Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.04.2016 01:13:30

5. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akciové trhy ve Spojených státech v úterý výrazně klesly. Investoři vybírali zisky po nedávném nárůstu cen akcií a připravovali se na blížící se období zveřejňování kvartálních hospodářských výsledků, které zřejmě přinese podstatně nižší zisky. Americký dolar poprvé po skoro roce a půl klesl vůči japonskému jenu pod 110 USD/JPY, zčásti kvůli obavám ohledně světové ekonomiky.

Dow odepsal 0,75 % na 17 603,32 bodu, širší S&P 500 oslabil o 1,01 % na 2 045,17 bodu a Nasdaq Composite klesl o 0,98 % na 4 843,93 bodu. Index volatility VIX vyskočil o 9,21 % na 15,42 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o čtyři bazické body na 1,718 %.

V mínusu skončilo v úterý všech deset hlavních sektorů, nejvýrazněji klesly finanční odvětví, sektor veřejných služeb a telekomunikační odvětví, relativně nejlepší výkon naopak podaly sektor zdravotní péče a průmyslové odvětví.

"Před výsledkovou sezónou tu jsou lidé, kteří se trochu stahují a snaží se konsolidovat to, co mají," uvedl podle agentury Reuters Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments, kde působí jako jeden z investičních ředitelů.

Americké akcie (5. dubna 2016)
Americké akcie (5. dubna 2016)Zdroj: Google

Akcie automobilky Tesla Motors (+3,43 %) smazaly úvodní ztráty a nakonec přidaly zhruba tři a půl procenta. Nejdříve titul ztrácel pod tlakem zprávy, že prodej vozů Tesla v prvním čtvrtletí zaostal za očekáváním, nakonec ale převážila zpráva, že si minulý týden představený Model 3 objednalo během tří dnů již 276 tisíc lidí.

V prvním čtvrtletí letošního roku Tesla na trh dodala 14 820 aut. To bylo sice o 50 % více než ve stejném období loni, prodej však zaostal za očekáváním firmy, která počítala s 16 000 vozů. Prodej negativně ovlivnil nedostatek součástek pro výrobu sportovně-užitkového vozu Model X v lednu a únoru. Plně obnovit výrobu se podařilo až koncem března, napsala agentura Reuters. Automobilka uvedla, že chyba byla na její straně, protože Model X má příliš mnoho nových technologií. Současně Tesla potvrdila, že za celý letošní rok vyrobí 80 až 90 tisíc vozů. Loni prodala 50 580 aut.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Podnikatelská aktivita v americkém sektoru služeb se v březnu opět navrátila k expanzi. Finální index nákupních manažerů v sektoru služeb od společnosti Markit vyskočil na 51,3 bodu z předchozích 49,7 bodu. Předběžná data počítala s růstem na 51 bodů. Kompozitní index nákupních manažerů vzrostl rovněž na 51,3 bodu z únorových 50 bodů, které značily stagnaci. Předběžná data predikovala růst na 51,1 bodu.
  • Index nákupních manažerů v sektoru služeb podle ISM v březnu vzrostl na 54,5 bodu z 53,4 bodu (odhad: 54,2 bodu).
  • Deficit zahraničního obchodu Spojených států se v únoru prohloubil o 2,6 % na 47,1 miliardy dolarů. Dostal se tak na nejvyšší úroveň za posledních šest měsíců. Export z největší světové ekonomiky se sice zotavil, růst dovozu byl ale ještě výraznější. Úterní data amerického ministerstva obchodu tak naznačují, že ekonomický růst USA zůstal v prvním čtvrtletí slabý.
  • Ministerstvo financí Spojených států oznámilo nové kroky, které mají finančně znevýhodnit daňově motivované přesuny sídel amerických firem do zahraničí. Jde už o třetí balík opatření proti takzvaným "inverzím", které americkým podnikům umožňují vyhýbat se vysokému zdanění firemních zisků v USA, včetně zisků repatriovaných ze zahraničí.
  • Americký prezident Barack Obama v úterním projevu v Bílém domě kritizoval postup amerických firem, které kvůli minimalizaci daní převádějí svá sídla do ciziny, a vyzval republikány ovládaný Kongres, aby podpořil kroky navždy blokující tuto praxi.
  • Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors dodal v prvním čtvrtletí na trhy 14 820 vozů. To bylo o 50 % více než ve stejném období loni, prodej však zaostal za očekáváním firmy, která počítala s 16 000 vozů. Slabší prodej způsobil nedostatek součástek, kvůli kterému musela automobilka omezit výrobu.
  • Americká automobilka Ford Motor investuje 1,6 miliardy dolarů do výstavby nové továrny na výrobu malých aut v Mexiku. Oznámila to v úterý firma, která se kvůli přesouvání výroby do Mexika stala již dříve terčem ostré kritiky ze strany republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Ten plán na vybudování nového závodu označil za "absolutní ostudu".
  • Francouzská ministryně životního prostředí Ségolene Royalová navrhla americkému výrobci elektrických aut Tesla, aby vybudoval svou evropskou továrnu na místě nejstarší francouzské jaderné elektrárny, která by se letos měla začít zavírat. Royalová v úterý podle agentury AFP také uvedla, že šéf Tesly Elon Musk návrh nezamítl.
  • Americká farmaceutická společnost Pfizer pravděpodobně zruší plánované převzetí irského konkurenta Allergan. Předpokládá to podle agentury AP většina analytiků poté, co vláda USA ohlásila nové kroky proti daňově motivovaným přesunům firemních sídel do zahraničí. Pfizer se na převzetí Allerganu za 160 miliard dolarů dohodl loni v listopadu. Transakce měla vytvořit největšího výrobce léků na světě a zároveň umožnit Pfizeru snížení daňové zátěže přesunem ústředí do Irska.
  • Evercore uděluje akciím Starbucks doporučení "kupovat" díky stabilnímu růstu zisku a rozšiřování kavárenské sítě.
  • Macquarie začíná pokrývat akcie AT&T s doporučením "outperform".
  • Twitter získal právo na streamování zápasů americké Národní fotbalové ligy.
  • Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová v úterý vyzvala k důraznějším krokům na podporu světové hospodářského růstu. Růstová dynamika zeslábla a bez rozhodnějších opatření hrozí světu další útlum, řekla Lagardeová v projevu na Goetheově univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Dokonalá bouře na Wall Street probíhá a brzy může vletět i do vašich portfoliíDokonalá bouře na Wall Street probíhá a brzy může vletět i do vašich portfolií 

Několik dní před začátkem výsledkové sezóny se zdá, že Wall Street zažije nejedno nepříjemné překvapení. V bankovním sektoru se možná investoři dočkají dokonce nejhorších čtvrtletních výsledků od roku 2009.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688