Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  18.04.2016 10:44:12

ECB tento týden měnovou politiku nezmění


Společná evropská měna v uplynulém týdnu ztratila vůči dolaru necelé procento své hodnoty
, když se kurz posunul z kotací na 1,1400 USD/EUR na počátku minulého týdne až k 1,1250 USD/EUR v jeho druhé polovině. Dolar profitoval zejména z příznivého vývoje na komoditních trzích podpořených lepšími čísly z Číny. Aktuální čínské statistiky pomalu dávají zapomenout na svou slabost z přelomu loňského a letošního roku. Pokud jde o makro-ekonomické indikátory z eurozóny a USA, ty vesměs zklamávaly. Závěr týdne přinesl přeci jen určitou korekci dolarových zisků k 1,1300 USD/EUR, když americká měna reagovala na slabší dataUSA – zejména průmyslové produkce, ale i indikátory spotřebitelské důvěry. 

Klíčovou událostí tohoto týdne v Evropě bude čtvrteční zasedání ECB k projednání měnové politiky. Změnu v nastavení měnové politiky neočekáváme – stejné by měly zůstat úrokové sazby i rozsah programu kvantitativního uvolňování. Pozornost bude směřovat k detailům programu TLTRO II a programu odkupu korporátních dluhopisů, který by měl být spuštěn v červnu. Celkově by se měl udržet holubičí tón evropských centrálních bankéřů, zdůrazňována zřejmě budou externí rizika. I když nutno podotknout, že dosavadní ekonomické ukazatele za Q1 byly ve srovnání s očekáváním ECB spíše lepší. Otázkou zůstává, jak se centrální bankéři postaví k současnému vzestupu cen komodit. V kombinaci s nízkou statistikou základnou to vytváří pro druhou polovinu letošního roku prostor pro vyšší inflační překvapení. 

Celkem plný je i evropský ekonomický kalendář. Hned zítra zveřejní ECB výsledek průzkumu kreditních podmínek, které by měly ukázat další uvolnění kreditních standardů v bankovním sektoru eurozóny pro podniky, standardy pro domácnosti by měly zůstat nezměněné. Ve čtvrtek se dočkáme podílu veřejného dluhu eurozónyHDP za rok 2015. Poprvé od roku 2007 by měl být vykázán pokles, a to na na 91,1 % z předchozích 92,1 %. Stále platí, že existují velké rozdíly v hospodaření jednotlivých členských zemí. Zatímco například Německo vloni dosáhlo přebytku hospodaření s veřejnými financemi ve výši 0,6 % HDP, Španělsko vykázalo naopak -5,2 %, tedy hluboko pod cílovou hodnotou -4,2 %. Bohužel další zhoršení zaznamenalo Řecko, které bude předmětem páteční diskuse Euroskupiny. Mírné zlepšení nálady evropských domácností by měly odhalit čtvrteční údaje spotřebitelské důvěryeurozóně za duben. Známky stabilizace by pak v závěru týdne měly přinést i předběžné dubnové PMI měřící aktivitu v průmyslovém sektoru i sektoru služeb eurozóny i jejích klíčových zemí. 

Naproti tomu americký kalendář bude na nové zajímavé ekonomické ukazatele chudý. Dočkáme se pouze březnových statistik z trhu rezidenčního bydlení. Očekáváme mírné zvýšení aktivity v sektoru nově zahájených staveb a vydaných stavebních povolení, silnější aktivita by měla být patrná i v prodejích již existujících domů. 

Vzhledem k tomu, že klíčovou událostí tohoto týdne je zasedání ECB, a protože euro se stále drží na relativně silnějších úrovních, dá se pro první polovinu týdne spíše očekávat, že se trh bude bát holubičího výstupu z jednání evropských centrálních bankéřů, což by mělo kurz USD/EUR tlačit spíše k nižším hodnotám.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688