Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.04.2016 00:19:30

8. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek skončily mírně v plusu, podpořil je prudký nárůst cen ropy. Za celý týden ale hlavní indexy ztratily více než jedno procento. Japonský jen v pátek zastavil několikadenní růst k dolaru.

Dow v pátek posílil o 0,2 % na 17 576,96 bodu, širší S&P 500 připsal 0,28 % na 2 047,60 bodu a Nasdaq Composite uzavřel silnější o 0,05 % na 4 850,69 bodu. Index volatility VIX spadl o 4,95 % na 15,36 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 1,717 %.

V plusu skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejvíce vzrostly energetické odvětví a sektor základních materiálů, pod nulou zůstaly sektor cyklického spotřebního zboží a odvětví zdravotní péče.

Americké akcie (8. dubna 2016)
Americké akcie (8. dubna 2016)Zdroj: Google

Za celý týden ale Dow a S&P 500 klesly shodně o 1,21 % a Nasdaq Composite přišel o 1,3 %.

Americké akcie (týden do 8. dubna 2016)
Americké akcie (týden do 8. dubna 2016)Zdroj: Google

Investoři jsou opatrní před nadcházející výsledkovou sezónou. Analytik společnosti Global Markets Advisory Peter Kenny míní, že Wall Street od výsledků za první čtvrtletí neočekává mnoho. Vývoj na trhu podle něj nyní ovlivňuje především americká centrální banka (Fed), která naznačuje, že bude v dalším utahování měnové politiky obezřetná a bude postupovat jen velmi pomalu.

V indexu Dow v pátek nejvíce zdražily akcie energetické firmy Chevron (+1,62 %), výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (+1,1 %) a vydavatele platebních karet American Express (+1,09 %). V mínusu naopak skončily například akcie výrobce sportovního oblečení o obuvi Nike (-1,46 %), zdravotní pojišťovny UnitedHealth Group (-0,94 %) nebo farmaceutické společnosti Pfizer (-0,79 %).

V energetickém sektoru se kromě akcií Chevronu dařilo díky růstu cen ropy rovněž akciím společností ExxonMobil (+1,02 %), Valero Energy (+2,27 %), Schlumberger (+2,56 %) nebo Halliburton (+2,98 %).

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americké velkoobchodní skladové zásoby v únoru zaznamenaly pokles o 0,5 %.Pro americkou ekonomiku to je dobrá zpráva; očekávalo se, že poté, co v lednu vzrostly o 0,3 %, vzroste jejich objem v únoru dále o 0,1 %.
  • Investoři americké farmaceutické firmy Pfizer se postavili za generálního ředitele Iana Reada, přestože mu nevyšel již druhý pokus o mamutí fúzi, jež by firmě zaručila daňové zvýhodnění oproti statu quo. Americký výrobce farmaceutik opustil ve středu plány na jednu z největších fúzí historie podnikání s irskou firmou Allergan. Důvodem bylo zpřísnění pravidel pro mamutí transakce, jejichž primárním účelem je daňové zvýhodnění amerických fúzujících subjektů.
  • Jihokorejská automobilka Hyundai Motor svolá ve Spojených státech do servisů zhruba 173 000 vozů Sonata, u nichž se může objevit problém s řízením. Opatření se týká aut vyrobených od prosince 2009 do října 2010. Ve svolávaných vozech může v důsledku poškození elektroniky dojít k výpadku posilovače řízení.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy v uplynulém týdnu v USA klesl o 8 na 354, nejnižší hodnotu od 6. listopadu 2009. Jde o třetí týden poklesu v řadě. Počet aktivních vrtů pro těžbu plynu se naopak zvýšil o jeden na 89. Celkový počet aktivních vrtů tak klesl o 7 na 443. Uvedla to v pátek společnost Baker Hughes, která statistiku sestavuje.

Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 11. dubna (plus výhled na celou americkou výsledkovou sezónu)Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 11. dubna (plus výhled na celou americkou výsledkovou sezónu)

Výsledkovou sezónu za první čtvrtletí v pondělí tradičně odstartuje report hliníkárenského koncernu Alcoa. Jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg? 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688