Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.04.2016 16:26:02

Průmysl se pomalu zvedá, zatímco inflace zůstává nízko


Údaje zveřejněné v dubnu ukážou, že zpomalení průmyslu na přelomu roku bylo pouze dočasné. Zpomalení ekonomiky se nedotklo Vývoje na trhu práce. Podíl nezaměstnaných by měl i za pomoci sezónních faktorů pokračovat v poklesu. To dále podporuje příznivou situaci domácnostní. Zlepšující se podmínky spotřebitelů by měly být zřejmé v maloobchodních tržbách, kde očekáváme silný růst. Jen spotřebitelské ceny nezaznamenaly oživení. To přijde až ke konci roku. 

Únorový PMI výrazně poklesnul, což naznačuje další zpomalení průmyslové produkce. Na přelomu roku průmysl překvapoval slabým růstem i přes silný PMI. Zpomalení průmyslu nastalo v jednak v důsledku jednorázových faktorů, ale podle nás se přidal ještě útlum investiční aktivity v souvislosti s koncem programového období EU. V průběhu roku by průmyslová produkce měla znovu zrychlit svůj růst poté co vyprchají i další jednorázové faktory (jako znovuotevření litvínovské rafinerie). Předpokládáme, že únorová průmyslová produkce oproti lednu mírně poklesla i přes zprovoznění dvou reaktorů v Dukovanech. Meziroční růst podle nás dosáhnul 3,9 %.

Zahraniční obchod začal nový rok velmi dobře, když zaznamenal nejvyšší lednový přebytek v historii. Exportéři z automobilového průmyslu těží z rostoucí poptávky po autech v zemích eurozóny. Nízké ceny komodit nadále významně podporují údaje z obchodní bilance. Očekáváme, že zahraniční obchodu bude nadále vykazovat slušné výsledky a celkový přebytek obchodní bilance by měl dosáhnout podobně dobrých výsledků jako vloni.

Míra nezaměstnanosti by měla pokračovat v poklesu. V březnu ji pomáhaly i sezónní faktory a podíl nezaměstnaných podle našeho odhadu klesnul na 6,1 %. Pokračující ekonomický růst by tento sestupný trend měl nadále podporovat, i když tempo poklesu by mělo zmírnit, protože počet vhodných kandidátů na nové pracovních pozice se bude snižovat. Za těchto podmínek očekáváme, že zrychlí mzdový růst. Situace domácností se tak postupně zlepšuje, což by se mělo projevit ve statistice maloobchodních tržeb, která by v únoru měla podle našich odhadů přidat 7,4 % y/y. 

Další snížení inflace na obzoru

Očekáváme, že březnový cenový index zůstane meziměsíčně beze změny. Ceny pohonných hmot se již stabilizovaly a netáhnou celkový index dolů. Tentokrát cenový růst brzdí sezónnost v potravinách a v jádrové složce. Meziroční inflace by měla přibrzdit na 0,4 %, za čímž stojí zejména její volatilní složky (pohonné hmoty a potraviny). Jádrová inflace by měla zůstat na 1,6 % y/y.

Inflace zůstane utlumená po větší část letošního roku. K jeho konci však výrazně zrychlí hlavně díky efektu statistické základny. Mezitím očekáváme zvolnění inflace administrativních cen kvůli dalšímu snížení cen plynu pro domácnosti. Konkurence by měla alespoň částečně přenést propad cen plynu na burze na konečné spotřebitele. 

Čísla, která budou zveřejněna tento měsíc by měla potvrdit, že zpomalení ekonomiky na přelomu roku bylo pouze dočasné. Spotřeba domácností zůstává silná a měla by letos zajistit největší část ekonomického růstu. Další pokles inflace by měl pomoci udržet kurz koruny proti euru dále od kurzového závazku.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688