Uplynulá lyžařská sezóna: kromě skiareálů prodělek, příští zima rozhodne o existenci ostatních

TNBiz, 10.4.2016

Jsme na pokraji krachu. Tak mluví většina provozovatelů lyžařských areálů po letošní sezóně. Ta totiž byla co do množství sněhu a klimatických podmínek už třetí v řadě velmi podprůměrná.

Vydělaly snad jen velké skiareály, které investovaly do nové techniky stamilióny korun a mohly tak prodloužit sezonu i navýšit kapacity.

V průměru na našich horách za zimní sezonu sněží 120 dnů, letos to bylo 38 dnů. V zisku tak jsou letos jen velká střediska. Nebylo to ale zadarmo. Investice byly obrovské, na druhou stranu komfortní lanovky nebo široké tratě dokázaly lyžaře namlsat.

Zato menší areály například v Jeseníkách, Beskydech nebo Orlických horách letos trpěly. Na zavření to prý není, ale pokud se to bude opakovat i příští zimu, krach může přijít.

 

Když jsme na horách natáčeli kolem Vánoc, provozovatelé poloviny lanovek ještě vůbec nezahájili provoz. Zkrátka sezona byla letos někde i o měsíc kratší. a proto se ji třeba v Peci nebo ve Špindlu snaží natáhnout, co to dá. A že v tomto týdnu padaly teplotní rekordy? To lyžařům vůbec nevadí.


 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky