Okénko investora  |  31.03.2016 14:10:30

Vládní obstrukce zájem Indů o drahé kovy nezastaví

 

Indie podle očekávání potvrdila v roce 2015 vedoucí roli na trhu zlata a stříbra. Dosáhla třetí nejvyšší hodnoty (cca 947 tun) importu zlata v historii; dovoz stříbra pak drží historické prvenství (cca 8 504 tun). K tomuto růstu a potvrzení indického výsadního postavení došlo i přesto, že se tamní vláda snaží o omezení dovozu. Kabinet argumentuje tím, že chce chránit své vlastní bohatství. Zároveň je dle vlastních slov připraven zavést další pravidla, která by firmám a domácnostem měla ztížit nákup zlata a stříbra.

 

Neschopnost vlády porozumět principům dnešního kapitalismu se projevuje třeba jen v jejích reakcích na chování občanů, starajících se o svoje úspory. V momentě, kdy se Ind rozhodne zabezpečit se nákupem zlata, hledá vláda způsob, jak tuto individuální a svobodnou investiční volbu potlačit. Z pohledu kabinetu je totiž jedinou jistotou tzv. fiat měna, kterou stát sám vydává a kontroluje. V očích obyčejných lidí je ale právě fiat měna, nekrytá zlatem, ze své podstaty zranitelná – právě proto volí pro uchování svého bohatství zlato a stříbro.

 

Jak takové vládní opatření proti spontánnímu chování na investičním trhu vypadá? Ilustrujme na případu z roku 2013: v květnu bylo do Indie dovezeno rekordních 165 tun zlata, hned následující měsíc rozhodla vláda o zvýšení dovozního cla na zlato ze 4 na 8 % a v srpnu téhož roku až na 10 % (stejné clo bylo uvaleno i na stříbro). Další vládní zásah z července 2013 nutil indické obchodníky k exportu celých 20 procent veškerého dovezeného zlata. Výsledek? Od září 2013 došlo v Indii k propadu dovozu zlata oficiální cestou na pouhých 16 tun. Žně naopak zažívalo pašování, protože obchod se zlatem se jednoduše přesunul na černý trh.

 

I přes silné omezení importu zlata oficiální cestou došlo v polovině roku 2014 k jakémusi oživení. Indická vláda se rozhodla „zmobilizovat“ své vlastní bohatství, aby v budoucnu dokázala pokrýt domácí poptávku a omezila tím dovoz. Trik spočíval ve snaze donutit lidi k ukládání zlata do bank, kde došlo ke zhodnocení s relativně nízkým úrokem. Vláda přitom spoléhala na určitou naivitu domácností a firem – ty ovšem odtušily, že pokud by se vlivem vážných ekonomických problémů dostaly banky do krize, k bohatství uloženému v kovech by se již nikdy nedostaly.

 

V řeči čísel lze problematiku popsat takto:

 

  • Podle světové rady pro zlato dosáhla v loňském roce poptávka po zlatě ze strany indických spotřebitelů asi 849 tun.
  • Dovoz v prosinci 2015 činil 111 tun – což je nárůst meziměsíčně o 9, meziročně pak o celých 218 %.
  • Celkový hrubý dovoz zlata byl v roce 2015 třetí nejvyšší v historii (a o 22 % vyšší než v roce 2014). Čistý dovoz dosáhl za celý rok 797 tun, celá osmina (100 tun) pak připadla na prosinec.
  • Vývoz byl naopak minimální – v prosinci 2015 pouhých 11 tun. 

 

Indický obchod se zlatem Indický dovoz zlata Indická poptávka po zlatě

 

Také import stříbra zaznamenal své rekordy. V prosinci 2015 činil 1 042 tun, což je meziroční nárůst o 198 %. Celkový hrubý dovoz stříbra představoval neuvěřitelných 8 504 tun. Tedy o 20 % více než v roce 2014. Celkový čistý dovoz v roce 2015 tvořil 8 494 tun, což představuje 31 % z celosvětové těžby stříbra. Naproti tomu export stříbra je zanedbatelný.

  Indický obchod se stříbrem Indický dovoz stříbra

 

Při pohledu na oficiální statistiky dovozu a poptávky po těchto drahých kovech se nabízí otázka, zda svými omezeními skutečně dosáhla indická vláda vytouženého efektu. Odpověď je zřejmá – bylo to „šlápnutí vedle“. Indové totiž přes různé překážky nákupy zlata ani stříbra neomezili. Pokud by však došlo k obratu vládní politiky směrem k podpoře a propagaci volného trhu, indický zlatý průmysl by z toho mohl jen „těžit“ a Indie by se stala celosvětovým lídrem ve světě zlata.

 

 

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jaroslav Křůpala

Vystudoval Ekonomickou akademii Sting v Brně a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688