Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  22.04.2016 10:54:30

Pět nejzajímavějších firem zvažujících vstup na burzu

Trh s IPO se letos vyznačuje velmi nízkou aktivitou. Od začátku roku vstoupilo na americké burzy pouze osm společností, což znamená téměř 80% pokles oproti stejnému období v loňském roce, a zároveň tak jde z tohoto pohledu o nejslabší kvartál za posledních sedm let. Za slabým zájmem managementu k veřejné nabídce firemních akcií stojí především výraznější tržní turbulence, které jsme měli možnost pozorovat zejména během ledna a února. Celoroční bilanci IPO aktivity však může ještě zachránit několik zajímavých firem zvažujících vstup na burzu. Ty nejzajímavější si představíme právně v tomto textu.

 

Uber

Nejcennější startup na světě, který zbořil zažité pořádky v taxislužbě. Hodnota firmy se nyní odhaduje na 51 mld. USD, což je pro srovnání tržní kapitalizace automobilky Ford. O uvedení Uber na akciové trhy se uvažovalo už v loňském roce, nicméně vedení se nakonec rozhodlo pro financování prostřednictvím zdrojů od soukromých investorů. V současnosti probíhá již třinácté kolo navyšování kapitálu s cílem získat dalších 2,1 mld. USD. Pokud se tuto transakci podaří rychle dokončit, může management stihnout do podzimu zorganizovat i IPO.

 

Pinterest

Jedna z posledních velkých sociálních sítí, která si ještě neprošla debutem na akciových burzách. Tuto inovativní platformu na sdílení a spravování fotografií měsíčně navštíví přes 100 milionů uživatelů, což firmě přináší obrovský reklamní prostor k prodeji. Pravděpodobnost uvedení akcií společnosti na americké burzy však není příliš vysoká. Zatím se totiž managementu daří přitahovat soukromé investice a to za poměrně příznivých podmínek. Valuace firmy se navíc odhaduje na zhruba čtyřiačtyřiceti násobek ročně generovaných tržeb, což je příliš i na mladý technologický titul.

 

Snapchat

Generální ředitel společnosti Evan Spiegel naznačil možnost primární emise akcií Snapchat už v květnu loňského roku. Vedl ho k tomu úspěch firmy, která se stala nejrychleji rostoucí sociální sítí na světě. V dynamice růstu, kdy za pouhé čtyři roky zvýšila počet svých uživatelů na 200 mil., překonala i známější Facebook či Twitter. Zájem investorů však může být poměrně chladný, a to kvůli tomu, že se Snapchat prozatím ještě nedostal do černých čísel. Od svého založení v roce 2011 nevygeneroval ani dolar zisku, což sice nebrání uvedení na burzu, nicméně valuace nejspíše nebude tak vysoká, jak by si původní vlastníci přáli.

 

Saudi Aramco

V průměru každý desátý barel ropy na světě je vytěžen právě touto společností. Saudi Aramco dominuje ropnému trhu už více než 70 let, na čemž by se nemělo nic měnit ani v nadcházejících letech. Firma totiž disponuje 260 miliardami barelů ropy ve vytěžitelných zásobách, což je mnohonásobně více, než čím se může pochlubit dvojka na trhu Exxon Mobile s pouhými 14 miliardami. Saúdská Arábie údajně zamýšlí realizovat IPO už na začátku příštího roku a jeho výnos použít ke snížení nebývale vysokého rozpočtového deficitu, za jehož vznikem stojí propad cen ropy. Vzhledem k hodnotě Saudi Aramco, která je odhadována až na neuvěřitelné tři biliony dolarů, by i prodej malé části firmy na burze mohl vynést stovky miliard dolarů.

 

Xiaomi

Už i v tuzemsku jsou smartphony Xiaomi poměrně dobře známé. Ve světě a zejména pak v Číně má však jméno firmy o poznání silnější zvuk. Celosvětově jde o trojku na trhu se smartphony, před níž je pouze Apple a Samsung. Management již indikoval, že by letos rád uvedl akcie společnosti na burzy, sic ještě nebylo přesně konkretizováno datum IPO. Prozatím není ani známo, zda by se akcie Xiaomi měly obchodovat na čínské nebo americké burze. Velkým argumentem pro provedení této transakce v USA je dobrá zkušenost se zámořským IPO, kterou zažili další čínští obři jako Alibaba či Baidu. Objem primární emise by se pravděpodobně vyšplhal na miliardy dolarů vzhledem k tomu, že se hodnota Xiaomi odhaduje na 46 mld. USD.

 

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 15:37  Inflace se drží na cíli Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
08.04.2024  Stavebnictví roste díky inženýrským stavbám Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688