Jiří Šimara (Cyrrus)
Okénko investora  |  11.04.2016 11:42:55

Silný dolar a levná ropa jako dominantní témata výsledkové sezóny

V USA se začíná rozjíždět výsledková sezóna za první kvartál letošního roku, kterou neoficiálně odstartuje vyhlášení výsledků hospodaření firmy Alcoa v pondělí 11. dubna. První reporty zajímavých firem však byly vydány již v uplynulých dnech. Mezi společnostmi, které zveřejnily svá čísla, nechyběli ani giganti typu FedEx či Nike. Na nejvíce intenzivní část výsledkové sezóny si ale budeme muset ještě zhruba dva týdny počkat, přičemž na plný plyn se firemní reporty rozjedou až v období od 17. dubna do 7. května. Během prvního květnového týdne tak již bude prakticky jasné, jak výsledková sezóna za 1Q dopadne.


Počet reportů firem S&P 500 v jednotlivých týdnech

Aktuálně platné odhady počítají s tím, že se čisté zisky firem obsažených v indexu S&P 500 meziročně sníží o 10,3 %, přičemž na úrovni tržeb se očekává 2% pokles. Pokles čistých zisků je predikován v jedenácti z celkově šestnácti segmentech amerického korporátního sektoru, přičemž nejhorší vývoj se očekává v ropném a energetickém sektoru, následovat by měl průmysl a odvětví základních materiálů.

Půjde tak nejspíše již o čtvrtý kvartál v řadě, kdy budou firmy z S&P 500 reportovat pokles zisků. Příčin tohoto vývoje je hned několik, přičemž prim dál hraje negativní vývoj na trhu s ropou a stále ještě vysoká hodnota amerického dolaru, která zhoršuje postavení amerických exportérů na zahraničních trzích.

Analytické odhady se s blížícím se startem výsledkové sezóny postupně zhoršovaly a znovu se tak opakoval známý scénář z posledních kvartálů. Tentokráte je ovšem rozsah negativních revizí největší za poslední roky. Například ještě v prosinci loňského roku se předpokládalo, že zisky firem za 1Q 2016 poklesnou pouze o 1 % oproti aktuálním více než 10 %. Impulsem ke zhoršení predikcí se stal lednový a únorový propad cen ropy.


Vývoj očekávané změny EPS firem z S&P 500 za 1Q

Energetický sektor ovšem nebyl jediným, kterého se snížení odhadů dotklo. Konkrétně u 15 z 16 sektorů došlo k negativním revizím analytických predikcí. Na druhou stranu je však zjevné, že čím níže je očekávání nastaveno, tím více se zvyšují šance na jeho překonání. Odhady na následující kvartály jsou zatím nastaveny poměrně optimisticky, přičemž se dá očekávat, že se i zde se bude opakovat jev postupného snižování predikcí. Dle nejnovějších odhadů naberou kvartální zisky růstový trend až v 3Q letošního roku. Ve druhém čtvrtletí letošního roku je očekáván pokles čistých zisků o více než 5 %, což bude postupně zpřesňováno po konkretizaci celoročních výhledů při příležitosti reportu výsledků za 1Q.


Odhady meziročního růstu kvartálních zisků

Historická zkušenost ukazuje, že odhady před samotným startem výsledkové sezóny bývají nastaveny až příliš pesimisticky. Tento jev názorně dokresluje níže uvedený graf. V posledních letech se vždy reálné výsledky hospodaření podobaly spíše těm původně očekávaným, než odhadům po negativní revizi. Platilo to také o výsledkové sezóně za čtvrtý kvartál loňského roku. Původní predikce analytiků mluvily o 5,8% meziročním poklesu čistých zisků, což bylo těsně před startem výsledkové sezóny revidováno na více než 7 %. Reálně reportovaná data ale dala jasně za pravdu dřívějším odhadům.


Očekávaný vs. skutečný pohyb kvartálních zisků

Předpokládám, že i nyní se ukáže přehnanost aktuálně platných skeptických predikcí a znovu se dočkáme toho, že výrazná většina společností překoná často uměle nízko položené odhady. Pro další vývoj cen akcií však bude neméně důležitý také komentář managementu k výhledu na celý letošní rok. Jak je uvedeno výše, odhady na zbytek roku zůstávají dál poměrně optimisticky nastaveny a existuje zde tak nemalé riziko jejich revize směrem níže.

Ing. Jiří Šimara

Ing. Jiří Šimara

Ve společnosti CYRRUS působí již od roku 2011, tedy po dostudování magisterského programu Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Jeho každodenní náplní práce je sledování a vyhodnocování kurzotvorných informací ovlivňujících akciové trhy, resp. jednotlivé akcie. Jde přitom převážně o makroekonomické či mikroekonomické události. Zároveň vyhledává atraktivní investiční příležitosti, přičemž svými názory a komentáři běžně přispívá do významných českých ale i zahraničních médií.


Logo Cyrrus

Cyrrus

Společnost patří mezi přední obchodníky s cennými papíry. Za 16 let, co působí na trhu, ustála několik finančních krizí a přesně ví, co funguje a co klientům vydělává. I díky tomu se dnes může pochlubit více než 2 000 klienty a celkovým spravovaným majetkem přesahujícím 2 miliardy korun.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688