Svobodné bydlení podle mladých designérů: návrh interiéru Freedomku H

Jaká je práce skutečných designérů, si mohli v minulých měsících vyzkoušet studenti brněnské Střední školy umění a designu. Jedinečnou příležitost pracovat na reálném interiéru získali v rámci spolupráce s architektem Markem Štěpánem na projektu návrhů Freedomků. Vernisáž a vyhlášení soutěže o nejlepší projekt proběhly včera v Moravské galerii v Brně. Výstava návrhů tam bude k vidění do konce dubna.

Důraz na design ale i praktičnost jasně daného prostoru. To jsou vlastnosti Freedomku, proslulé mobilní a modulární dřevostavby, se kterou se museli studenti Střední školy umění a designu ve svých návrzích především vypořádávat. „Freedomek má jasně danou velikost, dispozici a přepravní limity. V jejich rámci může vzniknout velmi dobře obývatelný a osobní zabydlený prostor, který je estetický a praktický,“ uvedl autor Freedomků, architekt Marek Štěpán, který celý projekt vedl.

Nové pohledy

Třináct studentů dostalo za úkol vytvořit interiér pro ohnisko domu – kuchyni s jídelnou. „Zajímal nás vhled mladých designérů a jejich svěží a neotřelé nápady, se kterými by mohli vstoupit do interiéru Freedomků. Výsledky spolupráce mě opravdu příjemně překvapily, hlavně tím, z jakých úhlů o nich jde uvažovat,“ dodal architekt.

Celá spolupráce vznikla vlastně náhodou, když se Marek Štěpán při návštěvě školy, kterou studuje i jeho dcera, zastavil u vedoucího ateliéru interiéru Petra Coufala. „Pro studenty to bylo neuvěřitelně přínosné. Získali nové znalosti o výrobě nábytku a moderních dřevěných technologiích, ale také jedinečnou příležitost spolupracovat na konkrétním projektu s reálným zadáním. V našich studentech se snažíme pěstovat individualitu, zodpovědnost, cit pro detail a manuální zručnost, ale také motivovat je k přemýšlení o problémech a hledání nových cest a přístupů. Návrhy pro Freedomek byly pro studenty skutečnou výzvou,“ popsal vedoucí ateliéru Petr Coufal.

Vítězky se ve světě designu neztratí

Ocenění Freedomku nakonec získal tým studentek - Tereza Jančová, Jana Kvapilová a Klára Múčková. „Jejich návrh má kompozici, je praktický, estetický a navíc graficky dobře zpracovaný. Myslím, že autorky se ve světě designu neztratí. Pokud bude zájem o jejich interiér a ony budou chtít, rádi jim nabídneme spolupráci,“ uvedl Marek Štepán.

Že nejtěžší bylo poprat se s dispozicemi domu, potvrzují také výherkyně soutěže. „Chtěli jsme vytvořit prostor pro rodinu a pro setkávání, např. i s návštěvami. Snažili jsme se proto využít co nejvíce prostoru, který Freedomek nabízí, zároveň jsme ale chtěli vytvořit prostor, který působí vzdušně a otevřeně. Vymyslet, jak to udělat, nám trvalo nejdéle, pak už šlo všechno hladce,“ uvedla jedna ze členek vítězného týmu Klára Múčková.

Nový model se zimní zahradou

Marek Štěpán pro projekt vybral Freedomek typu H, nový model o velikosti 94,2 metrů čtverečních se zádveřím a zimní zahradou. Navazuje na řadu nejúspěšnějších modelů, především model Z. „Existuje zatím jen na papíře, jeho interiér nebyl doposud do detailu rozpracován, a i proto byly názory mladých designérů pro nás důležité,“ řekl Marek Štěpán.

Freedomky jsou nejznámějším českým představitelem tzv. svobodného bydlení. Designově promyšlené minimalistické dřevostavby splňují i ty největší nároky na estetické funkční bydlení na malé ploše a jsou unikátní použitými technologiemi. Hlavní roli v něm hraje dřevo, ze kterého je vyroben. Postavit Freedomek podle přání zákazníka zabere asi tři měsíce. Na parcelu již přijede hotový, instalace jednoho modelu zabere asi čtyři hodiny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba