Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.04.2016 10:15:05

Tento graf křičí: SELL!

Časování trhů je cesta do investorského pekla. To musí vědět (nebo zatím jen tušit) vlastně každý, kdo to někdy zkoušel, případně má alespoň minimální zkušenosti s investováním. John Stoltzfus ze společnosti Oppenheimer ale nyní přichází se signálem, který může spekulantům výrazně usnadnit jejich pokusy o identifikování maxima a minima na trhu.

Tím signálem, který je podle Stoltzfuse nejlepší pro "časovače trhu", je 12měsíční klouzavý ukazatel P/E, v tomto případě pro index S&P 500. Stoltzfus s tímto signálem přišel již v únoru, kdy na jeho základě radil spekulantům nakupovat. Vývoj na trhu mu od té doby dal za pravdu. Nyní naopak na základě stejného indikátoru přichází s doporučením prodávat.

"Na páteční úrovni 18,83 činila prémie u 12měsíčního klouzavého ukazatele P/E 13,7 % oproti dlouhodobému průměru na úrovni 16,54. Na trhu je přitom jasně patrná rezistence na úrovni 19, která platí od února 2014," napsal Stoltzfus v pondělí klientům.

12měsíční klouzavý ukazatel P/E indexu S&P 500 od roku 2014
12měsíční klouzavý ukazatel P/E indexu S&P 500 od roku 2014

Existuje vícero faktorů, které akcie na první pohled relativně zlevňují. Samozřejmostí je klesající cena, ale může to být také způsobeno růstem zisků. Navíc je možné, že se akcie v současnosti nacházejí v trendu, kdy jsou oproti dlouhodobému "standardu" jednoduše dražší, podobně jako je tomu u výnosů ze státních dluhopisů. "Například průměrný výnos desetiletého státního dluhopisu USA od konce roku 1965 je 6,54 %, aktuálně se ale výnos pohybuje pod 2 %," upozorňuje Stoltzfus.

Přiznává tím, že podobný ukazatel může být poměrně nepřesný. Dřívější trendy ale i tak mohou ukazovat na to, jak investoři uvažují. "Zatímco ekonomický růst a růst příjmů a zisků patří mezi hlavní faktory, které tlačí ceny akcií nahoru, relativní ocenění jednotlivých aktiv a jejich vyhlídky mohou sloužit jako krátkodobé faktory určující oblíbenost jednotlivých investic na trhu," dodává Stoltzfus.

Jinak řečeno, pokud si investoři myslí, že jsou akcie příliš drahé, začnou je prodávat a obrátí pozornost na jiná aktiva, čímž dojde k opětovnému pádu P/E k historickému průměru, případně pod něj. Rovněž ale platí, že relativně drahé akcie nemusejí hned vyvolat pád indexů. Jak již bylo zmíněno, uvedený způsob identifikování investičních příležitostí může být zajímavý pro krátkodobé spekulanty, ale dlouhodobí investoři by jej neměli brát příliš v potaz.

Chytré hlavy radí: Investujte do indexu! 

Chytré hlavy radí: Investujte do indexu!

Indexové nebo pasivní investování má své opodstatnění pro drtivou většinu investorů, zejména těch, kteří s investováním nemají velké zkušenosti, případně nemají dostatek času na to, aby se zabývali výběrem jednotlivých investičních nástrojů. A potvrdí jim to i ti nejúspěšnější investoři, byť sami často sázejí jinak.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688