Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  13.04.2016 09:55:11, aktualizováno 18.04.2016 10:06:37REKLAMA

Čeští živnostníci podceňují rizika, nemoc či úraz může ohrozit jejich podnikání

V Česku je dnes téměř milion živnostníků, ovšem značná část z nich není připravena na možnost, že se kvůli úrazu či nemoci nebudou moci věnovat podnikání. Delší výpadek příjmů přitom může ohrozit jejich podnikatelskou činnost a navíc také zruinovat rodinné úspory. Více než polovina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) má totiž finanční rezervy maximálně na tři měsíce. Vyplývá to z průzkumu životní pojišťovny MetLife.

Na rozdíl od zaměstnanců nemají živnostníci v případě pracovní neschopnosti automatický nárok na nemocenské dávky. Získat je mohou jen ti, kteří si v rámci povinného zdravotního pojištění připlácejí nepovinné nemocenské připojištění. A to převážná většina OSVČ nedělá. „Nemocenské pojištění je velmi nevýhodné. Nemocenské dávky bych získala až od patnáctého dne nemoci, a to v minimální výši, což by mi výpadek příjmů nepokrylo. Když onemocním, zalezu s notebookem do postele a pracuji dál. Ztratit příjem si nemůžu dovolit,“ přiznává překladatelka Ema P. V podobné situaci je mnoho živnostníků. Delší pracovní neschopnost může mít na jejich podnikání i rodinný rozpočet dramatický vliv. Důsledky mohou být o to horší, že podle průzkumu je přes 70 procent OSVČ na příjmech z podnikání závislých.

Vyčerpají úspory, nebo se zadluží

Se situací, kdy z různých důvodů nebyli schopni vykonávat podnikatelskou činnost, se v posledních pěti letech setkalo 6 z 10 oslovených živnostníků.Téměř 40 procent respondentů tyto situace muselo řešit pomocí osobních či rodinných úspor, 13 procent bylo dokonce nuceno se zadlužit, aby výpadek příjmů pokryli,“ říká Martin Švec z pojišťovny MetLife. Podobný příběh prožil třeba majitel sportovního obchodu Jan V., který kvůli těžkému úrazu na snowboardu skončil na dlouhé měsíce v nemocnici, mimo jiné přišel o ledvinu a léčil se i s několika zlomeninami. Další měsíce si vyžádala rekonvalescence a po celou dobu nebyl schopen vést obchod. „Nemohl jsem pracovat a během mé léčby se obchod dostal do dluhů, prakticky jsem skončil v bankrotu,“ vzpomíná živnostník Jan V. Po uzdravení musel prodejnu uzavřít a své podnikání ukončit. „Dnes se věnuji úplně jinému oboru, ale dluhy způsobené dlouhodobou léčbou splácím dodnes. Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, jaké následky může úraz nebo nemoc mít. Kdybych si to uvědomil, tak bych se na to snažil lépe připravit,“ přiznává.

Třetina OSVČ bez pojištění

Zdravotní potíže a jejich dopad na podnikání jsou podle průzkumu třetí nejčastější obavou drobných podnikatelů. Větší je pouze strach z nedostatku zakázek a z dopadu legislativních změn. Živnostníci přesto riziko nemoci či úrazu často podceňují. „Více než třetina OSVČ nemá žádné úrazové ani životní pojištění, které by jim výpadek příjmu mohlo nahradit. Téměř pětina z nich z toho důvodu, že kvůli své výši příjmů nemohli uzavřít pojistku na takovou částku, jakou by potřebovali  ,“ popisuje Martin Švec z pojišťovny MetLife. To je případ kadeřnice Pavly K., která pracuje jako OSVČ již pět let. Za tu dobu musela několikrát přecházet nemoc a pracovat, protože by jinak přišla o příjem. „Problém nastal před dvěma lety, když jsem onemocněla těžkým zápalem plic. Nemám žádné pojištění, protože s mou výší příjmu jsem nemohla uzavřít pojistku, která by mi výpadek příjmu pokryla,“ popisuje. Během nemoci přitom stále musela platit nájem v kadeřnictví, o které nechtěla přijít, pronájem bytu a další životní potřeby, nemluvě o povinném sociálním a zdravotním pojištění. Kvůli tomu vyčerpala úspory a než se mohla vrátit k podnikání, byla prakticky na mizině. „Nevím, jak bych bez pomoci partnera a rodiny dopadla. Zřejmě bych přišla o kadeřnictví a musela skončit s podnikáním,“ dodává.

Speciální možnost pro živnostníky

Aby se živnostníci s podobnými problémy nemuseli potýkat, pojišťovna MetLife jim nyní nově nabízí možnost sjednání životního pojištění s pojistnou částkou až do výše šesti milionů korun, a to bez zkoumání výše příjmu. Nabídka pro OSVČ se týká pojistných produktů z programu MetLife Fair, které klientům nabízejí výrazný cenový bonus za zdravý životní styl. Díky němu lze získat slevu z pojistného za to, že člověk pravidelně absolvuje preventivní prohlídky u lékaře, nekouří nebo vykonává nemanuální/méně rizikové povolání. Celková úspora může dosáhnout až 37 % z pojistného. Až do konce června je pro OSVČ navíc připravena speciální sleva ve výši až 20 % na připojištění úrazu a nemoci.

POZN.: Průzkum mezi 525 malými podnikateli bez zaměstnanců (OSVČ) proběhl na přelomu října a listopadu roku 2015 prostřednictvím nástroje Instant Research výzkumné agentury IPSOS.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688