Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  05.04.2016 13:28:37

Trump prognózuje Americe masivní recesi – a co my?

Lídr primárek na zisk kandidátky na úřad amerického prezidenta z republikánské strany Donald Trump se nechal o víkendu slyšet, že americká ekonomika směřuje k masivní recesi.

Šlo o další ze silných výroků, který většina hlavních amerických médií nemohla neodcitovat.

V tomto případě šlo o velmi hezkou ukázku toho, jak snadně se lze prosadit se svojí prognózou v mediálním světě, pokud máte zvučné jméno a vaše proroctví je dostatečně atraktivní. Pokud by s podobnou prognózou přišel jiný realitní magnát či ji Trump pronesl před rokem (kdy ještě nebojoval v primárkách), tak po takovém názoru ani pes neštěkne. Všimněme si zároveň, že jeho prognóza (nikoliv konkrétní předpověď) recese byla zároveň opepřena přívlastkem “masivní”, což je v podstatě zárukou toho, že se takový výrok dostane na titulní strany hlavních médií.

A jak to tedy s americkou recesí tedy vidíme my ekonomové? Předně si je třeba říci, že ekonomové nejsou moc dobří v prognózování recesí. Je to obecně dáno tím, že analytici používají modely, jež mají tendenci hledat v delším horizontu rovnovážný stav ekonomiky. A tímto rovnovážným stavem nemůže být recese. Za druhé bohužel platí, že sebesofistikovanější makroekonomický model je prosťoučkým zjednodušením tak komplexní záležitosti, jako je ekonomika, takže ani není divu, že dlouhodobé předpovědi se ekonomům nedaří.

 

Nedaří-li se ekonomům předpovídat růst či recese v dlouhém období, tak podstatně lépe jsou na tom – podobně jako třeba meteorologové s počasím – v horizontu velmi krátkém. A jak je tedy na tom americká ekonomika – je recese za rohem? Řekněme si, že právě skončil první kvartál, přičemž růst HDP za toto období budeme znát až za necelý měsíc. Náš “běžící” odhad růstu americké ekonomiky (Nowcast) říká, že roste poměrně pomalu – jen 0,5 % mezikvartálně (anualizovaně). Modelová pravděpodobnost toho, že by HDP vykázal v 1. kvartálu pokles, je pak sice nezanedbatelných 39 %, ale na masivní propad to nevypadá.

Jak víme – standardní recese je definována jako dva po sobě jdoucí kvartální propady ekonomiky. O druhém kvartálu toho ještě mnoho nevíme, nicméně předstihové ukazatele (jako např. ISM) se spíše vylepšují, takže zatím to vypadá, že pravděpodobnost toho, že americký HDP propadne dva kvartály po sobě (v 1. pololetí), bude spíše menší než oněch 39 %. Toť náš soud o možnosti akutní americké recese. Uznáváme, že takový závěr rozhodně není sexy, ale na druhou stranu o to více je vůči publiku férový.

Jan Čermák
Analytik ČSOB


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688