Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Měny-forex  |  13.04.2016 17:08:54

Tlak na testování kurzového závazku dnes zmírnil


Česká koruna dnes vůči euru nepatrně oslabila,
 když se kurz posunul z ranních kotací v blízkosti 27,02 až téměř ke 27,05 CZK/EUR. Testování kurzového závazku bylo patrné v několika posledních obchodních dnech díky silným datům z české ekonomiky. Těch se mimochodem investoři dočkali i dnes, kdy byl publikován vysoký přebytek běžného účtu platební bilance. Na trhu zřejmě zavážil globálně posilující americký dolar, což se negativně podepsalo i na polském zlotém. Tomu navíc nepomohl fakt, že výsledek únorové bilance zahraničního obchodu zaostal za tržním očekáváním. Jedinou měnou regionu, která dnes posílila, byl maďarský forint. Mírné zhodnocení přitom bylo zaznamenáno navzdory tomu, že zveřejněný zápis z posledního jednání bankovní rady ukázal, že pro snížení úrokových sazeb o 15 bb hlasovalo osm centrálních bankéřů, jeden byl pro jejich snížení pouze o 10 bb. Podstatné ale je, že maďarští centrální bankéři hodlají měnové podmínky uvolňovat i nadále, pokud to bude nezbytné k plnění inflačního cíle. 

Česká únorová platební bilance jednoznačně potvrdila, že s externí makroekonomickou rovnováhou hospodářství problémy nemá. Přebytek běžného účtu překonal veškerá tržní očekávání, když dosáhl 44 mld. CZK, což znamená meziroční zlepšení o 10 mld. CZK. V kumulativním vyjádření za posledních 12 měsíců se aktivum vyšplhalo již na 1,2 % HDP. Na druhou stranu je ale třeba uvést, že na finančním účtu jsme svědky opačných tendencí. Za samotný únor byl zaznamenán odliv kapitálu z české ekonomiky ve výši 54,4 mld. CZK, z čehož 7,3 mld. CZK tvořil odliv přímých zahraničních investic, i přesto, že saldo reinvestovaného zisku dosáhlo 5,9 mld. CZK. 

Koruna zůstane silná, tlaky na testování kurzového závazku mohou ale dočasně polevit. Statistika platební bilance jednoznačně ukazuje, že tlaky na posilování měny negenerují pouze spekulanti, ale i reálná ekonomika. Dobrou kondici koneckonců potvrzují i další ekonomické ukazatele, průmyslovou výrobou počínaje a trhem práce konče. Nicméně silná domácí poptávka se stále neprojevuje v inflačním vývoji, který je ovšem do značné míry zkreslen zejména poklesem cen energetických komodit. A pro nejbližší měsíce hrozí, že inflace půjde dále dolů. Navíc aktuální druhé čtvrtletí může být opět ve znamení dividendové sezóny, které též tlaky na testování hladiny 27,00 CZK/EUR oslabí. A v neposlední řadě bude ve stejném směru působit nejistota s blížícím se referendem ve Velké Británii o setrvání v EU. 

Tuzemská výnosová křivka se dnes posunula na svém delším konci lehce výše v souladu s vývojem svého eurového protějšku, krátký konec zůstal beze změny. Dnešní aukce státních dluhopisů skončila bez většího překvapení, zájem byl zejména o bonddvouletou splatností.

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688