Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  04.04.2016 23:03:08

4. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

  Hlavní americké akciové indexy v pondělí nejprve dokázaly hájit silné pozice ze závěru předchozího týdne, v druhé polovině obchodní seance ale zamířily do zhruba půlprocentní ztráty.

Index Dow nakonec odepsal 0,31 % na 17 737 bodů, S&P 500 klesl o 0,31 % na 2 066,13 bodu a Nasdaq Composite ztratil 0,46 % na 4 891,79 bodu. Ztrácely akcie ve všech hlavních sektorech s výjimkou zdravotní péče, která posílila téměř o procento. Nejhůře na tom byly energetika a odvětví základních materiálů. Index volatility VIX stoupl o bezmála 8 % na 14,12 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o jeden bazický bod na 1,7583 %.

S&P 500 (4. dubna 2016)
S&P 500 (4. dubna 2016)

Vedle dat z ekonomiky y vývoje cen ropy byla velká pozornost tradičně věnována vyjádřením členů Fedu. Podle Erica Rosengrena, šéfa bostonské pobočky centrální banky, je trh přehnaně pesimistický, pokud jde o zvyšování sazeb v USA. Není prý patrné, že by zpomalení světové ekonomiky vzalo výrazněji s sebou i hospodářské oživení v USA, a navíc volatilita na akciovém trhu zmizela tak rychle, jako se objevila.

Jeho kolega z Minneapolisu Neel Kashkari hovořil o svém oblíbeném tématu too-big-to-fail. Od svého uvedení do úřadu se zasazuje za rozdělení velkých amerických bank. "Pokud by se nám podařilo omezit rizika spojená s velkými bankami, ulevilo by se těm menším," uvedl. Akcie velkých bank s výjimkou Wells Fargo v pondělí ztrácely od půl procenta do dvou procent.

Americký letecký dopravce Alaska Air se dohodl na převzetí konkurenční společnosti Virgin America. Hodnota transakce činí zhruba 4 miliardy dolarů aAlaska Air (-3,72 %) se díky ní stane předním leteckým přepravcem na západním pobřeží USA a pátým největším v celých Spojených státech. Akcie Virgin America v reakci na oznámení zpevnily v pondělí o více než 40 %.

Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors (+3,96 %) získal za 36 hodin 253 tisíc objednávek na svůj nový sedan Model 3. To je velmi rychlý start prvního vozu automobilky určeného pro masový trh, který se k zákazníkům dostane nejdříve za 18 měsíců.

Investiční firma Bernstein snížila investiční doporučení na akcie konglomerátu General Electric (-2,22 %) na "market perform" z "outperform" kvůli tomu, že za posledních dvanáct měsíců zhodnotily o 27 %.

Investiční banka KeyBanc zvýšila hodnocení oděvnímu výrobci Gap (+0,24 %) na "overweight", přičemž jako důvody uvedla rostoucí poptávku po oblečení a oslabující dolar.

Finanční dům BB&T snížil investiční doporučení na akcie výrobce střelných zbraníSmith & Wesson (-17,94 %) na "hold" z "buy" v důsledku kombinace nárůstu ceny jeho akcií v poslední době a zpomalení poptávky.

Credit Suisse přidala akcie Applu (+1,03 %) na seznam "nejlepších investičních nápadů" a jejich cílovou cenu zvýšila na 150 ze 140 USD.

Americká investiční společnost Blackstone Group koupí od podniku počítačových služeb Hewlett Packard Enterprise (HPE) indickou pobočku MphasiS, která poskytuje smluvní činnosti pro jiné firmy, takzvaný outsourcing.Blackstone (-2,53 %) by mohla za firmu zaplatit až 1,1 miliardy dolarů, což by znamenalo dosud největší převzetí v indickém odvětví outsourcingu.

