Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.04.2016 00:38:47

22. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy Dow a S&P 500 zahájily páteční obchodování kolem nuly a během celého dne se pohybovaly ve velmi úzkém pásmu. Výraznější pokles zaznamenal index Nasdaq Composite, který srážel propad cen technologických titulů. Index Dow se navzdory sedmiprocentní ztrátě akcií Microsoftu vrátil nad 18 000 bodů.

Dow v pátek přidal 0,12 % na 18 003,75 bodu, širší S&P 500 seanci zakončil na zelené nule, když stoupl o 0,1 bodu na 2 091,58 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,8 % na 4 906,23 bodu. Index volatility VIX se snížil o 5,23 % na 13,22 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o dva a půl bazického bodu na 1,886 %.

V plusu v pátek skončilo devět z deseti hlavních sektorů, dařilo se zejména energetickému odvětví, finančnímu sektoru a odvětví veřejných služeb. Pod nulou skončily technologie a jen minimální zisky si připsaly sektor základních materiálů a odvětví cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (22. dubna 2016)
Americké akcie (22. dubna 2016)Zdroj: Google

Za celý týden index Dow zpevnil o 0,59 % a S&P 500 posílil o 0,52 %, zatímco Nasdaq Composite klesl o 0,65 %.

Americké akcie (týden do 22. dubna 2016)
Americké akcie (týden do 22. dubna 2016)Zdroj: Google

Akcie technologického holdingu Alphabet (-5,41 %) odevzdaly přes pět procent v reakci na hospodářské výsledky, které firma zveřejnila již ve čtvrtek večer. Zisk na akcii podniku dosáhl za první tři měsíce roku pouze 7,50 USD, trh přitom čekal bezmála 8 USD. Celkové tržby dosáhly 20,26 miliardy USD a upravené výnosy činily 16,47 miliardy USD. Analytici odhadovali, že firma vykáže celkové tržby 20,37 miliardy USD a upravené výnosy 16,68 miliardy USD. Výsledky tak trh zklamaly, přesto ale nelze čísla považovat za vyloženě špatná. Celkové tržby se společnosti meziročně zvýšily o 17 %, a při vyloučení vlivu kurzových změn stouply dokonce o 23 %. Čistý zisk se pak zvýšil o 19,6 % na 4,21 miliardy USD.

Nevydařenou obchodní seanci za sebou mají také akcie softwarové společnosti Microsoft (-7,17 %), která hospodářská čísla za uplynulé čtvrtletí zveřejnila rovněž ve čtvrtek večer. Čistý zisk společnosti se ve třetím finančním čtvrtletí propadl o téměř 25 % na zhruba 3,8 miliardy dolarů. Na výsledky měl negativní dopad silný kurz dolaru, který snížil hodnotu zahraničních příjmů podniku. Pokračující pokles na trhu s osobními počítači navíc omezil poptávku po operačním systému Windows. Páteční seance byla pro akcie Microsoftu dokonce nejhorší za poslední rok.

 

Hlavní páteční události na amerických trzích

  • Tempo růstu aktivity v americkém zpracovatelském sektoru se v dubnu snížilo.Index nákupních manažerů ve zpracovatelském sektoru podle předběžných dat klesl na 50,8 bodu z 51,5 bodu v březnu, čekal se naopak růst ukazatele na 52 bodů.
  • Německý automobilový koncern Daimler zahájil interní vyšetřování způsobu, jakým osvědčuje výfukové emise ve Spojených státech. Věcí se zabývá na žádost amerického ministerstva spravedlnosti, oznámila v noci na pátek automobilka.
  • Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zaplatil za software potřebný k odblokování iPhonu jednoho z pachatelů loňského útoku v kalifornském San Bernardinu více než 1,3 milionu dolarů. FBI bude moci tento software používat i v dalších případech, bude-li to třeba.
  • Přední americké technologické společnosti Microsoft a Google stáhnou stížnosti, které na sebe vzájemně podaly u regulačních orgánů, a budoucí spory se budou nejprve snažit vyřešit vzájemným jednáním. Plyne to z dohody, kterou v pátek obě společnosti zveřejnily.
  • Počet aktivních ropných vrtů v USA v uplynulém týdnu klesl o 8 na 343, jde o pátý týden poklesu v řadě. Počet aktivních vrtů pro těžbu plynu se snížil o 1 na 88. Celkový počet aktivních vrtů se tak snížil o 9 na 431.

Výsledková sezóna

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 25. dubnaOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 25. dubna 

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 25. dubna a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688