Ing. Petr Cimala (Aura Invest Group)
Okénko investora  |  14.04.2016 13:15:39

Analýza akcie Ford: Nízká valuace a značný potenciál

Společnost Ford je významným americkým výrobcem automobilů s dlouhou tradicí. Cena akcie Ford se v současné době pohybuje okolo hodnoty 12,7 dolarů, tedy na úrovni z přelomu let 2009 a 2010.

ford_vývoj

Ford: Akcie ve slevě

Velice pozitivním faktorem akcie Ford je relativně nízká valuace. Poměr ceny akciezisku (P/E) se drží na 6,76, přitom průměr u výrobců automobilů dosahuje násobku 13.

Ford vyplácí dividendu ve výši 0,6 dolarů na akcii, dividendový výnos tak činí 4,58 %, přičemž průměr v odvětví je 3,55 %.

Příznivé podmínky

V současné době panují poměrně příznivé podmínky pro pořízení automobilu. Cena ropy osciluje okolo 40 dolarů za barel. Levná ropa má za následek levnější benzín a tím pádem i nižší náklady pro provozovatele.

Uvolněná měnová politika znamená levné financování nákupu. V USA se navíc ukazatel průměrného stáří vozidel vyšplhal na rekordní maximum (11,5 roku), což bude mít v dlouhodobém horizontu pozitivní vliv na poptávku.

ford_averageage

Rekordní rok 2015

V minulém roce dosáhly výnosy společnosti Ford 149,6 mld. dolarů, přičemž část připadající na prodeje automobilů čítala 140,6 mld.

Čtěte také: Investiční cíl automobilových gigantů z USA

Více než 65 % těchto výnosů (necelých 92mld.) bylo vygenerováno v Severní Americe (v roce 2014 to bylo 82,4 mld. USD).

ford_výnosy

Dobré výsledky na americkém trhu jsou taženy především prodejem velkých vozů typu pick-up, když nejvíce oblíbený je model Ford F-150. Automobilka uvádí, že na tomto typu vozů dosahuje o 35 % větší marže než je její průměrná marže!

Mimo Severní Ameriku výnosy z prodeje spíše klesaly či stagnovaly. Ford však ve své výroční zprávě formuluje pozitivní výhled na vývoj prodejů na rozvíjejících se trzích. Konkrétně píše o zemích ze skupiny BRIC, kde předpokládá vyšší tempo růstu než na vyspělých trzích.

Je otázkou, na kolik je tento výhled reálný.

ford_srovnání

Za rok 2015 dosáhla společnost Ford čistého zisku ve výši 7,4 mld. dolarů, tedy přibližně šestinásobku profitu z roku předchozího.

ford_netprofit

Vysoké zadlužení

Dalším důležitým faktorem je financování Ford. Celkové zadlužení dosahuje 132 854 milionů dolarů a poměr dluhu k vlastnímu kapitálu (debt to equity ratio) je na úrovni 4,64 (koncem roku 2011 byl poměr D/E 17,56!).

Čtěte také: Analýza akcie Toyota – Pozitivní vliv aféry Dieselgate

U konkurentů jako je například Toyota, GM nebo Fiat Chrysler však tento ukazatel dosahuje hodnot okolo 1,5.

ford_zadluženost

Ford Automotive vs Ford Credit

Pohled na strukturu dluhu však napoví, že velká většina závazku připadá na finanční divizi Ford Credit, která nabízí zákazníkům možnosti financování nákupu automobilů Ford.

ford_strukturadluhu

Zadlužení Ford Automotive dosáhlo v roce 2015 12,8 mld. dolarů a bylo nejnižší od roku 2000. Ford Credit získává financování z trhu a dluh využívá k poskytování půjček klientům.

Drtivá většina dluhu společnosti tak ve skutečnosti vydělává! Zisk před zdaněním divize Ford Automotive činil v roce 2015 8,2 mld. dolarů a Ford Credit přidal další 2 mld. USD.

Závěr

Valuace Ford se v současné době pohybuje na velice zajímavé úrovni. Na trhu automobilů, zejména v USA, panují příznivé podmínky. Levná ropa a nízké úroky v kombinaci s rekordním průměrným stářím vozů nabízejí pozitivní výhled na vývoj poptávky. Pozitivně vyznívají také prodeje z roku 2015.

Určitá rizika jsou spojena s divizí Ford Credit, která je vystavena poměrně vysokému kreditnímu riziku. Otázkou také je, jak dlouho vydrží nízké ceny ropy a nízké úrokové sazby.

Loni na podzim zahájil FED cyklus utahování měnové politiky, předpokládá se však, že úroky neporostou nijak závratným tempem. Cena ropy se bude odvíjet zejména od rozhodnutí OPECu o snížení či nesnížení produkce.

Autor: Petr Cimala, Jan Helcl | aurainvest.cz

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

Ing. Petr Cimala

Ing. Petr Cimala, Aura Invest

je analytikem a členem managementu Aura Invest Group s dlouhodobým zaměřením na oblast vyhledávání atraktivních investičních příležitostí i oblast Equity Sales. Aura Invest Group je vázaným zástupcem obchodníka s cennými papíry Colosseum, a.s. Na českém trhu nabízí profesionální služby obhospodařování majetku na individuálních investičních účtech AURA INVEST Aktivní správa a AURA INVEST Chytré portfolio. Spojte své síly se silnými partnery a svěřte své finance pokročilému obhospodařování majetku. Více informací či nezávaznou schůzku si sjednejte na www.aurainvest.cz


Investiční výhled na rok 2015

Praktický manuál pro výběr prvotřídních akcií dle legendárního investora Warrena Buffetta

Čtenářům kurzy.cz nabízíme zdarma možnost stažení investičního manuálu, ve kterém investoři naleznout praktický návod pro výběr těch nejatraktivnějších akcií.
Manuál je založen na jedinečném procesu, který s velkou pravděpodobností využívá přímo slavný investor Warren Buffett. Prezentace obsahuje 7 základních kritérií Buffettova výběru a zároveň konkrétní zdroje, kde potřebné informace naleznete.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688