Jarní období: při vypalování trávy a klestí hrozí velké požáry

TNBiz, 5.4.2016

Sotva skončila zima, už začíná pro hasiče snad nejtěžší období. S oteplením nastupují série požárů v přírodě - hoří lesy, louky, pole nebo tráva okolo železničních tratí.

Velkou spoušť nadělal včerejší požár u Javorníku na Hodonínsku. Těžká hasičská technika se úzkými lesními cestami dostávala jen obtížně. A hasiči tak museli hasit i lopatami.

A výsledek pálení klestí? 8 hektarů zničeného lesa, škoda přes milion korun. Obdobný požár pro techniku na nepřístupném místě likvidovali hasiči před pár dny na Vsetínsku u Huslenek. Plameny zastavili těsně před vzrostlým lesem. Hodně jim pomohl vrtulník, který včera u Javorníku kvůli větru nemohli nasadit.

Jen za víkend hořelo na desítkách míst napříč republikou - lesy třeba u Horního Štěpánova na Prostějovsku, v Zašové na Vsetínsku nebo v Chvalčově na Kroměřížsku. Vypalování trávy zbytečně zaměstnalo hasiče třeba u Olomouce, v Čekyni u Přerova, Plzni nebo Hrádku nad Nisou na severu Čech.

Hlavně zahrádkáři jsou zkrátka nepoučitelní - obyčejné vypalování trávy přitom může viníka požáru vyjít hodně draho. Pro fyzické osoby je pokuta až 25 tisíc, pro firmy a podnikatele dokonce až milion.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky