TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  08.04.2016 09:29:12

Česko nedostane dotace na stavby silnic. A můžeme si za to sami!


Podle LN bude výsledkem liknavosti úřadů a politiků nedokončená dálnice D3. Kromě toho mohou stavby stovek kilometrů cest za 130 miliard nabrat skluz až dva roky. Zabrzděných projektů je na sto a mají jedno společné – dokument o vlivech na životní prostředí ještě z doby, kdy Česko nebylo členem Evropské unie. A ta teď trvá na tom, aby si dopravní stavby takzvanou EIA pořídily znovu, nebo na ně nedá ani euro. Odklad staveb je zároveň smutná zpráva pro řidiče i stavební firmy.

Lidové noviny upozorňují, že Češi se do nepohodlné situace vmanévrovali sami, protože dlouho neplnili unijní závazky. A stejně dlouho také nezvládli stavby dokončit. Celou tu dobu také politici věděli, že přijde den, kdy Evropské unii dojde trpělivost a přestane na takové projekty posílat dotace, protože bude trvat na tom, aby stavby měly posudky podle platného unijního práva.

A ten den právě nastal – zhruba stovka staveb za 130 miliard korun nabere kvůli starému posudku EIA skluz. Na ministerstvech už se v kuloárech mluví o hrozbě hlubšího propadu ve stavebnictví, než jaký přinesla krizová léta 2008 a 2009.

Česká republika drží ve zpoždění staveb nešťastný evropský rekord. „Jsme jediná země v Evropské unii, která má tak rozsáhlý soubor staveb s EIA z doby před vstupem do Unie,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na nedávném Fóru českého stavebnictví. „Je to český unikát, kterému se v Bruselu hodně diví. Většina zemí přitom už tyto projekty dokázala realizovat, ovšem my jsme nebyli schopni začít ani stavět,“ zdůraznil premiér.

Letos se měly začít stavět projekty se zastaralým posuzováním vlivů na životní prostředí za 7,5 miliardy korun. Stavební povolení ale mají jen projekty za 1,3 miliardy. U ostatních se velmi pravděpodobně bude muset posuzování vlivů na životní prostředí udělat znovu, upozorňují Lidové noviny.

Českým politikům se v Bruselu nepodařilo vyjednat mírnější přístup, protože předešlé místní vládní a sněmovní reprezentace nedbaly na zhruba pětileté upozorňování evropských úředníků, že zapojení veřejnosti do posuzování staveb není dostatečné, píší LN.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688