Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  20.04.2016 09:00:00REKLAMA

7 tipů, jak získat půjčku

Jak požádat o půjčku? Co udělat, aby nebyla zamítnutá? Na co si dát pozor? Sedm tipů připravila banka Zuno.

1. Zkontrolujte si podmínky pro získání půjčky

Většinou se jedná o základní podmínky typu minimální věk, příjem nebo zaměstnání. Všechny banky je mají uvedené na webu a určitě stojí za to si je prostudovat, přes ně totiž nejede vlak. 

2. Zjistěte si, jaké dokumenty banka může chtít

Nejčastěji banky vyžadují doklad totožnosti, potvrzení o příjmu nebo výpisy z účtu. Například v Zuno s žádostí nic dokládat nemusíte.

3. Odešlete doklady, které jsou skutečně vyžádány

Někteří klienti jsou kreativní a vymýšlejí vlastní způsoby, jak a které informace bance dodat. Když má banka vlastní formulář, použijte ho. Jsou tam všechny položky, které od vás banka potřebuje, a máte jistotu, že jste nezapomněli na nic důležitého.  

4. Využívejte úvěrové produkty – ale zodpovědně

Pokud používáte kreditní kartu nebo kontokorentní úvěr, ukazujete bankám, jaký jste dlužník. Nemějte obavy, když je máte. Správným používáním těchto produktů naopak bance ukazujete, že jste zodpovědný dlužník a že jste schopni plnit své závazky. Hlídejte si proto přečerpání kreditky nebo pravidelné splátky. Pozor např. na připsání úroků na kontokorentu na konci měsíce.

5. Budujte si dobrou úvěrovou historii

Pokud jste měli v minulosti problémy se splácením půjčky, může to ovlivnit vaše budoucí úvěry. Pokud jste měli v minulosti půjčku, kterou jste spláceli bezproblémově, získáváte naopak pozitivní body.

6. Pochopte rozdíl mezi zrušením a zamítnutím žádosti

Zrušení žádosti o půjčku nijak neovlivňuje váš obraz v očích banky. Nejčastěji ruší žádost klienti, kteří nejsou spokojení s podmínkami banky nebo si to jednoduše rozmysleli. Bankou může být zrušená i nesprávně vyplněná žádost. Jinými slovy nemá zrušení žádosti v podstatě žádný vliv na úvěrovou historii.

Zamítnutá žádost však znamená, že jste o půjčku žádali a banka vás odmítla – to není úplně nejlepší znamení a při další žádosti na něj může být brán zřetel. Samozřejmě to ale neznamená, že kvůli jedné zamítnuté žádosti už nikdy žádný úvěr nedostanete. V praxi vám negativní bod připíší, až když uvidí sérii takových zamítnutých žádostí.

7. Podívejte se do registrů

Pokud vás banky odmítají, zkuste se podívat do registrů Credit Bureau a Solus. Oba dva vám na požádání a za určitý poplatek vystaví výpis. Tyto registry sledují vaši platební historii, své dlužníky tam evidují např. i telekomunikační společnosti. Možná tak zjistíte, že jste kdysi zapomněli uhradit fakturu a tento vroubek se s vámi veze až do současnosti. Když znáte příčinu, můžete s tím něco dělat.

V případě, že je vaše žádost zamítnutá kvůli příliš vysokému zadlužení a příčinou není více podaných žádostí, zvažte zrušení kreditky a povoleného přečerpání účtu. Pokud dané produkty nevyužíváte a máte je jen jako finanční rezervu, můžete se bez nich nějakou dobu obejít a podat žádost znovu. A díky tomu, že snížíte své zadlužení (ano, i povolené přečerpání a kreditní karta je forma úvěru), pak máte větší šanci na úspěšnou žádost.

 

 






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688