Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  14.04.2016 23:32:04

14. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Indexy Dow i S&P 500 udržely nepatrné zisky a první jmenovaný je na nejvyšší hodnotě od loňského července. Finanční sektor uzavřel silnější popáté v řadě.

Index Dow nakonec přidal 0,10 % na 17 926,43 bodu, S&P 500 povyrostl o 0,02 % na 2 082,78 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,03 % na 4 945,89 bodu. Deset základních sektorů se rovněž příliš nevzdálilo od středečních závěrečných úrovní, pětici klesajících odvětví vedly základní materiály, do plusu trhy táhly například finanční společnosti a sektor zdravotní péče. Index volatility VIX stoupl o necelé procento na 13,72 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil téměř o tři bazické body na 1,792 %.

S&P 500 (14. dubna 2016)
S&P 500 (14. dubna 2016)

Trh ovlivňovaly především oznamované hospodářské výsledky firem, především velkých bank. "Čísla od bank zatím ukazují, že se americkým spotřebitelům celkem daří, což vysvětluje dobrou kondici akcií, které ve středu přitom posunuly letošní maxima," uvedl JJ Kinahan, stratég z TD Ameritrade.

Akcie finančního ústavu Bank of America (+2,54 %) posílily poté, co druhá největší banka v USA podle objemu majetku sice vykázala pokles čtvrtletního zisku, ten se ale shodoval s očekáváním trhu. "Hospodářské výsledky byly fajn, ale stejně jako prognóza nebyly dost dobré na to, aby trhu skutečně pomohly k růstu tak, jako rostl ve středu a v předešlém dni," řekl podle agentury Reuters prezident společnosti Chase Investment Counsel Peter Tuz. "Po dvou slušných dnech není stagnující den ničím neobvyklým."

Ve středu trhu k růstu pomohly akcie největší americké banky podle objemu majetkuJPMorgan (+1,28 %), jejíž čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků. "Oddechový čas po dvou dnech silného růstu je logický, akcie jsou navíc již na dohled loňským historickým rekordům, což je opravdu silná rezistence," doplnil Adam Sarhan, ředitel Sarhan Capital.

Data z americké ekonomiky byla pro akcie veskrze příznivá. Žádostí o podporu bylo výrazně méně, než se čekalo, takže spotřebitelský sektor má nadále důvod být silný (byť někteří analytici upozornili na to, že za výrazným poklesem může být spíše sezónní očišťování dat z důvodu Velikonoc). Nečekaně nižší míra inflace pak na druhou stranu ochlazuje očekávání ohledně dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany Fedu.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v březnu stouply méně, než se čekalo. Snížila se i takzvaná jádrová inflace očištěná o potraviny a energie, oznámilo americké ministerstvo práce.

Na devizovém trhu dolar dočasně sestoupil z dvoutýdenního maxima vůči euru, na které se vyšplhal ve středu. Americkou měnu zasáhla statistika, podle které spotřebitelské ceny v USA stouply v březnu méně, než se čekalo. Americká centrální banka by na základě neuspokojivých dat o inflaci mohla zachovávat opatrnost ve zvyšování úrokových sazeb, míní analytici. Nakonec ale dolar mírně posílil.

Světové ceny ropy během dne mírně rostly, když je povzbuzovalo zejména oslabování dolaru. Nakonec ale ztratily okolo procenta. Ve výraznějším růstu cenám brání nepříznivý výhled poptávky a skepse vůči dohodě těžařů ze strany Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Připravovaná dohoda předních těžařů o zmrazení produkce ropy bude mít na celosvětové dodávky suroviny jen omezené dopady, sdělila agentura ve své pravidelné měsíční zprávě. Rovnováha na trhu se podle ní pravděpodobně neobnoví dříve než v roce 2017.

IEA dnes také mírně snížila odhad letošního růstu poptávky. Poptávka zpomaluje v Číně, ve Spojených státech i ve většině Evropy, konstatovala agentura. Na druhé straně uvedla, že pokles těžby ropy v USA zrychluje.

Trh v posledních dnech vsadil na to, že nedělní schůzka předních těžařských zemí v Dauhá dosáhne cíle a skončí dohodou o zmrazení produkce ropy na lednových úrovních. Podle IEA to však ke snížení nadměrných dodávek ropy na trhy nebude stačit.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích

  • Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v březnu v meziročním srovnání stouply o 0,9 % po procentním růstu v únoru, čekalo se přitom zrychlení tempa růstu na 1,1 %. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,1 % po únorovém poklesu o 0,2 %, čekal se růst o 0,2 %.
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 9. dubna klesl na 253 tisíc z 267 tisíc v předchozím týdnu. Čekal se přitom růst na 270 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 2. dubna klesl na 2,171 milionu z 2,191 milionu v předchozím týdnu, čekalo se 2,183 milionu.
  • Připravovaná dohoda předních těžařů o zmrazení produkce ropy bude mít na celosvětové dodávky suroviny jen omezené dopady. Ve své pravidelné měsíční zprávě to ve čtvrtek uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Dodala, že rovnováha na trhu se pravděpodobně neobnoví dříve než v roce 2017.
  • Po zhruba 50% rally cen ropy mezi únorem a březnem jsou investoři při predikování dalšího vývoje cen černého zlata opatrní. Blížící se zasedání členů kartelu OPEC a zástupců dalších významných těžařů v katarském Dauhá podle expertů trh s ropou bez ohledu na výsledek výrazně neovlivní, dny býků ale ještě nemusejí být sečteny.
  • Lockhart (Fed): V letošním roce zbývá dost zasedání na to, abychom mohli dvakrát nebo třikrát zvýšit sazby.

Výsledková sezóna

Rok 2016 ve znamení hotovosti? Ano, od akcií ruce pryč, radí Doug Kass

Rok 2016 ve znamení hotovosti? Ano, od akcií ruce pryč, radí Doug Kass

Riziko likvidity popsal v červenci 2007 tehdejší šéf Citigroup Charles Prince památnými slovy: "Pokud hudba přestane hrát, bude to složité. Ale dokud hudba hraje, musíte vstát a tančit s ostatními. A my stále tančíme." Nakonec to s Charlesem Princem a Citigroup nedopadlo zrovna nejlépe. A podobné to bude možná v současnosti s akciemi po sedmiletém období růstu, varuje Doug Kass, prezident Seabreeze Partners Management a notorický pesimista, pokud jde o akcie.


Kdo nejvíce prodělává na propadu cen ropy?

Kdo nejvíce prodělává na propadu cen ropy?

Barel ropy za 100 dolarů je minulostí a zatím se zdá, že se v blízké budoucnosti podobné ceny nedočkáme. Které země na propadu cen ropy ke 40 dolarům za barel nejvíce prodělávají?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688