STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  14.04.2016 14:37:21

Americká produkce ropy opět klesá

Autor: Bc. Filip Machač

Produkce ropyUSA klesá. Nejnovější údaje ukazují, že výroba poklesla pod 9 milionů barelů denně, což je nejmenší produkce od roku 2014. Tento vývoj je příznivý zejména pro hlavní světové producenty ropy, kteří plánují setkání již tento víkend v Dauhá. Predikovaný vývoj naznačuje obdobný trend, jelikož v nejbližší době bude USA nadále čelit převisu nabídky nad poptávkou.

Nadměrnou produkci lze spatřovat již od dubna loňského roku, kdy produkce vyvrcholila na 9,7 milionů barelů denně, jak uvádějí údaje z U.S. Energy Information Administration. Výstup z minulého týdne je tedy nejnižší od října roku 2014 a to v celkové výši 8,977,000 barelů.

Minulý měsíc země OPEC zahájily politiku rapidního snižování cen ropy, jako impulz k omezení její produkce a tedy snížení nadměrné světové nabídky. ,, Je čas nakupovat. Produkce do konce roku spadne o dalších 300 000 – 400 000 barelů denně.“ řekl Andrew Lipow, prezident společnosti Lipow Oil Associates.

Lipow, na rozdíl od některých analytiků, očekává, že setkání výrobců v katarském Dauhá přinese pozitivní výsledky, což je zmrazení již vyprodukovaných zásob. Zamrazení zásob vyvolá snížení nabídky a její pomalé vyrovnávání s poptávkou, což přinese zvýšení cen samotné ropy i produktů z ní vyrobených. Cena by mohla vzrůst oproti únoru až o 60%. Lipow řekl, že středeční pokles produkce v USA také pomohl růstu ceny, přestože paradoxně americké zásoby nadále stoupaly.

Předběžné týdenní údaje z EIA ukazují, že pokles produkce ropy v USA tlačí ceny vzhůru. Problém je však v tom, že někteří producenti nezaujali stejné stanovisko a produkují v nezměněné míře, což způsobuje stálý převis nabídky nad poptávkou.

Jak již bylo zmíněno, americká produkce vzrostla na téměř 9,7 milionu barelů denně v dubnu loňského roku a v lednu 2016 klesl na necelých 9,2 milionu barelů, jak uvádějí měsíční údaje. Týdenní údaje dále ukazují, že produkce USA vykazuje klesající trend již v 11 z posledních 12 týdnů.

Produkce členů OPEC se mezitím zvýšila o 40.000 barelů denně na 32.38 milionů barelů v měsíci březnu. Rostoucí výkon Íránu, který po zrušení sankcí zvýšil svou produkci, obdobně jako Irák či Angola, byl vyrovnán poklesem ve Spojených arabských emirátech. Výstupy v Libyi, Nigérii a Venezuele také poklesly.

Navíc v úterý Saudská Arábie uskutečnila dohodu s Ruskem o zmrazení produkce bez ohledu na to, zda ostatní výrobci zaujmou stejnou perspektivu.

Můžeme se tedy bavit o nalezení cesty z bludného kruhu nadměrné nabídky ropy, nedostatečné poptávky a stále klesajících cen? Jistě je předběžné přesně predikovat budoucí vývoj černého zlata, ale napovědět může setkání světových producentů ropy v Dauhá o zmrazení stávajících zásob a omezení produkce. Postupnému vyrovnání nabídky s poptávkou svědčí i dohoda Sadské Arábie s Ruskem právě o omezení produkce.

Quatar Meeting

Logo STOX.CZ STOX.cz je portál společnosti Grant Capital pro podporu online obchodování na více než 80 akciových trzích s minimálními náklady. Obchodování akcií v USA od 6 USD a v Evropě od 8 Eur. STOX.cz nabízí komplexně nejvýhodnější spojení pro online obchodování s akciemi a ETF na českém trhu, multiměnovou platformu v češtině a dále stálou technickou podporu. Přístup ke svému účtu je odkudkoli z mobilní nebo webové aplikace. Investoři také užívají komfort vysoce pojištěného individuálního účtu. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688