Na forexu vítězem japonský jen, ropa nadále pod tlakem

Americký dolar v pondělí sestoupil na dvoutýdenní minimum vůči japonskému jenu kvůli přetrvávajícímu očekávání, že americká centrální banka nebude spěchat se zvyšováním úrokových sazeb. Vůči euru však dolar většinu dne mírně posiloval.

Vůči japonskému jenu v pondělí dolar sestoupil až na 111,1 JPY, tedy dvoutýdenní minimum.

Podle analytiků mají na kurz americké měny nadále negativní vliv výroky šéfky Fedu Janet Yellenové. Ta minulý týden uvedla, že Fed bude kvůli přetrvávajícím rizikům v globální ekonomice postupovat v dalším zvyšování úrokových sazeb opatrně.

Světové ceny ropy zahájily týden poklesem a pohybovaly se v blízkosti měsíčních minim. Šance na dohodu předních světových producentů na zmrazení těžby se podle všeho snížila a řada investorů přestala sázet na další vzestup ropy.

Saúdská Arábie, která se na zmrazení těžby předběžně dohodla na únorové schůzce s Ruskem, Katarem a Venezuelou, dala minulý týden na vědomí, že ke zmrazení těžby na lednové úrovni přistoupí pouze v případě, že stejný krok učiní i další těžařské země včetně Íránu. Íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne ale o víkendu prohlásil, že Írán hodlá zvyšovat těžbu a vývoz ropy, dokud tyto ukazatele nedosáhnou úrovní, na nichž byly před zavedením mezinárodních sankcí proti Teheránu.

Těžařské země budou o návrhu na zmrazení těžby na lednových úrovních jednat 17. dubna v katarském Dauhá. Nejnovější vyjádření Rijádu a Teheránu ale vyvolávají pochybnosti nad schopností největších světových vývozců ropy dospět k dohodě.

Mimo jiné i díky těmto nadějím stouply ceny ropy od února o zhruba 50 %. Za celé čtvrtletí získal Brent šest procent a WTI čtyři procenta.

Hlavní pondělní události na amerických trzích

  • Podnikové objednávky v únoru meziměsíčně klesly o 1,7 % (odhad: -1,6 %, lednový údaj revidován z +1,6 % na +1,2 %).
  • Index aktivity ISM pro oblast New Yorku se v březnu sotva udržel v pásmu expanze, když překvapivě poklesl na 50,4 bodu z 53,6 bodu. Analytici čekali, že se zvýší na 54,1 bodu.
  • Index podmínek na trhu práce v březnu vzrostl na -2,1 bodu z únorových -2,5 bodu (revidováno z -2,4 bodu).
  • Z USA přicházejí v poslední době celkem příznivá makroekonomická data. Pracovní trh působí robustně, výroba se zotavuje z recese a akcie mají za sebou největší čtvrtletní comeback z více než 10% poklesu. Zprávy z amerického korporátního světa za poslední tři měsíce jsou ale vadou na (relativní) kráse toho všeho.
  • Dopad čínských hospodářských otřesů na světové finanční trhy se bude v příštích letech prohlubovat. Vliv Číny ve finančním světě se totiž zvětšuje a její měna hraje stále větší úlohu při financování transakcí. Uvedl to Mezinárodní měnový fond.

Akcie pohledem technické analýzy: Americkému býkovi dochází dech, v Evropě nelze vyloučit pokles klíčového benchmarkuAkcie pohledem technické analýzy: Americkému býkovi dochází dech, v Evropě nelze vyloučit pokles klíčového benchmarku

Technická analýza indexů S&P 500, DAX a STOXX Europe 600.

Akcie vydělávají nejlépe, když se s nimi neobchoduje

Akcie vydělávají nejlépe, když se s nimi neobchoduje

Porovnejme si dvě strategie. Při jedné investoři při otevření trhů nakupují a před uzavřením burz prodávají akcie (celý trh ve formě indexu), při druhé naopak. Výsledek srovnání je jasný - akciím se daří mnohem lépe v době, kdy jsou trhy zavřené.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688