Vlada.cz (Vláda)
Podnikání  |  18.04.2016 18:07:20

Vláda projednala rozšíření tzv. zelené nafty pro zemědělce i pomoc při řešení migračních a válečných krizí ve světě


Kabinet Bohuslava Sobotky projednal v pondělí 18. dubna 2016 pomoc České republiky státům, které se potýkají s migrační vlnou a válečnými konflikty. Na pomoc Africe, Balkánu a Ukrajině bude přerozděleno téměř 16 milionů korun. Dále také rozhodl o pokračování působení českých vojáků v zahraničních misích. V příštích dvou letech se zapojí do operací v Afghánistánu, Bosně a Hercegovině, Mali a Blízkém východě. Kromě toho se vláda zabývala takzvanou zelenou naftou, která pomůže také zemědělcům podnikajícím v živočišné výrobě.

Zelená nafta

Koaliční kabinet v pondělí odsouhlasil rozšíření takzvané zelené nafty i pro ty zemědělce, kteří se zabývají živočišnou výrobou. Od července 2016 by pro ně mohla být výše nároku na vrácení spotřební daně 4 380 korun na tisíc litrů nafty. Celkově tím zemědělci na spotřební dani ušetří ročně 385 milionů korun.

Jde o důležitý krok vládní koalice v podpoře zemědělců. Naše vláda nejdříve rozhodla v dubnu 2014 o zachování zelené nafty na stejné úrovni jako v roce 2013, nyní rozšiřujeme daňové zvýhodnění i pro zemědělce v živočišné výrobě,“ uvedl premiér Sobotka.

Pomoc státům postižených migrační krizí

Vláda dnes rozhodla o udělení dalších třech darů ve výši celkem 15,7 milionů korun, které pomohou uprchlíkůmAfrice, na Balkáně a na Ukrajině. Dalších více jak sto milionů korun plánujeme brzy rozdělit mezi Jordánsko, Kurdistán a západní Balkán. Tyto prostředky budou rozděleny až po důkladné analýze aktuálních potřeb.

Česká republika dlouhodobě přispívá k řešení migrační krize. Součástí jsou finanční dary a vyslání desítek policistů. Na konci března kabinet schválil také poskytnutí materiální podpory Řecku a Makedonii. Obě země dostaly dohromady zhruba 20 milionů korun. V rámci společné dohody pak ČR přispívá také Turecku.

ČR nadále odmítá trvalé přerozdělování uprchlíků

Ministr vnitra Milan Chovanec dnes získal od vlády mandát na jednání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, která se uskuteční 21. dubna 2016 v Bruselu.

Vláda odmítla návrh Evropské komise, který do hry vrací zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků přicházejících do EU, a který je pro českou vládu naprosto nepřijatelný. Rada členských států, včetně České republiky, takové nápady opakovaně odmítla, a považuji za kontraproduktivní, že Evropská komise znovu přichází s tímto mrtvým návrhem,“ uvedl premiér Sobotka.

Prioritami zůstává ochrana vnější hranice, zefektivnění návratové politiky a pomoc státům, které čelí největšímu tlaku.

Pokračování zahraničních misí

Čeští vojáci budou i v příštích dvou letech působit v zahraničních misích, včetně operací NATO, EU i OSN. ČR touto cestou plní své spojenecké závazky a pokračuje v boji proti terorismu. Podle dnešního rozhodnutí vlády je Česká republika připravena vyslat do vojenských operací 471 vojáků v roce 2017 a 451 vojáků v roce 2018.

Nadále budou vojáci pokračovat ve výcviku příslušníků bezpečnostních sil v Afghánistánu, podílet se budou na operacích v Kosovu a Bosně a Hercegovině a dále budou působit i ve výcvikové misi v Mali. Kromě toho se zúčastní operace EU ke zmírnění migračních toků ve Středozemí, zůstanou součástí protipirátské operace EU v oblasti Afrického rohu a budou dále působit na Blízkém východě. Vláda dnes také deklarovala, že ČR je připravena přispět i do nově zřízených mírových jednotek OSN. Více informací na stránkách Ministerstva obrany.

Dalšími body, které dnes kabinet projednal, byly například souhlas s přístupem Černé HorySeveroatlantické aliance či navýšení kapacit mateřských a základních škol.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688