Vlada.cz (Vláda)
Investice  |  05.04.2016 13:35:59

Bělobrádek v LN: Velká Čína a malý užitek? Vidím jiné partnery


Co nám přinesla čínská návštěva? Veškerá informace se smrskává na jedno či dvě čísla: 95 miliard korun (letošní hodnota čínských investic), 232 miliard korun (investice do roku 2020). Dobrá, ale co dál?
Za sebe říkám, že jsem skeptický, co se týká reálného přínosu pro české občany. Poohlédl bych se jinde.
S Čínou máme obchodovat. Co bychom neměli, je zapomínat kvůli tomu na obhajobu lidských práv. Jak občanů Číny, tak těch českých, kteří chtěli svobodně vyjádřit svůj názor na čínský komunistický režim.
Čínská investiční pětiletka znamená, že z dnešních 0,36 procenta by se podíl této země na zahraničních investicích dostal v roce 2020 na nějakých osm procent. Což by znamenalo čtvrté místo za Německem, Nizozemskem a Rakouskem. To je impozantní nárůst. Podstatná otázka ale zní: jaký vliv budou mít čínské investice na růst českého HDP, tvorbu pracovních míst, vyšší výběr daní, zavádění nových špičkových technologií a zlepšení kvality života? Nejsem sám, kdo se obává, že nebude zásadní. Řada komentátorů už kritizovala fakt, že čínské miliardy tvoří zatím především akvizice fungujících firem, nikoli investice do nových továren, natož do inovací a vývoje.
Čínské investice u nás mají vlivné propagátory. Pokud jde o mě, snažím se hledat jiné cesty. Shodou okolností těsně před návštěvou čínského prezidenta jsem pracovně navštívil Floridu. S sebou jsem vezl delegaci zástupců špičkových českých firem, podnikatelských svazů a univerzitního i neuniverzitního výzkumu.
U nás se možná málo ví, že Florida zdaleka není jen turistickým rájem, ale že jde o čtvrtou největší ekonomiku v USA a 18. na světě. Kosmický a letecký průmysl, špičková elektronika, inovační inkubátory, jaderný výzkum. To vše nese značku Made in Florida. Navíc Miami je bránou k obchodu s Latinskou Amerikou. Také zde žije silná kubánská komunita. A vlivní kubánští byznysmeni oceňují českou podporu v boji za lidská práva a demokracii na Kubě.
Na Floridě se pro nás perspektivně otevírá vyspělý trh a prostor pro spolupráci a investice v oblasti špičkových technologií, výzkumu a vývoje. Včetně strategických oborů. Neboť USA, na rozdíl od Číny, jsou naším spojencem. I když má Florida „jen“ dvacet milionů obyvatel, a ne 1,3 miliardy jako Čína, má pro nás spolupráce tímto směrem zjevné výhody. Ať už jde o dlouhodobou bezpečnost investic z USA, které jsou demokratickou zemí, jež s námi sdílí stejné hodnoty, o ochranu duševního vlastnictví, o excelentní vědeckou a technologickou úroveň. Do USA také vyvážíme dvakrát více než do Číny, a to výrobky s vysokou přidanou hodnotou.
Je v pořádku obchodovat s Čínou. Jako vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace ale vidím jiné zajímavé partnery: kromě USA třeba Tchaj-wan, Jižní Koreu, Izrael, Německo (zejména naše sousedy Bavorsko, Sasko). Tedy demokratické země s vysokým inovačním potenciálem. Prostor pro spolupráci s nimi jsme ještě ani zdaleka nevyužili. Zde můžeme pro naši budoucnost získat hodně, jak co se týká nových pracovních míst, tak nových technologií a celkového posílení naší ekonomiky. Bylo by nerozumné, kdyby nás od této šance odváděla pozornost věnovaná Číně.

Pavel Bělobrádek, Lidové noviny, 5. dubna 2016, str. 9

06.04. 15:39  experti (redroosterlittle)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688