicemi je třeba vyčkávat," dodává Pursche.

"Stále věřím, že v letošním roce uvidíme dvojí zvýšení sazeb, a prohlášení FOMC podle mě tento předpoklad ve středu potvrdí," doplňuje Craig Erlam, tržní analytik ve společnosti Oanda. "Otázkou je, kdy tato zvýšení přijdou, nejpravděpodobněji zatím vypadají říjnové a prosincové zasedání."

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

  • Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) minulý týden uvedla, že uvažuje o snížení frekvence povinnosti hlášení hospodářských výsledků. Zhruba čtyři desetiletí americké firmy hlásily hospodářské výsledky každé čtvrtletí, SEC však nyní uvažuje, že tuto povinnost omezí. Důvodem prý jsou zvýšené finanční i časové náklady, které firmy musejí kvartálně na tvorbu zpráv vynakládat, a také riziko, že se v hromadě reportů, které kvůli tomu musí SEC každý kvartál zpracovávat, ztratí opravdu podstatné informace.
  • Společnost Tribune Publishing, která vlastní mimo jiné noviny Los Angeles Times a Chicago Tribune, v pondělí potvrdila, že obdržela od firmy Gannett, největšího amerického novinového vydavatelství, akviziční nabídku v hodnotě 12,25 dolaru za akcii, což představuje 63% prémii proti pátečnímu závěru. Jedná se tedy zhruba o 815 milionů dolarů včetně 390 milionů dolarů dluhu.
  • Honeywell ohlásila program zpětného odkupu akcií v objemu 5 miliard dolarů.
  • Prodeje nových domů v USA v březnu meziměsíčně klesly o 1,5 % na celoročně přepočítané tempo 511 tisíc jednotek. Očekával se naopak 1,6% růst na 520 tisíc. Únorový údaj byl revidován na 519 tisíc z dříve hlášených 512 tisíc.
  • UBS zvyšuje cílovou cenu akcií Caterpillaru na 76 ze 61 dolarů a akcií McDonald''s na 138 ze 131 dolarů.
  • Goldman Sachs zvyšuje doporučení na akcie Caterpillaru na "neutral" z "prodávat".
  • Novým ředitelem Valeant Pharmaceuticals se stane Joseph Papa, dosavadní ředitel společnosti Perrigo.
  • Halliburton odsouvá zveřejnění hospodářských výsledků z 25. dubna na 3. května.
  • Pershing Square investora Billa Ackmana prodala 4,1 milionu akcií železničního dopravce Canadian Pacific, čímž snížil svůj podíl ve firmě na 6,4 %.
  • Generální ředitel United Continental Oscar Munoz koupil téměř 20 tisíc akcií firmy za zhruba milion dolarů.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie pohledem technické analýzy: Evropa by měla mít tendenci dohnat americký růstAkcie pohledem technické analýzy: Evropa by měla mít tendenci dohnat americký růst

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688